måndag 22 augusti 2011

Köttfärssås - Bolognese

En italiensk klassisker - Bolognese.
Finns nog lika många recept på bolognese som det finns recept på köttbullar, kan jag tänka mig.
Men en riktig bolognese ska receptet komma från Emilia Romagna i Italien och i stort så innehåller de nästan samma ingredienser. Man kan inte byta ut något mot något annat, bara ta bort. En del recept innehåller också kalvfärs och kycklinglever och italienskt bacon, men vi kör ett recept utan detta, annars är det bara att fördela köttingredienserna i 5, 4, 3 eller 2 delar beroende på vad man väljer, totalt 500 g.
Något som är en synd eller en dödsynd är att servera spagetti till denna köttfärssås. Tagliatelle är det som gäller och har man inte detta hemma går det bra med makaroner eller penne, men abolut inte spagetti. Kom ihåg det!

Här kommer ett recept för 4 personer men eftersom den ska sjuda så länge på spisen så är det ju bäst att göra ett storkok och frysa in i lagom portioner.

Ingredienser för 4 personer:
1 stor gul lök
1 st morot
1 st selleristjälk
500 g nöt- och fläskfärs (blandfärs)
250 g passerade tomater
2 dl vitt torrt vin
2 msk smör
2 msk olivolja
½ dl mjölk
2 msk vatten
salt och svartpeppar

Tillbehör:
Färska eller torkade Tagliatelle
Nyriven parmesanost

Gör så här:
1.Börja med ett hacka en 1 stor gul lök, 1 morot och 1 stjälk blekselleri.
2.Stek långsamt i hälften smör och hälften olivolja.
3.Häll i ett par matskedar vatten efter en liten stund, så att det inte bryns för mycket.
4. Tillsätt 500 g malet kött, hälften ox- och hälften fläskkött.
5. Salta och peppra
6. Bryn köttet medans du fördelar det med en gaffel.
7. När köttet brynts färdigt (inte för brunt) och allt vatten ångat bort, häller du i 2 dl vitt vin. Låt det ånga bort helt innan du tillsätter en burk på 250 g skalade tomater som du passerar direkt ner i grytan (använd en passerkvarn) eller färdigpasserade tomater på burk.
8. Låt koka på mycket svag värme i minst fyra timmar (just det, riktigt länge för såsen blir bättre ju längre den sjuder. Upp till 6 timmar är inte ovanligt i Italien).
9. Såsen är färdig när oljan stiger upp mot ytan. Då är det dags att hälla i ½ dl mjölk. Småputtra ytterligare en kvart och såsen är färdig.
10. Nu är det bara att koka tagliatelle och riva parmesanost över, så är det färdigt.

En en ung, fruktig Sangiovese blir bäst i vinglaset!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar