torsdag 14 november 2013

Löksoppa - Soupe à l’Oignon Gratinée


Här kommer ett recept som vi gjort i många, många år, en klassiker igen hos familjen Sandberg. Grundreceptet är hämtad från Julia Childs kokbok som jag köpte 1983, men med åren har man ändat och gjort det till våran löksoppa.
Soupe à l’Oignon Gratinée eller på ren svenska ostgratinerad löksoppa med Croûts - hårdrostat vitt bröd
Löken till en löksoppa måste puttra länge och sakta i smör och olja och sedan sjuda länge och sakta i buljong för att utveckla den djupa, fylliga smak som karakteriserar en perfekt löksoppa. Man bör därför räkna med att det tar minst 2,5 timme från det att man börjar tills soppan är färdig. Den förberedande fräsningen i smör kräver en viss övervakning, men själva sjudningen kan ske utan tillsyn.
Perfekt soppa efter en långpromenad, att komma hem och värma sig med speciellt på vintern. Jag kan också lova att den smakar precis lika gott även om du bor i tropikerna, eftersom vi bott 5 år i Singapore och då åt vi denna soppa ganska ofta trots att det var en medeltemperatur på +32 grader och fuktighet på 80-90%.

6 portioner:
7,5 hg eller 12 dl tunt skivad gul lök
45 g smör
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 sockerbit (gör att löken bryner lättare)
45 g mjöl
1,5 liter mörk oxbuljong (4 tärningar till 1,5 liter vatten)
75 cl dl torrt franskt vitt vin
salt och peppar
12 skivor vitt bröd, 2 cm tjocka skivor
60 g schweizerost eller liknande skuren i mycket tunna strimlor
3,5 dl riven schweizerost
1 msk olivolja eller smält smör
3 msk konjak, kan uteslutas

Gör så här:
Låt löken puttra sakta i smöret och oljan under lock i 15 minuter.
Ta av locket och öka värmen till måttlig och rör i salt och socker. Bryn i 30-40 minuter och rör om flitigt tills löken fått en jämn, mörkt guldbrun färg.
Strö över mjölet och rör om i 3 minuter.
1,5 liter mörk oxbuljong (4 tärningar till 1,5 liter vatten)
5 dl torrt franskt vitt vin
salt och peppar efter behag
Ta kastrullen av värmen och rör i den kokande buljongen. Tillsätt vinet och smaka av. Sjud med locket på glänt i 45-60 minuter eller mer och skumma då och då. Smaka av igen.
Sätt åt sidan utan lock tills soppan skall serveras. Värm upp igen tills soppan sjuder.
Rör i konjaken alldeles innan soppan serveras.

Croûts - hårdrostat vitt bröd
Gör så här:
Lägg brödet i ett lager på ett galler och rosta det i 165° varm ugn i ca 30 minuter, tills det är alldeles torrt och lätt brynt.
När brödet varit halva tiden i ugnen kan man pensla det med en tsk olivolja; efter rostningen gnider man varje skiva med en vitlöksklyfta.

Ostgratinering i eldfasta portionsskålar eller terrin
Gör så här:
Värm ugnen till 175°
Koka upp soppan och häll den i soppskålarna eller i en terrin. Rör i oststrimlorna. Lägg brödskivorna i soppan och strö den rivna osten över. Stänk på oljan eller smöret. Låt soppan stå i ugnen i 20 minuter och sätt den sedan en eller ett par minuter under het grill, så att ytan blir lätt brynt. Servera genast med ett franskt rödvin.

Tips! Om du inte har eldfasta skålar, gör Croûts som ovan men gratinera dem med ost på precis innan servering och lägg dessa hårdrostade brödskivor med osten direkt i sopptallriken och eventuellt lite ost i botten på sopptallriken och slå på riktigt varm soppa.

Bon appétit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar