lördag 30 november 2013

Surdeg - grundrecept


Dags att göra surdeg så vi kan baka danskt rågbröd. Finns väl inget godare än just danskt rågbröd och sedan göra smörrebröd, mycket pålägg och en tunn skiva smakrikt bröd.

Dag 1
1½ dl rågmjöl
1 tsk strösocker
1½ dl ljummet vatten, 37 grader

Dag 3
1 dl rågmjöl
1 dl ljummet vatten, 37 grader

Gör så här:
Dag 1: Blanda mjöl, socker och vatten till en jämn smet. Täck skålen med en fuktig handduk eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur 2 dygn. Se till att handduken är fuktig hela tiden.
Dag 3: Vispa ner mjöl och vatten i surdegen. Låt stå ytterligare 1 dygn.
Dag 4: Nu är surdegen klar. Använd önskad mängd av den i brödreceptet och rör ner 1 dl mjöl och 1 dl ljummet vatten (avser en sats) i resten av surdegen. Täck med plastfolie och ställ i kylen. Den kan också förvaras i glasburk med lock. Denna grundsurdeg kan användas till nya bröd längre fram. Ge den ny näring varje vecka.

Handla lista!
Köp gärna ekologiskt mjöl.
Krossad råg, rågmjöl, vetemjöl, hela fänkålsfrö, brödform och baka vårat goda danska rågbröd (klicka på länken för receptet)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar