lördag 30 november 2013

Danskt rågbröd

Recptet nedan har jag halverat, eftersom jag tycker det blir för mycket med 2 bröd. Att baka 2 bröd samtidigt är kanske mera ekonomiskt och miljötänk, men brödet skulle börja smaka frys tror jag eftersom vi äter så lite bröd. Endast var sin skiva till frukost. Men ni som är en större familj är det bara att dubbla receptet.

Det är så smidigt att baka, slipper plocka fram maskiner etc. bara att röra ihop en ganska lös deg och fylla i en brödform. Hur enkelt som helst.

Ingredienser för 1 bröd:
2½ dl surdeg (klicka på länken)
3/4 dl rågkross
2½ dl kallt vatten
½ msk salt
1 tsk fänkålsfrön, stötta
2 dl vetemjöl special
3½ dl rågmjöl, grovt
1½ msk smör till pensling

Gör så här:
1. 2½ dl av surdegen
2. Häll kokande vatten över rågkrosset och låt stå 30 minuter och dra. Sila av vattnet.
3. Rör ut grundsurdegen med 2½ dl kallt vatten, salt, kryddor, blötlagd rågkross, vetemjöl, och rågmjöl.
4. Häll upp den ganska lösa degen i en smorda avlånga bakformar (à 1 1/2 liter). Låt jäsa cirka 3 timmar i rumstemperatur.
5. Sätt ugnen på 250°.
6. Pensla brödet med vatten.
Sätt in formen på galler i ugnens nedre del och minska värmen till 200°. Grädda brödet 60-70 minuter. Prova med sticka.
7. Låt brödet svalna lite i formen, pensla med smör och stjälp upp efter en stund. Låt svalna på galler. Linda in det i bakduk och låt det ligga minst en dag innan det skärs upp.

OBS! Glöm ej att mata surdegen som blev kvar i burken med 1 dl ljummet vatten och 1 dl rågmjöl. OBS! Att surdegen innehöll 1 tsk socker från början, är för att den ska börja jäsa naturligt, nu har jästsvamparna ätit upp sockret så degen är garanterad sockerfri.

Detta danska rågbröd passar perfekt till julbordet med sill och allt gott som vi brukar duka upp eller hur?
Kan bli riktiga smörrebröd, det är bara fantasin som kan sätta stopp för hur dom kommer att se ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar