lördag 9 november 2013

Limoncello - äkta italiensk citronlikör

Har du någon gång varit i Italien eller på en riktigt italiensk restaurang så har du oftast blivit serverad en Limoncello som digestif, som underlättar magsmälltningen efter en stor italiensk måltid. Varje italiensk familj har sitt egna recept och speciellt vid Amalfikusten vid Capri och Sorento, så går receptet vidare i generationer. Finns många recept även här i Sverige och en del använder även den pressade saften i likören, men enligt de flesta italienska recept på Limoncello så är det bara skalen som smaksätter spriten tillsammans med socker. Pressa saften ur citronerna när du tagit bort skalet och göra en god citronsorbet.

Det viktigaste momentet är själva skalningen, det ska inte vara med något vitt från skalet för då blir likören besk. Det tar lite tid att skala 10 st citroner, som också ska vara ekologiska, både för att slippa besprutningsmedel och att skalen lämnar ifrån sig oljan och smaken mycket bättre till spriten.
Citronerna ska vara riktigt gula och inte grönaktiga också.

Ingredienser för drygt 1 liter Limoncello:
70  cl Vodka
10 st citroner, ekologiska
2,5 dl vatten
2 dl socker

Gör så här:
Börja med att tvätta citronerna och torka dem.
Skala nu citronerna försiktigt så att bara  skalet kommer med och inget vitt. Jag använder en potatisskalare som ni kan se på bilden. Sitt vid köksbordet och gör detta, för det tar tid och lägg skalet under tiden i glasburken med vodkan.
Nu ska skalen ligga i glasburken i 8 dagar. Skakar burken en gång om dagen.
Efter 8 dagar silar du bort skalen, genom ett kaffefilter och under tiden förbereder du sockerlagen.
Koka upp vattnet och häll i sockret och låt det sjuda i 15 minuter, låt nu sockerlagen svalna till rumstemperatur innan du blandar den med citronspriten.
Låt den nu stå och mogna i flaskan i några veckor på ett svalt ställe. Ju längre tid den står ju godare blir den.
Servera den iskall, kan gärna stå lite innan serveringen i frysen för att få den riktigt kall.
Samma recept fungerar med 10 st apelsiner, då får du en Arancello istället.

3 kommentarer:

  1. Hej igen. Jag surfar runt på din blogg och hittar ännu en favorit - Limoncello. Det är fantastiskt gott.
    Jag har aldrig tänkt på att man kan fixa den likören själv. Det måste jag faktiskt göra.
    /Roland

    SvaraRadera
    Svar
    1. ...och den är så mycket godare än den som finns på systembolaget tycker jag.
      Ska den bli färdig till jul, så är det läge att inhandla ett gäng ekologiska citroner och ta det som ett julpyssel.
      Tack för kommentaren, alltid trevligt/ Annelie

      Radera
  2. Kanonbra recept, följer det varje gång.

    SvaraRadera