fredag 16 december 2011

Engelska pepparkakor


Engelska pepparkakor är mina favoritpepparkakor, smakar underbart gott dessa ingefärskakor med en uns av citron. Receptet är mammas och hon har gjort detta sedan hon gifte sig 1955, så det har några år på nacken. Underbart goda är de, så har du inte bakat pepparkakor än så tycker jag att du kan testa dessa.

Ingredienser 250-300 st
3 dl sirap
400 g strösocker
2 msk mald ingefära
15 droppar cedroolja eller citronolja
350 g smör
3 dl vispgrädde
1 msk bikarbonat
1½ kg vetemjöl

Tillbehör:
Korinter till ögon på grisarna
Grismått om man nu vill göra grisar

Gör så här:
1 Kör i assistenten sirap, socker, ingefära, cedroolja och smöret i cirka 30 minuter.
2 Vispa grädden till hårt skum och rör försiktigt ner den i degen
3 Blanda bikarbonaten i mjölet och arbeta in mjölblandningen i degen till en pepparkaksdeg, (du kan spara lite av mjölet till utbakningen, dock utan bikarbonat)
4 Låt nu degen vila i kylskåpet till nästa dag, men du kan också spara den i många veckor och baka lite då och då när pepparkaksburken behöver fyllas på.
5 Bakdagen tar du ut degen från kylskåpet så den blir lite mjuk och så du kan kavla ut.
6 Kavla ut (bäst är Tupperware bakduk eller liknande), ta ut med mått, lägg på plåt och sätt korinter till ögon
7 Baka i mitten på 250 grader, cirka 5 minuter. OBS! Gå aldrig ifrån ugnen utan vakta och kolla så de inte blir för mörka för det går blixtsnabbt.

tisdag 13 december 2011

Köttbullar



Sandbergs enkla köttbullar gör att det är roligt att steka köttbullar. Man ska inte ha för bråttom utan steka hela tiden på medelvärme. Viktigt är ju förstås att man har en bra stekpanna att steka i. Jag älskar min Le Creuset, gjutjärn inuti och blå emalj på utsidan. Efter stekningen är det bara att torka rent  med ett papper, inget teflon här inte. Länk: Brunsås till köttbullar.

Ingredienser:
400 g blandfärs 50/50
0,5 dl havregryn
0,5-1 dl vatten
1 st gul lök
1 msk potatismjöl
1 tsk salt
1 krm vitpeppar, malen
1 ägg
Smör att steka i

Gör så här:
1 Stavmixa löken med vattnet, eller riv löken.
2 Blanda havregryn, potatismjöl, salt, vitpeppar med den gula löken och vattnet.
3 Låt svälla en stund.
4 Blanda ner färsen med en vanlig gaffel för hand. OBS! Ingen assistent eller matberedare för då blir det mera pure och känsla av en fiskbulle i munnen.
5 Tillsätt ägget och blanda försiktigt runt.
6. Nu är det bara till att forma små runda bollar (rågad tsk i storlek) och lägga i stekpannan och steka på medelvärme i riktigt smör. Inga konstiga kemikalier här inte, utan riktigt smör, både för smakens skull och hälsan.
7. Ha inte för bråttom med att vända, utan du hinner rulla nästan en omgång till innan det är dags att vända på dom försiktigt med en stekspade eller skaka stekpannan på klassiskt vis. Jag brukar använda ett teskedsmått för att måtta upp bullarna, så de inte blir förstora. Sedan rullar jag till dom.
8. Nu är det bara att äta eller låta svalna och frysas in. Bra att ha i frysen.

Steker du hela tiden på medelvärme, så stänker det inte i hela köket och det blir inget stekos i huset. Så det gäller att inte ha för bråttom utan vänta tills smöret slutat prata innan du lägger i bullarna och inte vrida upp värmen för att det ska gå fortare. Har du bråttom är det bättre att vänta tills en annan dag när du har mera tid.
För har du bråttom och stressa på värmen får du städa köket istället och då har du ju inte sparat någon tid.

torsdag 8 december 2011

Ischoklad


Varför inte göra lite god och nyttig ischoklad i helgen till jul, med riktigt mörk choklad (85%), kallpressad kokosolja!
Mums och nyttigt!

Till 100 g choklad tar jag 8 msk kokosolja, smält chokladen i vattenbad och blanda sedan i kokosolja och rör om, fördel i ischokladformar och ställ i kylskåpet. Kokosolja stelnar i kylen men i rumstemperatur blir den flytande ganska snabbt. Så det är bara att stoppa i munnen direkt!

Ischokladen smälter som smör i solen, när du lägger den i munnen på tungan och trycker den mot gommen.
Kokosolja finns att köpa i hälsobutikerna.

fredag 2 december 2011

Saffransbullar - Lussekatter



Det finns inget godare än saffranskusar. Med den här degen kan du forma väldoftande julkusar i alla de former. Om du inte redan gjort kusar är det hög tid att göra det till helgen!

150 g smör
5 dl mjölk
2 pkt (1g) saffran
1 msk vodka eller brännvin
1 tsk strösocker till saffransblandningen
50 g jäst
0,5 tsk salt
1,5 dl socker
14 dl vetemjöl
1-1,5 dl russin

TILL PENSLING:
uppvispat ägg

Börja med att lägga saffranet i vodka eller brännvin i en liten glasburk med lock tillsammans med 1 tsk strösocker, så att smaken kommer fram, minst 40 minuter, men för bäst resultat ska det ligga och dra i en vecka. (Viktigt är att saffranet är i pulverform, är det i pastillform måste du stöta saffranet tillsammans med 1 socker bit till pulver innan du lägger det i spriten, uteslut då strösockret). 
Smält matfettet i en kastrull: Häll i mjölken, men låt det inte bli varmt. Blanda saffranet med degspadet. Smula jästen i en bunke. Rör ut den med lite av degspadet innan resten hälls över. Tillsätt salt, socker och allt mjöl. Arbeta degen smidig i minst 15 minuter i maskin, tillsätt russinen mot slutet av tiden. Låt den jäsa övertäckt i ca 45 minuter med jättelite mjöl på degen i rumstemperatur (ej för nära spisen). Ta upp den på bakbordet och knåda till den snabbt utan att tillsätta något mjöl. Dela degen i 40 bitar, rulla ut till fingertjocka längder och forma kusar.
Vi använder plastbakduk och då behövs inget extra mjöl, degens känns som modellera ;). Därför blir de inte torra som många andra saffranskusar brukar bli.

Lägg kusarna på bakpapper. Låt dem jäsa minst 50-60 minuter på en plats med rumstemperatur, ej för nära spisen. Pensla med uppvispat ägg.

Grädda kusarna i 250°C, 5 minuter. Hög värme och kort tid, så de inte blir torra.
Låt kusarna svalna på galler under bakduk.

onsdag 23 november 2011

Glögg














Egen glögg är fantastiskt gott och har man väl börjat göra sin egna, är det svårt att gå över till köpglögg igen. Här kommer vårat recept, men det är bara att experimentera med olika mängder av kryddor för att sedan hitta sin egna favorit om man så vill.

Ingredienser, ca. 1 liter glögg
75 cl enkelt rödvin
1,5 dl vodka
6 st kanelstänger av mindre modell
20 st hela kryddnejlikor
1 tsk krossade kardemummakärnor
2 cm färsk ingefära i fingerstorlek
4 strimlor apelsinskal
1,5 dl strösocker
0,5 dl vatten

Gör så här:
Börja med att krossa kardemumman i en mortel och krossa lätt sönder kanelenstängerna också.
Tvätta en apelsin och skala med en potatisskalare 4 smala strimlor av apelsinen och bara det yttersta, alltså inget vit ska vara med, ca 1 x 4 cm.
Skala ingefäran och dela i 4 delar
Lägg i kryddorna, apelsinskalen och ingefära i en glasburk (helst med lock), häll över 1,5 dl vodka.
Låt burken stå över natten så att kryddsmaken dras ut ordentligt.
Sila ifrån kryddorna, spara kryddextrakten och även kryddorna också. Nu har du fått en stark extrakt på cirka 1,5 dl.
Blanda socker, vatten och kryddorna som du silat bort från extrakten i en kastrull och koka upp så att sockret smälter och att du får ur det sista av kryddorna,  sila försiktigt upp sockerlagen.
Man blanda vin, kryddextrakt, vodka och sockerlag när drycken är kall och förvara blandningen i högst 2 veckor i kylskåp.
Tips! Man kan också göra mera omgångar kryddextrakt och sockerlag, så man har på lager till julafton. Lika bra att göra allt på en och samma gång.
Vill man också ha starkare glögg spetsar man med mera vodka och efter behag.

Serveras som vanligt lätt uppvärmd med russin och mandel tillsammans med varför inte en kanelstång i en liten kopp. Gott till glöggen är pepparkakor och lite ädelost tillsammans med sharonfrukt.


Vill du ha vit glögg byter du ut rödvinet mot vitt torrt vin.

fredag 18 november 2011

Kyckling piri piri


Kyckling Piripiri, med klyftpotatis och "het" sky. Är en av mina favoriter efter bruna bönor. Det är just piri pirin som gör att det blir en favorit, nästan allt som innehåller piri piri gillar jag om jag själv får göra det ;).
Finns visa restauranger som serverar piri piri men jag tycker att det mest smakar tabasco. Fernando´s i Macau är väl det ställe som jag ätit godast kyckling piri piri.

Ingredienser ca 2-4 port.:
1 stor färsk kyckling
2 limefrukter
2 st gula lökar
1 tsk gourmetsalt eller grovsalt
8 st torkade piripiri
6 kvistar persilja
4 msk smör
Rostad klyftpotatis:
4-8 st potatis av fast sort
olivolja, flingsalt och några hela vitlöksklyftor med skal

Så här gör du:
Skölj fågeln och torka den ut- och invändigt med hushållspapper.
Blanda salt och piripiri i mortel och mortla tills piripirin blivit pulver.
Tvätta limefrukterna och dela på mitten och pressa ur saften i morteln.
Bryn smöret tills du känner en koladoft och blanda piripiriblandningen och pensla hela kycklingen både på insidan och utsidan.
Lägg i limeskalen, klyftad lök och persiljekvistar i kycklingen.
Ställ in kycklingen i nedre delen av 175 grader varm ugn och låt steka 1,5 – 2,0 timmar, beroende storlek.
Under tiden tvättar du potatisen och skär i klyftor med skalet på, lägger i en form med bakplåtspapper och rör om med lite olivolja, salt och några vitlöksklyftor. Ställ in potatisformen tillsamman med kycklingen, när halva tiden är kvar av kyckling.
Ös kycklingen var 20:e minut. Testa genom att sticka i lårvecket - när köttsaften är färglös är kycklingen färdig. Låt fågeln stadga sig några minuter innan den skärs upp.
Lägg upp den delade kycklingen över den rostade klyftpotatisen (ta bort bakplåtspappret) och ös över skyn från kycklingen, se bilden.

Som tillbehör passar en tomatsallad perfekt och som dryck ska man dricka egengjord sangria förstås.

måndag 14 november 2011

Tomatsallad


En snabb och enkel sallad som passar till de flesta maträtterna eller som man kan komplettera med fetaost eller något annat matigt så blir det en lunch.

Ingredienser ca 2-4 port.:
4 stor tomater på kvist
1 st rödlök
blandsallad
Kalamataoliver
olivolja
salt och svartpeppar från kvarn

Så här gör du:
Skölj sallad och lägg upp på fat
Skiva tomater
Skiva rödlök i tunna skivor
lägg på oliverna
droppa på god olivolja
lite salt och svartpeppar med kvarnen

fredag 11 november 2011

Sangria

Här kommer receptet på våran försvinnande goda sangria, som vi brukar dricka genomgående till kyckling piri piri. På Fernandos i Macao serveras det mycket sangria till denna heta kycklingrätt. Nästa vecka blir det kyckling piri piri som recept.

Ingredienser (10 glas)
1 kanelstång
1 kryddnejlika
1 flaska spanskt rött vin av enklare slag
3 cl konjak
1-2 msk strösocker
1 liter 7-Up
1 apelsin
1 citron

Gör så här:
Skär frukten i små bitar och lägg i en karaff, pressa lätt med handen.
Blanda med kryddor, vin, konjak och socker.
Låt stå kallt minst en timme men gärna upp till 4 timmar.
Häll i 7-Up och servera i väl kylda glas.

tisdag 8 november 2011

Rostad chilipeppar


Klassiskt och enkelt. Varför inte göra en söndagsstek till helgen, den sköter ju sig själv i stekgrytan medans du går en härlig långpromenad. Blir ju också så himla god gräddsås. Istället för det klassiska kokt potatis, föreslår jag rostade rotfrukter. Tag det som finns hemma och släng på ett gäng hela vitlöksklyftor med skal på också. Det sprids en så härlig doft i köket och i resten av huset.
Men nu till detta med chilipeppar. Efter halva tiden i ugnen med de rostade rotfrukterna så slänger du in den fingerstora chilipepparn, lika många minst som personer som ska äta och vänder runt den så den får lite smör eller oliviolja på sig.
Den blir inte stark utan mera en söt smak när den har blivit "bakad" i ugnen. Ät små bitar av den till varje tugga.

fredag 21 oktober 2011

Morots- och ananaskaka


Här kommer en variant av morotskaka, där det ingår krossad ananas. Jag gjorde den i två brödformar och då förkortades baktiden till 30 minuter istället. Jag delade sedan i lagom stora fyrkanter. Nu kan du frysa och plocka ut efter behov. Glasyr lägger du precis innan servering. Jag garnerade med en valnöt, men du kan också pudra på kanel. Igår kväll smakade vi på kakan och jag hade lite merlotvin över sedan pastan. När jag åt kakan och sedan tog en klunk av rödvinet fick jag känslan av att jag drack glögg.
Denna kakan gör jag till jul också, men den är lika god året om.

Ingredienser
2 stora ägg
2 1/2 dl råsocker strö
1 1/4 dl rapsolja
2 1/2 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 krm salt
1,5 tsk mald kanel
1,5 tsk mald ingefära
1,5 tsk mald nejlika
3 dl rivna morötter
2 dl väl avrunnen krossad ananas
1 dl finhackade nötter t ex valnötter

Glasyr
100 g Philadelphia naturell
1 dl Florsocker
skal av 1/2 citron
1 msk färskpressad citronsaft

Till formen
smör
1 dl råsocker strö

Smörj en form, ca 26 cm i diameter, och strö på  råsockret. Sätt ugnen på 175°.

Vispa samman ägg och råsocker till tjockt skum. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten. Blanda samman morötter, ananas och oljan och tillsätt sedan i smeten, och blanda väl. Häll upp i formen och grädda morotsananaskakan mitt i ugnen i ca 50 minuter. Stjälp upp kakan.

Blanda samman ingredienserna till glasyren, gärna med elvisp. Bred glasyren över morotsananaskakan.

onsdag 19 oktober 2011

Morotspuré


Puréer för bebisar 4 månader, är lätt att göra och man vet vad de får i sig. I början smakar man ju bara någon tesked och då fryser man in resten i iskublådan, för att sedan lägga i plastpåse när de frusit.
Köp kravmärkta grönsaker och osaltat smör. Här kommer förslag på grönsaker som man kan göra puré på: potatis, palsternacka, ärtor, majs, broccoli, blomkål, jordärtskockor eller avokado.
Potatis är bra att starta med första gången, men potatis är inte så bra att köra i mixen utan pressas genom en vitlökspress istället så det inte blir segt. Använd aldrig grön potatis eftersom den är giftig.
Jag bjuder idag på morotspuré eftersom det blir vackrare med lite färg i tallriken på fotot.

Ingredienser 1 port
1 morot
2 tsk osaltat smör
Bröstmjölk eller ersättning

Gör så här:
Skala moroten och dela i mindre bitar.
Koka i osaltat vatten tills de blir mjuka.
Mixa morotsbitarna med mixerstav.
Blanda i 2 tsk osaltat smör och späd med ev. bröstmjölk eller ersättning till önskad konsistens.

fredag 14 oktober 2011

Beef Rendang, kryddig Malaysisk Coconut Beef



Rendang är en maträtt som härstammar från Minangkabau i Indonesien, också mycket populärt i Malaysia och Singapore förstås.

Rendang är tillverkad av nötkött, men man kan även använda kyckling, får och lamm. Rätten får långsamt koka i kokosmjölk med kryddorna i flera timmar tills nästan all vätska kokat bort, vilket ger köttet en intensiv kryddig smakupplevelse. Den långsamma tillagningen gör att köttet absoberar alla kryddorna.

Det finns säkert många recept på Rendang, lika många som vi har köttbullsrecept. Den blir extra god om man äter den dagen efter då den ytterligare har fått stå och dra i kryddorna. Alltså perfekt som matlåda till jobbet;).

Ingredienser för ca. 6 pers:

800 g nötkött (högrev brukar jag använda), i 2 cm bitar
4 dl tjock kokosmjölk
1 dl färsk kokosnöt kött eller finriven kokos
2 stjälkar citrongräs, lätt krossad för att passa i wok eller pannan
2-3 st kaffirlimeblad
3 msk rapsolja
2 tsk socker
salt och peppar

Kryddpastan:

4-5 tsk sambal oelek
3 cm färsk ingefära, skalad, skivad
2 cm s citrongräs skalad, skivad
3 cm färsk gurkmeja skalad, skivad
2 tsk grovsalt

Gör så här: 

- Dela köttet i bitar, salt och peppar och låt ligga i minst 30 minuter i rumstemperatur.
- Under tiden gör du kryddpastan:
- Med hjälp av en mortel och stöt, stöter man citrongräs, ingefära, gurkmeja roten, sambal oleka och grovt salt till en kryddapasta.
- I en torr uppvärmd panna, rostar du det fint rivna kokosen över låg värme , tills den är gyllenbrun. Låt svalna och sedan, mortla och stöt till även detta till en pasta
- Hetta upp en wok på höga värme, stek kryddapasta 2-3 minuter i rapsoljan, tillsätt kokosmjölk, minska värmen så det kokar sakta och rör om ofta.
- Lägg i nötkött och låt koka i 10 minuter långsamt.
- Tillsätt citrongräs stjälk, kaffirlimeblad och socker.
- Sänk värmen till mycket låg, utan lock  och låt sjuda minst 3 timmar, rör om ofta med en spatel, se till att "skrapa" ner i woken eller stekgrytan, tillsätt lite vatten om det börjar torka upp för fort. Jag kan låta köttet sjuda upp till 5 timmar beroende på när köttet blir så där jättemört.
- Tillsätt den rostad kokospastan under de senaste 30 minuter av matlagningen.
- När köttet är mycket mört, såsen tjocknat och oljan börjar flyta på toppen, är den klar. Kasta citrongrässtjälkar och limebladen.
- Servera Beef Rendang med kokt ris (och på bananblad om det finns;).

fredag 7 oktober 2011

Höstgryta


En vanlig kalops som man kompletterar med rotfrukter som kålrot, rotselleri, palsternacka och morot. Perfekt att låta stå på spisen, på svag värme och bli klar medans man går en långpromenad.  Dubbla gärna och gör storkok, så det blir matlådor också. Nu är det ju även aktuellt med älgkött. Kanske dags att det frysta älgköttet från förra året äts upp innan det ska fyllas på med nytt.

Ingredienser för 4 potioner
1 kg nöt- eller älgkött med ben ex, högrev eller 600 g kött utan ben
2 msk smör
10 st kryddpepparkorn
1½ tsk salt
1 krm vitpeppar, malen
2 st lagerblad
5 dl vatten
3 st gula lökar
2 st morötter
¼ rotselleri
½ kålrot
1 st palsternacka
1 knippe persilja
Tillbehör: Kokt potatis

Gör så här:
Skär köttet i lagom bitar, och bryn köttet i omgångar på ej för stark värme. Lägg kött och ben i grytan tillsätt salt och kryddor och den gula löken i klyftor. Vispa ur pannan med lite vatten och slå på köttet med överiga vattnet. Koka under lock på mycket svag värme tills köttet bli mört, ca 2 timmar.
Förbered också rotfrukterna i små bitar, kålroten i 1x1 cm och de övriga i lite större bitar. Skala potatisen.  Nu skulle du kunna gå ut och gå en långpromenad i 2 timmar och när du kommer tillbaka, så lägger du i rotfrukterna i kalopsen och rör om. Kokar potatisen i en kastrull. Efter ytterligare 20-30 minuter kan du sitta ner och äta. Glöm ej att sist av allt hacka persilja, strö över och rör om.

Nu är det också dags att nominera bästa matblogg, det gör du här: Nominera till Matbloggpriset.

måndag 3 oktober 2011

Kaviarfrestelse


Kaviarlåda eller Kalles som vi brukar säga, ett smaskigt alternativ istället för Jansson om man inte gillar anjovis men Kalles kaviar. Riktigt barnvänligt, men även god för vuxna. Nu njuter vi av att fortfarande har några tuber Kalles kaviar i kylskåpet här i Singapore.

8 små till medelstora potatisar, skalade strimlade eller skivade
2 st gula lökar
3 dl grädde
1 liten tub Kalles kaviar
Smör att steka lök och smöra formen

Gör så här:
Förstek löken gyllen gul innan den blandas med potatisen i en smord form.
Rör ihop kaviar och grädde och slå det över.
Grädda på nedersta delen i 225 gr i 45-50 min.

Man kan också göra en annan variant på kall kokt potatis, som man skivar och lägger i en form och blandar med löken. Häll över kaviagrädden och grädda i ugnen, men korta ner tiden till 30 min.

fredag 30 september 2011

Curryräkor


Räkor som är frästa i currysmör och vitlök, en perfekt TGIF:are, tapasrätt eller som en liten aptitretare.
Lätt att fixa är det också, bara man har räkor i frysen, och just modellen större som inte är så salta och, som har lite av skalet kvar vid stjärten. Bra att hålla i med fingrarna och bita av.

Ingredienser till 2-6 personer:
500 g räkor
3 msk smör
3 tsk curry
1-2 vitlöksklyfta, riven eller pressad
2 krm salt

Gör så här:
Börja med att smälta smöret i en teflonpanna och fräs curryn utan att det bränns, lägg sedan i den rivna vitlöken och salt, rör om.
Nu är det bara att lägga i räkorna och fräsa så att de blir genomvarma.
Om man inte vill äta en LCHF-rätt, så kan man servera det med bröd som man doppar i smöret.

måndag 26 september 2011

Pressgurka


Pressgurka är ju en klassiker till söndagssteken, köttbullarna och de bräserade fläskkotletterna. I alla fall för oss. Varför inte bjuda på en klassisk middag till helgen som kommer, där just pressgurka ingår.

Ingredienser

1 slanggurka
½ dl ättiksprit (12%)
Klippt persilja
1 dl socker

Gör så här:

Skiva gurkan i tunna skivor och lägg i en burk. Strö över sockret, mycket klippt persilja och ättikspriten och på med locket och skaka burken så allt blandar sig. Låt stå kallt någon timma. Önskas en mildare gurka kan man blanda i lite vatten, men på ”mormors vis” ska det vara som ovan. Stark gurka som jag sa när jag var liten ;) och det säger jag även idag.

fredag 23 september 2011

Baconlindad Halloumi /Stekost


Detta är en favorit hos oss, en riktig aptitretare som sköljs bäst ner med Champagne;), men vitt och rött vin, öl och isvatten funkar också. 
Varför inte testa detta redan ikväll som en lite aptitretare.

Ingredienser:
1 paket Halloumiost 
eller svensk stekost, våran favorit är Ko-Lomi*) från Brostorps gårdsmejeri, 180-200 g
1 paket bacon
Tandpetare
1 tsk smör eller olja

Gör så här:
Börja med att dela osten i längder (stavar), lika många som baconskivorna.
Dra i varje baconskiva så de blir lite längre.
Linda nu en baconskiva om varje oststav.
Lägg i stekpannan som är lätt smord med lite smör eller olivolja
Stek försiktigt på medelvärme och när de fått en fin brun yta på undersidan vänder du försiktigt.
Stek nu denna sidan tills de får en vacker stekyta.
Lägg nu lite hushållspapper som suger upp fettet.
Ta nu upp de färdigstekta och dela i lagom stora små kuber och lägg tillbaka i stekpannan. Sätt tandpetare i och bara att servera.

Tips!
Serveras direkt ur stekpannan, så håller sig kuberna varma.

*)Sedan fakta om antibiotikaresistens och äkta halloumi kom, så har vi slutat att köpa halloumi, vi köper svensk Ko-Lomi från Brostorp istället och den år så god, och dessutom mycket godare än den från Cypern. 

"Halloumi får bara göras på Cypern och därifrån importeras all Halloumi som säljs i Sverige.  Cypern är även det land i EU som använder mest antibiotika till djur inom lantbruket. Det går åt hela 40 gånger mer per djur i Cyperns jordbruksproduktion i än Sverige. WWF uppmärksammar nu detta för att höja svenskarnas medvetenhet om antibiotikaanvändningen. Även om Halloumin i sig är fri från antibiotika så bidrar den konventionella produktionen till att öka resistensen. Halloumi kommer att ingå i WWFs konsumentguide och WWF flaggar för att produkten inte kommer att få grönt ljus!"

"Antibiotikaresistens räknas idag till ett av dom största hoten mot den globala folkhälsan. År 2050 riskerar tio miljoner människor att dö om inte krafttag tas mot antibiotikaresistensen, enligt FN. Inom ekologisk produktion är det inte tillåtet att i förebyggande syfte ge djur antibiotika. Den som inte vill bidra till en ökad antibiotikaresistens kan därför välja ekologisk Halloumi."

Källa: WWF och Ekoweb.

torsdag 22 september 2011

Tonfiskgryta Asia style


En gryta som är en riktig snabbrätt som du fixar på några minuter. Något som man oftast alltid har hemma är ingredienserna till denna rätten, som man kan kompletterar med lite ångkokta grönsaker som blomkål och broccoli. En favorit för ungdomar och fix ihop själva när de kommer hem från skolan och är hungriga. Tar max 10 min.
Mitt bidrag också till september månads matutmaning hos Kalasgott.

Ingredienser för 1-2 personer:
1 burk tonfisk i vatten
1 gul lök
2 dl kokosmjölk/kräm
1 vitlöksklyfta
4 kaffirlimeblad
1 fingerstor röd färsk chilli
2 tsk Bongs hummerbuljong
1 msk smör eller kokosolja/fett
½ krm cayennepeppar

Gör så här:
Börja med att skiva den gula löken i  skivor, hacka vitlöksklyftan i mycket små bitar och fräs detta i smöret eller kokosoljan utan att det tar färg i en gryta.
Skölj kaffirbladen och strimla och lägg i tillsammans med löken.
Skiva den röda chillin och lägg i hälften i grytan.
Slå på kokosmjölken, buljongen och smaka av med cayennepappar.
Låt koka upp och nu är det dags att lägga i den avrunna tonfisken och värma till.
Plocka gärna bort kaffirlimebladen, eller så många som möjligt för de är inte så goda att få in i munnen.
Slå upp i små skålar och äts med pinnar och porslinsked, garnera med resten av den röda chillin.
Ångkokta grönsaker smakar bra till. Förstås kan du även äta ris, men då garanterar jag paltkoma efteråt och du blir snart hungrig igen.

onsdag 21 september 2011

Stekt strömming



Något som man längtar efter här i Singapore är vanlig stekt strömming utan några konstigheter. Något som jag äter så fort som möjligt när jag kommer till Sverige.

Så här gör du:

Köp strömmingfiléer. Innan jag stekte filéerna skakade jag dom i lite rågmjöl med salt i en plastpåse. Stekte dom i rikligt med smör i stekpannan, sedan stekte jag ur pannan med fet god grädde och klippt dill och en nypa salt. Serverades med kokt färskpotatis eller vanlig potatis beroende på årstid förstås.
  
Dryck: Kylskåpskallt vatten från kranen. Ha alltid en karaff med kranvatten i kylskåpet eller som jag fyller exempelvis tomma petflaskor 1,5 l.

Hur enkelt och gott som helst!

tisdag 20 september 2011

Bruna bönor på klassiskt vis


Klassiska bruna bönor är min absoluta favoriträtt alla kategorier. Både sött, surt och salt, perfekt kombination!
Bruna bönor odlas på Öland, där den kalkhaltiga jorden och de milda höstarna är en perfekt odlingsmiljö. Det är bara dessa bönor som det går att göra en klassisk Bruna bönor.
Brukar alltid ta med några paket torra bruna bönor till Singapore i packningen.

Detta behövs för ca 6 personer
500 g Bruna Bönor
1-(1,5) liter vatten + 2 tsk salt
3 msk sirap
2 msk ättiksprit.


Gör så här:
Slå gärna upp bönorna i en tallrik och kontrollera renheten.
Skölj bönorna och lägg dem i blöt i rikligt med vatten, låt stå över natten och minst 12 timmar.
Sjud bönorna under lock mjuka i nytt vatten och börjar med 1 liter cirka 1 timmar, skumma. Fyll på med mera vatten om det skulle koka in för mycket, men om de endast sjuder räcker det säkert med 1 liter vatten
Rör om då och då så att bönorna reder sig.
Smaksätt med sirap och ättika.
Låter du bönorna svalna och bli kalla så tjocknar de till mera, när du sedan värmer upp dem försiktigt igen.
Serveras med köttbullar, stekt rimmat fläsk eller stekt falukorv

söndag 18 september 2011

Kaya Toast - Singaporefrukost


Kaya är en ljuvlig sylt här i Singapore som är gjord av ägg, kokosmjölk, socker och smaksatt med den unika Pandan bladet. Kaya betyder "rik" på malajiska. Perfekt med smörad toast eller vanlig toast, till frukost eller afternoon tea. Bor du på Raffles Hotel så är det en klassiker till frukosten. Detta är den nationella frukosten här i Singapore!

Kaya Toast
är två skivor vitt bröd, kvadratiska som är rostat på en kolgrill. Det är ett tunt lager av smör på de båda vita brödskivorna och sedan kayasylt som man lägg ihop, rosta i ugnen på hög värme tills de är ljusbruna.

Om du nu skulle vilja göra kaya själv, så kommer det ett recept här. Jag däremot köper min i shoppen på Raffles Hotel.

Ingredienser:
250 ml kokosmjölk (helst färskpressad)
8 Pandan blad
250 g socker
Nypa salt
8 ägg
4 skivor vitt bröd
Smör

Gör så här:
1. Blanda ägg, socker och salt i en stor skål tills sockret är upplöst.
2. Använd en gaffel för att gå igenom Pandanbladen för att frigöra de eteriska oljor och arom. Knyt ihop dem och lägg i en kastrull tillsammans med kokosmjölk.
3. Koka upp kokosmjölk försiktigt. När det börjar koka, vispa i kokosmjölk i äggsmeten långsamt.
4. När det är välblandat, plocka upp Pandan blad och häll blandningen genom en sil. Värm blandningen försiktigt under omrörning tills den tjocknar till en vaniljsås, 20-30 minuter. Låt svalna helt innan servering.
5. Lägg ett tunt lager av smör på de vita brödskivorna och sedan ett tjockt lager kayasylt och lägg ihop, rosta i ugnen på hög värme tills de är ljusbruna. Skär bort kanterna och delar den sedan diagonalt så det skapas två triangelformade kaya toast.
6. Kaya toast serveras vanligen tillsammans med en kopp te eller svart kaffe och en eller två halva löskokta ägg. Singaporianerna tillsätter soya och peppar i äggulan, men jag föredrar enbart salt.

En bra Kaya toast är en där det är rejält av kayasylt, och det finns liten mängd smör. Ytan på Kaya toast är något krispig, så när du biter i kaya toast, kan du upplever du det mjuka inuti och krispig på utsidan av Kaya toast plus den söta smaken av kokos, ägg, sylt och smör.

Kayasylt är ljust grön som ni kan se på bilden.

fredag 16 september 2011

Potatis provencale med oxfilé


En riktig gammal klassiker, Oxfile provencale.
Vi är ju bara två personer, så att helsteka en hel oxfile blir alldeles för mycket.
Men är man fyra personer och mera så passar ju helstekt oxfile bäst.
Här kommer ett recept för 2 personer.

Ingredienser:
4-6 medelstora potatisar (beror på hur stor man är i maten ;))
2 vitlöksklyftor
smör
salt och peppar
2 st bitar av oxfilé
Vitlökssmör med persilja

Tillbehör:
Sockerärtor
Coctailtomater

Gör så här:
Börja med att skala potatisen och skiva för hand i tunna skivor som du sedan lägger i kallt vatten så att stärkelsen får dra ut. Torka potatisen i en handduk innan stekningen.
Skiva vitlöken i små mycket tunna skivor.
Hetta upp en stekpanna och stek i rikligt med smör så att potatisen blir lätt brynt, salta och peppra.
Nu kan du lägga i vitlöksskivorna och sänka värmen, rör om då och då så att vitlöken blir genomstekt men inte bränd och att potatisen blir genomstekt.
Nu är det dags att hastigt steka bitarna av oxfilen. Vi steker bitar ca 1 minut på var sida. Salta och peppar.
Lägg upp potatisen på varma tallrikar och lägg den stekta filéen ovan och klicka på vitlökssmöret så att det smälter lite.
Sockerärtor och små tomater smakar smaskens till detta och ett gott rödvin.

torsdag 15 september 2011

Kajpsoppa på Sandbergs vis


Här kommer ett recept som jag fått tips om från min vän på Gotland, som undrade om jag smakat denna soppan. Det hade jag inte var svaret, men jag googlade och fann hur många olika recept som helst. Tyckte det verkade spännande gott, så här är resultatet.
Eftersom kajplök också bara växer på Gotland och Öland, så fick jag ta vad som fanns i affären här i Singapore och vårlök är nog bättre än purjolök vad jag fått tips om.

Ingredienser
2 knippe kajplök eller vårlök
6 dl kycklingbuljong (Bongs)
3 msk smör
1 krm nymalen vitpeppar
1 krm curry
2 dl grädde
salt efter smak

Gör så här
Skölj och skär kajplöken eller vårlöken i bitar. Svetta löken och curryn i en kastrull med smöret utan att ta färg. Tillsätt buljongen, grädden och låt koka i ca 20 minuter.
Smaka av med salt. Mixa den med en mixerstav.
Serveras med parmesanflan, bara att riva lite ost och lägga på ett bakplåtspapper några minuter i 250 grader.
Låta svala och lägga uppe på sopptallriken, se bilden.

tisdag 13 september 2011

Bak Kut Teh - Revbenssoppa


Bak Kut Teh är en kinesisk soppa som serveras i Singapore, men även i Malaysia, Kina, Taiwan och Indonesien.
Bokstavligt översatt betyder det "kött ben te". Soppan äts vanligtvis tillsammans med ris eller nudlar och man doppar i en mörk soja med hackad röd chillipeppar.

När man sjuder denna soppan doftar det underbart gott av alla kryddor som finns i buljongen och den smakar precis lika gott som det doftar.

Ingredienser 4 personer
600 g tjocka revben
3 st vitlökskyftor, endast lätt krossade
1 st kanelstång
2 st kryddnejlika, hel
1 st stjärnanis, hel
1 tsk tsk vitpeppar, hel
0,5 tsk svartpeppar, hel
2 tsk salt
1 msk mörk soja
1½ l vatten
Sås:
60 ml mörk soja
1 st röd fingerlång chilli

Gör så här:
Dela revbenen i bitar, ett ben = 1 bit
Lägg köttet i kastrull och fyll på med kokande vatten och koka upp, ta bort ev. skum.
Lägg i alla kryddor, soja och salt.
Låt sjuda i 4-5 timmar eller tills köttet precis släpper benet.
Skiva chilipepparn mycket fint och lägg i sojan och låt stå och dra.

Serveras med kokt ris i en skål intill och där blir det extra gott om du häller på lite av den goda buljongen på riset. Dippa revbenen i sojasåsen med chili. Revbenen äts förstås med pinnar och kinesisk sked till buljongen.

måndag 12 september 2011

Fläskpannkaka

Ugnspannkaka eller fläskpannkaka är enkelt att göra och en klassiker tillsammans med krösamos.
Har man bara ägg, mjölk, mjöl och krösamos hemma, en bonus är om man har rimmat fläsk också.
Här i Singapore finns inte rimmat fläsk att köpa, bara färskt. Så jag rimmar själv istället, och det känns nyttigare än färdigrimmat som gör köttet rödaktigt. Nu är det ju bara salt och en uns socker.
Här är receptet: Rimmat kött.

Ingredienser
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
2 msk smör
300 g rimmat fläsk
Krösamos (lingonsylt)

Gör så här:
Blanda mjöl och salt i en hög skål och tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Häll sedan på resten av mjölken. Vispa sedan i äggen sist, lite lätt och ej för krafiga tag.
Låt smeten stå och svälla en stund.
Sätt ugnen på 225 grader, skär fläsket i små tärningar. Bryn fläsket med lite fett i långpannan tillsammans med smöret. Pensla kanterna på långpannan med fettet och häll smeten i långpannan. Se till att fördela fläsket, så det inte samlas i en hög.
Grädda i mitten på ugnen tills pannkakan stannat och fått fin färg. 20-25 min. Låt den vila några minuter innan du delar den i bitar.

Serveras med krösamos (lingonsylt)
Sådan tur att IKEA har det här i Singapore.

fredag 9 september 2011

Ananas med serranoskinka


Detta recept kommer från Gokväll lördag, och det verkade så himla gott att jag var tvungen att testa, och det smakade lika gott som det ser ut. Ananasen vi har här i Singapore är bl a från Malaysia och den är så mycket godare än den vanliga av märket Dole. Dole finns även här i affärerna men den får man ju små sår i munnen om man äter mera än två bitar. Den Malaysiska är ju solmogen på plats innan den plockas och så söt och god.

Serranoskinkan är ju den spanska lufttorkade skinkan och den tycker vi är godare än den italienska parmaskinkan, men det går givetvis att byta ut skinkan i receptet till parma om man föredrar den.

Ingredienser:
1 st färsk ananas
200 g serranoskinka
Olivolja, salt och peppar

Gör så här:
Dela ananasen i lagom stora bitar
Pensla ananasbitarna i olivolja av god kvalité
Salta och peppra
Linda sedan serranoskinka om ananasbitar och fäst med tandpetare

Perfekt tapasrätt och som tilltugg till drinken. Min favorit är Tio Pepe, spansk torr sherry som serveras i små glas och välkyld.

onsdag 7 september 2011

Portugisisk apelsindessert



Här kommer ett recept som är enkelt att röra ihop (ingen elvisp här inte), men kanske inte så nyttig med tanke på sockret. Ofta har man allt redan hemma, men den är godast riktigt kall, så det är bra att ha på lager i frysen om du får oväntat besök och vill bjuda på något friskt.

4-6 portioner
4 ägg
2 ½ dl strösocker
2 apelsiner, pressad saft
1 msk smält smör
2 msk vetemjöl

Garnering:
apelsinskiva
mörk choklad

Ugnstemperatur
225º - Grill

Gör så här:
Sätt på ugnen. Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna. Blanda alla ingredienser till kakan, äggen ska också bara röras i, de behöver inte vispas. Häll den mycket lösa smeten i långpannan. Grädda i mitten av ugnen tills smeten stelnat, det tar 12 - 15 min.
Strö lite socker över kakan och stjälp upp den på ett annat bakplåtspapper. Dra av pappret som kakan gräddats på. Rulla försiktigt ihop från ena långsidan. Låt kakan svalna, täck sedan över och ställ den kallt.
Garnera med apelsinskivor och riven mörk choklad. Kakan går bra att frysa och är mycket god när den är riktigt kall, nästan direkt från frysen.

Serveras med vispad grädde.

Visste du att: Apelsiner är väl en av de populäraste frukterna efter bananen i Sverige. Alla vet ju att det är rikt på C-vitaminer men att den även innhåller fibrer, kalium och folat. Den innehåller dessutom mer än 170 stycken kraftfulla färgpigment, där 60 tillhör flavonoider. Alltså är apelsiner en riktig hälsobomb.

tisdag 6 september 2011

Fransk omelett med gräddiga räkor


Idag gör vi det enkelt, en fransk krämig omelett med gräddiga räkor. En lite snabblunch, som jag brukar göra till mig här i Singapore. Om man vill kan man ju göra en stuvning med mjöl, men det hoppar jag över.
Man brukar ju alltid finnas lite frysta räkor i frysen och ägg har man också i kylskåpet och förhoppningsvis fet god grädde.

Ingredienser för 1 person
2 ägg
2 msk grädde
1 dl grädde
250 frysta räkor
smör till stekning
salt och peppar och dill om det finns

Gör så här:
Skala räkorna
Knäck ägg i en skål och rör några lätta tag med gaffel tillsammans med grädden och lite salt.
Bryn smör i en panna och häll äggsmeten och rör försiktigt lite i pannan.
Koka under tiden ihop grädden så den blir lite simmig, smaka av med salt och peppar och värm bara till räkorna innan du slår det på omeletten.

måndag 5 september 2011

Jordgubbsallad med italiensk dressing


Här kommer ett recept som ofta brukar göra. Vi brukar göra den i var sin portionsskål och inte i en stor skål.
Det är en sallad som består mest av jordgubbar, men även grönsallad, tomat, rödlök, röd paprika och som dressing gör vi en italiensk med vitlök och örter.

Ingredienser till salladen för 2 pers:
250 g jordgubbar
Grönsalladsmix
1 stor tomat, finhackad och urkärnad
1/4 rödlök, finhackad
1/4 röd paprika, finhackad
Nymald svartpeppar
Flingsalt efter behag

Ingredienser till dressing för 2 pers:
½ dl olivolja
1 msk vittvins vinäger
1 klyfta vitlök, mycket fint hackad
1 msk färskpressad citron
1 krm salt
1 msk gul lök, mycket fint hackad
1 tsk röd paprika, mycket fint hackad
1 krm oregano, smulat i handen


OBS! Mycket fint hackad = 2 mm bitar

Gör så här:
Börja med dressing och blanda samman så att den få stå och dra. Kan även göras dagen innan.
Skölj salladen och fördela i portionsskålar, hacka de urtagna tomaterna, rödlök och paprika.
Lägg detta på grönsalladen, skölj jordgubbarna och dela gubbarna i små klyftor och fördela.
Häll nu den italienska dressingen över jordgubbarna, dra några varv med svartpepparkvarnen och slutligen lite flingsalt över.

Häll dressingen på salladen precis innan man ska äta salladen annars kan de gröna salladsbladen tappa sin krispighet.

Detta smakar jättegott till stekt och grillat kött eller kyckling och även till mycket mera, bara att testa.

torsdag 1 september 2011

Lychee Martini


Om du letar efter en drink med en ovanlig, exotisk smak och vill att dina gäster ska prata om på nästa fest, ska du prova den asiatiska Lychee Martini.
Lychee är ett träd som finns i sydostasien, frukten beskrivs som citrus med blommig smak.
Detta är en av mina favoriter på NewAsiaBar och där blandar de den 50/50.

Ingredienser:
2 delar god vodka
1-2 delar lycheejuice
2 frukter, konserverade eller färska
martiniglas
5-6 isbitar
längre tandpetare

Gör så här:
Häll allt i en shaker och skaka tills allt är iskallt.
Sila upp i martiniglas och garnera med frukterna

Jag använder konserverade frukt på burk och den juice och sockerlag som de ligger i.
Om du använder färsk frukt, glöm ej ta bort kärnan.

onsdag 31 augusti 2011

Heta kycklingvingar med smak av asien


Detta är perfekt som plockmat, heta grillade kycklingvingar med smak av lime, ingefära och chili.

Ingredienser:
16 st kycklingvingar
2 msk smör
8 st piripiri
1 tsk salt
½ pressad lime

Lag/Sås:
½ dl vatten
1 tsk strösocker
1 msk ättika 5% (har du 12%:ig hemma så tar du hälfen)
2 cm färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
½ pressad lime
½ rivet skal av en lime
2 cm av toppen på en fingerstor röd färsk chili

Gör så här:
Börja med såsen.
Häll upp vatten, socker och ättika en en lite skål och rör till sockret löst sig.
Hacka färsk ingefära, vitlöjksklyftan och toppen på chilin i pyttesmå bitar och lägg i lagen.
Riv skalet på den tvättade limefrukten och lägg också rivet i lagen.
Nu delar du limen och pressar ena halvan och lägger också detta i lagen.
Rör om och låt lagen stå och dra medans du gör kycklingvingarna och de grillas.

Smält smöret i en ugnssäker form så att det blir gyllenbrunt. Krossa pipipiri tillsammans med saltet i en mortel, pressa andra halvan av limen.
Häll piripiri och saltet i smöret och rör om, sedan är det bara att pensla kycklingvingarna runt om och lägga i formen och grilla på 225 grader, efter halva tiden så häller du på den pressade limen och vänder vingarna.
När baksidan har fått färg vänder du tillbaka vingarna och grillar vingarna på framsidan tills de fått fin färg.
Räkna med 30-40 min i ugnen, allt beror på hur din ugn är.

Nu tar du ut kycklingvingarna och lägger på ett fint fat och sedan häller du lagen över de hotta vingarna och sedan är det bara att börja mumsa. Går åt servetter.

Här passar en pilsner perfekt!

Bon Appetit eller som kineserna säger Jīnjīnyǒuwèi!

tisdag 30 augusti 2011

Oxfilé med rosépepparsås


En sås som är mycket smidig att göra och dessutom supergod.

Ingredienser:
Höga mittbitar av oxfilé á 170 g/pers
Smör

Rosepepparsås:
2 finhackade schalottenlökar
3 msk krossad Rosepeppar
½ tsk grovmalen svartpeppar
½ tsk fransk senap
2 dl vatten
1 msk kalvfond
3 dl grädde

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 C.
Förstek oxfilén i smör hastigt, salta och peppra.
Lägg oxfilén på en ugnsform och stek färdigt i ugnen. (Medium 65C)
Börja med såsen.
Smörfräs rosepeppar, lök och svartpeppar i en kastrull hastigt.
Blanda ner fransk senap, vatten, kalvfond och grädde.
Låt såsen koka till lagom konsistens, smaka av med lite salt.

Serveras med rostade potatisklyftor och stekta champinjoner, men det går också bra till potatisgratäng.

måndag 29 augusti 2011

Möra skorpor
























Jag bara älskar svärmor Märtas skorpor, så goda att doppa skorpor och speciellt underskorpor i nybryggt starkt kaffe. Det får mig också att minnas min mormor Leila och hennes skorpor som hon köpte på Odenbageriet nere vid Mjölkafållan i Huskvarna. Där fanns det både långa skurna och runda skorpor.

Ingredienser: 
5 dl mjölk
200 g smält smör
50 g jäst
1,5 tsk bikarbonat
1,5 dl socker
4 tsk stött kardemumma
840 g vetemjöl, special
0,5 tsk salt

Gör så här:

Gör som när du gör vanliga bullar, klicka och se länk om du är osäker. 
Blanda allt tillsammans till en smidig deg, alltså börja med att smälta smöret, slå i mjölken så att degspadet blir 37 grader och häll över jästen.

När degen jäst baka till små runda bullar och grädda i 250 grader tills de fått en ljusbrun fin färg. När de svalnat dela med en gaffel, rosta dem en aning och torka dem sedan i ugnen på svag värme 50-75 grader tills de är riktigt torra. Sätt ugnen på glänt så blir de riktigt möra.

fredag 26 augusti 2011

Lax i ugn - Viltlax


Här kommer ett recept som är jättesmidigt att göra och dessutom supergott.
Har bjudit på det många gånger i sommar när man fått gäster, och alla har tyckt om det.
En spännande mix med vilt, lingon, timjan och lax.


Ingredienser för 4 portioner:
Ca. 600 g laxfilé (hel eller portionsbitar)
½-1 tsk salt (var försiktig med saltet)
3 dl grädde
2 msk konc. Viltfond (Bongs)
2 msk lingonsylt
1 krm svartpeppar
1 tsk timjan
(smörstekta kantareller)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°C. Salta laxen och lägg den i en ugnssäker form. (Såsen känns ganska salt så jag skulle nog bara ta ½ tsk över fisken, men i receptet står det 1 tsk)
2. Blanda grädde, viltfond, lingonsylt, peppar och timjan. Häll över laxen.
3. Tillaga mitt i ugnen i ca. 20 minuter.
4. Servera laxen med såsen, pressad potatis, kokta grönsaker ex sockerärtor och gärna rårörda lingon.
5. Tips! Smörstekta kantareller är som pricken över i:et som tillbehör.

torsdag 25 augusti 2011

St Albray smörgås - Varma mackor


Saint Albray är en pastöriserad ost gjord på komjölk, där kossor betat på fridfulla ängar i närheten av Baskien och Bearn idistriktet Jurancon, sydvästra Frankrike bortom Pyrenéerna.
Ostarna formas till en blomma med sex "kronblad" och varje kronblad väger cirka 500 g.

Enklaste receptet är ju att ta fram osten på en tallrik till ostbrickan och ett glas rött vin, Pinot Noir.

Här kommer det lite mera arbetade receptet och här passar också ett Pinot Noir vin. Receptet har jag hämtad från The French Cheese Community:


St Albray smörgås med champinjoner, karamelliserad lök och röd paprika
Ingredienser:

St Albray ost-2 skivor per smörgås
Franska baguette
Senapsvinägrett
Karamelliserad lök (2 rödlök, smörstekt långsamt i 35-45 minuter tills de är gyllenbruna)
Sauterade champinjoner (3-4 stycken per smörgås)
Rostad röd paprika (1 / 4 per smörgås)

För att förbereda vinägretten: (gör 2 koppar)

Blanda väl ihop 2 msk. Grov senap
1 msk Dijonsenap
1 msk rödvinsvinäger
½ dl olivolja
1 dl rapsolja
½ kopp hackad färsk dragon och persilja.

Gör så här:
Skär baguette i hälften och sprida vinägretten på båda sidor.
Lägg karamelliserad lök, sedan skivor av St Albray ost.
Lägg till karamelliserad svampen på toppen, det rostad röd paprika.
Sätt smörgås i ugnen en kort stund tills osten har smält.
Smaksätt med färska peppar.
Vik upp smörgås, halveras, och servera med mix sallad.

Vill du se en film hur man gör smörgåsen klicka på länken nedan:
Video.

onsdag 24 augusti 2011

Wok à la Sandberg


Här kommer ett sandbergsrecept, men med smakupplevelser från food courten här i Singapore, men utan massa med smakförstärkning.
På food courten har de en massa smakförstärkare i maten, eller som vi brukar säga glutamat eller E 621.
Kinamat har ofta ett väldigt högt innehåll glutamat. Besvären som många har rapporterat kallas "Chinese restaurant syndrome" enligt Livsmedelsverket. "Känsliga personer kan drabbas av reaktioner som huvudvärk, svettning, halsbränna, tryck över bröstet och illamående vid intag av höga halter."

Ingredienser för 2 personer:
2 st biffar strimlade tunt
2 st gula lökar i klyftor
1 st röd paprika i bitar
1 st grön paprika i bitar
2 st finhackade vitlöksklyftor
2 cm fingerstorlek av färsk ingefära, som skivas i mm tunna skivor
1 st röd chili
½ dl mörk soja
1 tsk nymald svartpeppar
1½ msk kalvfond ( ska ej innehålla några smakförstärkande ämnen enligt hemsidan)
½ dl vatten
2 msk smör

Gör så här:
1. Börja med att tvätta alla grönsaker
2. Skiva den röda chilin i mycket tunna skivor, även kärnorna ska vara med och lägg det i en jätteliten skål och slå på sojan, så det får stå och dra.
3. Gör i ordning grönsakerna och lägg allt i små högar på tallriken, först klyftar du löken och delar klyftskivorna, fixar paprikan, hackar vitlöken, skivar ingefäran.
4. Strimla biffen och mal svartpeppar över.
5. Hetta upp wokpannan och när smöret doftar "kola" är det dags att bryna den strimlade biffen snabbt, när biffen har brynts någon minuter lägger du på den gula löken utan att du rört köttet, sänk värmen och efter ytterligare en minut så kan du nu röra om och blanda köttet med löken.
6. Nu ska paprikan i och röras om.
7. Nu är det dags för vitlöken och ingefäran och att röra om på medelvärme.
8. Slå på kalvfonden och vattnet och rör om.
9. Häll upp på varmt serveringsfat och ställ fram.
10. Rätten äts förstås med pinnar och bitarna doppas i chilisojasåsen innan man stoppar in dom i munnen.

Lämplig dryck är förstås pilsner eller isvatten.

Är det någon som känt av "Chinese restaurant syndrome" någon gång?

tisdag 23 augusti 2011

Fisksoppa


Idag gör vi en fisksoppa med lite av varje som finns hemma i kylen och frysen.
Som denna soppan, 1 portion till mig som lunch eller så gör man till ett helt gäng.
Den fixas på några minuter och är matig eftersom det är lite större bitar och inte en slät soppa.
Har du dill hemma är det ju ett plus, men tyvärr så är tillgången på dill här i Singapore begränsad.
Ibland finns det och ibland inte.

Till denna soppan ingår:
1 potionsbit fryst lax eller annan fisk.
1/2 st rödlök
3/4 st röd paprika
2 st tomater
1 st hackad vitlöksklyfta
1/2 st morot
1 tsk tomatpure
2 tsk Bongs hummerfond
2 dl vatten (en skvätt vitt vin om det finns hemma, byt ut 1 dl vatten mot vin)
1 dl grädde
salt, cajennepeppar
smör

Gör så här:
1. Börja med att skålla tomaterna och ta sedan bort skalet innan du hackar dom i mindre bitar.
2. Skiva rödlök tunt, strimla morot i tunna strimlor och hacka vitlöken mycket fint.
3. Smält smöret i en gryta och svetta grönsakerna några minuter så de inte tar färg.
4. Rör i tomaterna.
5. Tomatpure, fond, vatten, vin,grädde och 2 uns cajennepeppar, låt sjuda i 10 min.
6. Lägg i laxen i små kuber och stäng av värmen, efter 5 min är det klart.
7. Glöm ej att smaka av och känn om det behövs något extra salt.

måndag 22 augusti 2011

Köttfärssås - Bolognese

En italiensk klassisker - Bolognese.
Finns nog lika många recept på bolognese som det finns recept på köttbullar, kan jag tänka mig.
Men en riktig bolognese ska receptet komma från Emilia Romagna i Italien och i stort så innehåller de nästan samma ingredienser. Man kan inte byta ut något mot något annat, bara ta bort. En del recept innehåller också kalvfärs och kycklinglever och italienskt bacon, men vi kör ett recept utan detta, annars är det bara att fördela köttingredienserna i 5, 4, 3 eller 2 delar beroende på vad man väljer, totalt 500 g.
Något som är en synd eller en dödsynd är att servera spagetti till denna köttfärssås. Tagliatelle är det som gäller och har man inte detta hemma går det bra med makaroner eller penne, men abolut inte spagetti. Kom ihåg det!

Här kommer ett recept för 4 personer men eftersom den ska sjuda så länge på spisen så är det ju bäst att göra ett storkok och frysa in i lagom portioner.

Ingredienser för 4 personer:
1 stor gul lök
1 st morot
1 st selleristjälk
500 g nöt- och fläskfärs (blandfärs)
250 g passerade tomater
2 dl vitt torrt vin
2 msk smör
2 msk olivolja
½ dl mjölk
2 msk vatten
salt och svartpeppar

Tillbehör:
Färska eller torkade Tagliatelle
Nyriven parmesanost

Gör så här:
1.Börja med ett hacka en 1 stor gul lök, 1 morot och 1 stjälk blekselleri.
2.Stek långsamt i hälften smör och hälften olivolja.
3.Häll i ett par matskedar vatten efter en liten stund, så att det inte bryns för mycket.
4. Tillsätt 500 g malet kött, hälften ox- och hälften fläskkött.
5. Salta och peppra
6. Bryn köttet medans du fördelar det med en gaffel.
7. När köttet brynts färdigt (inte för brunt) och allt vatten ångat bort, häller du i 2 dl vitt vin. Låt det ånga bort helt innan du tillsätter en burk på 250 g skalade tomater som du passerar direkt ner i grytan (använd en passerkvarn) eller färdigpasserade tomater på burk.
8. Låt koka på mycket svag värme i minst fyra timmar (just det, riktigt länge för såsen blir bättre ju längre den sjuder. Upp till 6 timmar är inte ovanligt i Italien).
9. Såsen är färdig när oljan stiger upp mot ytan. Då är det dags att hälla i ½ dl mjölk. Småputtra ytterligare en kvart och såsen är färdig.
10. Nu är det bara att koka tagliatelle och riva parmesanost över, så är det färdigt.

En en ung, fruktig Sangiovese blir bäst i vinglaset!