torsdag 19 december 2013

Kalvsylta - klassisk som på mormors tid


Hemmagjord kalvsylt som bara består av fint kalvkött och inga konstigheter. Många rycker till när man säger sylta och tänker att där maler man ner massa med äckliga saker som man inte vill veta vad det är. Det är så stor skillnad på en hemmagjord, så när du väl smakat på en hemgjord kalvsylta vill du aldrig mera köpa någon färdig. Köpte en färdig småländsk kalvsylta för att göra en smaktest. Läser man på den färdiga så är ju ingredienserna i kronologisk ordning och det som är mest innehåll börjar det med. Vatten, griskött, kalvkött, bindväv från gris, fett från gris, salt, kryddor, jästextrakt, konserveringsmedel E250 och antioxidationsmedel E300. Den färdiga kalvsyltan innehåller endast 46% kött.

Ingredienser för 1,5 kg kalvsylta:
2 kg kalvkött, (högrev eller kalvlägg eller blandat och helst med ben)

Till förkokningen:
2x2 l kokande vatten

Till kokningen:
2 l vatten
2 msk salt
15 st vitpepparkorn
10 st kryddpepparkorn
3 st lagerblad
6 st nejlikor, hel
1 st gul lök
1 st morot
1 tsk vitpeppar, malen
2 msk matättika, 3%
ev. 2-4 st gelatinblad eller 1-2 tsk gelatinpulver enligt anvisning på paket.

Gör så här:
Koka upp vatten att skölja köttet med innan kokning 2 gånger. Tag hälften av vattnet och häll på köttet och låt det stå en minut och häll sedan av vattnet. Nu gör du om detta med en omgång kokande vatten igen och häller av igen. Man får bort mycket av äggviteämnen som gör att det skummar.
Nu är det dags för att slå på 2 liter av kokande vatten, koka upp och skumma väl. Efter att du skummat tillsätter du salt, vitpepparkorn, kryddpepparkorn, lagerblad och den gula löken som du satt i nejlikorna (du vet som man sätter i en apelsin) samt morot. Låt nu köttet sjuda sakta i många timmar, minst 3-4 timmar, tills det är riktigt mört.
Tag upp köttet ur buljongen och låt köttet bli kallt innan du hackar det fint. Låt buljongen nu koka tills du får en stark smak. Kokar du med ben så låter du benen koka med. Låt det koka ihop tills 1-1,5 liter återstår. Smaka av då och då så det inte kokar ihop för mycket och blir för salt.
När köttet är kallt så skivar du det och hackar det sedan till den storlek du vill ha.
Silar nu buljongen och tillsätt sedan 1 tsk mald vitpeppar och 2 msk matättika 3%. Kom ihåg att buljongen ska vara stark, riktigt pepprig.
Tillsätt det finhackade kalvköttet och låt det koka upp en stund.
Tillsätt eventuellt gelatin enligt förpackningen.
Häll upp kalvsyltan i vattensköljd form och låt den stelna till dagen därpå.
Tips!
Kalvsyltan kan frysas, men vid upptining så kokar man upp syltan snabbt och häller på nytt i formen. Detta görs dagen innan den ska serveras. Alltså kan du frysa den i lagom stora portioner så att det räcker till en liten form. Jag använder en minisockerkaksform.
Serveras med rödbetssallad.

söndag 15 december 2013

Päronpaj

Päronpaj som är alldeles underbart god och speciellt tillsammans med en kula vaniljglass. Man kan göra den i en stor pajform, 28 cm men jag gör oftast i portionspajformar av märket, Pillivuyt.

Ingredienser för 1 stor pajform eller 4 små portionsformar:
Pajdeg:
2,5 dl vetemjöl
1,5 msk strösocker
125 g kylskåpskallt smör

Mandelfyllning:
75 g mandelmjöl
75 g rumsvarmt smör
0,75 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 st ägg
0,5 dl vispgrädde
4 st mogna päron

Gör så här:
Pajdeg: Blanda mjöl och socker. Tillsätt smöret i små kuber och arbeta ihop degen med fingrarna. Tryck ut degen i pajformen eller i småformarna. Ställ i kylskåpet minst 30 minuter.
Sätt på ugnen på 200 grader.
Fyllningen: Blanda mandelmjöl med smör, socker och vaniljsockret till en smet. Tillsätt ägget och vispgrädden och rör om snabbt med en slev.
Ta ut pajskalet och förgrädda i ugnen i 10 minuter eller tills den har fått fin färg, och glöm inte att nagga i botten innan du sätter in den.
Ta pajskalet och lägg nu mandelröran i skalet. Skala sedan päronen, dela dem på mitten och plocka bort kärnhuset. Skiva den ganska tunt men spara så den håller ihop i toppen. Se till att den blir solfjädersformad när du lägger den på pajen. Grädda nu den i den nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter.
Servera den ljummen tillsammans med vaniljglass.

torsdag 12 december 2013

Snaps - smak av dill eller anis

I år har vi gjort egen snaps till jul, men den kan ju göras året om, kanske att man byter etikett till midsommar.
Man tager det man tycker om, och eftersom jag gillar Kallsupen och Aalborg jubileums så har min smak av dill och koriander, medan Tommy är mera förtjust i en uns lakrits så då har han anis istället. Det vi har gemensamt är kummin, ett måste för att få kalla det akvavit. 

Ingredienser:
Annelies snaps
35 cl kronvodka
0,5 tsk koriander
0,5 tsk kummin
0,5 tsk dillfrö
1 st färsk kvist dill

Tommys snaps
35 cl kronvodka
0,5 tsk anis
0,5 tsk kummin
0,5 tsk fänkål

Gör så här:
Häll kryddorna i flaskan och skaka om.
Låt stå 1 dygn i rumstemperatur och skaka om lite då och då.
Gör du Annelies snaps så stick ner dillkvisten så att den tjocka delen av skaftet är uppe i flaskhalsen. Lättare att plocka bort.
Sila genom kaffefilter och häll tillbaka i flaskan.
Dekorera gärna flaska och sätt på fin etikett och döp den.
Serveras väl kyld i snapsglas, vi brukar lägga flaska i frysen en några timmar innan.
Skål!

Västerbottenpaj - mini med anjovis

En perfekt aptitretare till det stundande julbordet. Lagom med sälta och gott att skölja ner till ett glas välkomstdryck av Champagne, mousserande vin, öl eller mineralvatten för den som önskar. Beräkna 2-3 per person som aptitretare.
Här kommer ett recept till en kartong minikrustader som är fyllda till hälften med riven västerbottenost, min favoritost. Har precis hittat den runda mittbiten när jag handlade sist. Gott till ostbrickan!
Receptet har jag fått av Västerbottenost, men modifierat det lite, tagit bort den rejält sockrade löken och kör helt enkelt bara stekt lök.
Försvinnande goda!

Ingredienser till 24 minikrustader:
1 kartong minikrustader (24 st)
75 g riven västerbottenost
1 ägg
0,5 dl vispgrädde
Salt och vitpeppar
1 st liten gul lök, fint skivad
1 msk smör
1 liten burk grebbestads anjovisfiléer
dillkvistar

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 150 grader. Skiva nu den gula löken tunt och stek i smör i stekpannan se den blir lagom gyllenbrun men inte bränd. Lägg nu krustaderna på bakplåtspapper på en plåt och fyll dem till hälften med riven västerbottenost. Vispa ihop ägg, grädde salt och peppar och fördela i krustaderna. Skjuts in i ugnen och cirka 10-15 min. Tag nu ut dem och fördela den stekta löken och lägg en strimla av anjovisfilé på varje och en liten dillkvist. Jag delar anjovisfilén i 2 eller 3 delar. Krustaden är så liten så anjovisfilén får inte ta överhand.