Vitkålspasta piripiri med vitlök smakar underbart gott, lagom het med smak av vitlök. Just att ersätta vanlig pasta med vitkålspasta, är perfekt när du vill undvika kolhydrater. Har man bara en smakrik sås till så känner man ingen skillnad. Se bara till att vitkålspastan är al dente.
Denna rätten passar som ensam rätt eftersom den innehåller så mycket smak, men äter du vitkålspastan naturell passar pasta bolognese eller carbonara kolarhusturns pasta perfekt. Min man som var lite skeptisk först, men sedan han ätit sa han JÄTTEGOTT!
Ingredienser 2 personer:
1,5 l vatten
1/4 vitkålshuvud
1 msk salt
3 msk smör
2-6 st piripiri, beroene på styrka (2 = mild, 4 = medium, 6 = hot)
1 st vitlöksklyfta, riven
0,5 tsk grovt salt
1 liten knippe persilja, hackad
Gör så här:
Mortla piripirin tillsammans med det grova saltet och riv vitlöken.
Smält smöret i en kastrull och lägg i vitlök och piripirisaltet utan att vitlöken ta färg, ställ åt sidan.
Börja med att koka upp vatten och salt.
Strimla vitkålen, så det liknar bandspagetti.
Lägg i vitkålspastan i det kokande vattnet och låt koka 5 minuter, så att den är al dente.
Häll av i durkslag och blanda ner vitkålspastan i smöret, strö på persiljan och blanda om.
Klart att äta!
måndag 27 februari 2012
torsdag 23 februari 2012
Ragù alla Napoletana
Ragù är en traditionell söndagslunch i Italien och speciellt i Neapeltrakten. Finns nog också många recept, precis som våra köttbullar. Alla mammor gör på sitt vis och här kommer en ragù på Sandbergs vis.
Detta är ett långkok och den blir godare om den få dra till sig. Gör den på förmiddagen och gå ut och gå en långpromenad under tiden. Perfekt sedan att samla familjen runt bordet och äta. Förslag är att börja med lite antipasti, sedan äter man pasta med lite av tomatsåsen från ragùn, och sedan huvudrätten, Ragù alla Napoletana. Äter man inte pasta och bröd så kan man säga att det är en LCHF-rätt.
Ingredienser 4-6 personer
2 msk god olivolja
1 st gul lök, finhackad
2 st vitlöksklyftor, mycket finhackade
500 (600) g nötkött, typ högrev och dela i 3 cm bitar
500 (600) g revben, fläsk, tjocka och delade
200 g italiensk fläskkorv, kan uteslutas men lägg till mera kött istället
2 msk tomatpuré
1 dl rödvin
1200 g krossade tomater
1 bukett färsk basilika
2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
Gör så här:
Värm olivolja försiktigt och lägg i löken och stek på svag värme i 4-5 minuter så att de blir glansiga.
Lyft upp löken och lägg åt sidan.
Öka värmen och stek nu köttet och eventuellt korvarna runt om så det får en stekyta i stekgrytan, stek i omgångar. Lägger man i för mycket kött svalna stekpannan och köttet blir mera kokt.
När köttet är stekt sänker du värmen och lägger tillbaka löken.
Blanda nu tomatpurén med vinet och slå på, och låt vätskan nästan koka in.
Nu är det dags för de krossade tomaterna, färska basilikan, salt och peppar.
Rör om och låt allt sjuda minst 2 timmar med locket på, tills köttet är mört eller revbenen nästan lossnat från benen, och att tomatsåsen blivit till en slät sås.
Rör då och då. Tillsätt mera vin om den skulle bli för tjock såsen
OBS! Om du går ut och går, sänk till allra lägsta värmen. Varje spis är ju speciell, så kolla först att det är OK.
.Klart att äta, lägg upp köttet och ev. korven på ett stort serveringsfat och häll lite av såsen över, garnera med några färska basilikablad.
Gör som många italienare, ät pastan separat innan med såsen. Vill man ha något till köttet så kan ett italienskt bondbröd vara gott att suga upp såsen med också tillsammans med köttet
Såsen som blir över, kan man frysa in och äta som pastasås eller ha som bas till något annat.
Bon Appétit !
Etiketter:
Gryta,
Italiensk husmanskost,
Kött,
LCHF
måndag 20 februari 2012
Snabbsaltad slanggurka
Snabbsaltad gurka tillhör en av favoriterna, speciellt på leverpastejsmörgåsen. I Singapore finns inte det alternativet att köpa, bara söt inlagd gurka. I Sverige kan jag också tycka att det är lite äckligt med saltgurka i lösvikt, blir snabbt grumlig och mjölkig lag som de ligger i, och det vägrar jag köpa. Kan tänka mig att det är ganska ohygieniskt.
Då är det mycket bättre och billigare att göra egen saltgurka, efter 2 dygn är de klar och håller sig i 2 veckor om man inte är där med fingrarna och plockar i dem hela tiden, använd tång.
Ingredienser för en snabbsaltat slanggurka:
1 st slanggurka
0,5 l vatten
1,5 msk salt
1 knippe dill
Gör så här:
Börja med att koka upp 1 dl av vattnet tillsammans med saltet så att det löser sig. Slå på resten av vattnet men koka inte upp.
Tvätta slanggurkan, dela den i mindre bitar cirka 5 cm och picka bitarna med en tandpetare så att saltet kan tränga igenom skalet.
Lägg gurkan och dillen som du brutit i bitar i en burk.
Slå nu saltlösningen på gurkan, så det täcker och skruva på locket.
Låt stå i minst 2 dygn i kylskåp, sedan är det bara att skiva och lägga på mackan.
När man märker att gurkan börjar ta slut är det bara att göra ny.
Då är det mycket bättre och billigare att göra egen saltgurka, efter 2 dygn är de klar och håller sig i 2 veckor om man inte är där med fingrarna och plockar i dem hela tiden, använd tång.
Ingredienser för en snabbsaltat slanggurka:
1 st slanggurka
0,5 l vatten
1,5 msk salt
1 knippe dill
Gör så här:
Börja med att koka upp 1 dl av vattnet tillsammans med saltet så att det löser sig. Slå på resten av vattnet men koka inte upp.
Tvätta slanggurkan, dela den i mindre bitar cirka 5 cm och picka bitarna med en tandpetare så att saltet kan tränga igenom skalet.
Lägg gurkan och dillen som du brutit i bitar i en burk.
Slå nu saltlösningen på gurkan, så det täcker och skruva på locket.
Låt stå i minst 2 dygn i kylskåp, sedan är det bara att skiva och lägga på mackan.
När man märker att gurkan börjar ta slut är det bara att göra ny.
torsdag 16 februari 2012
Fläskkött med honung och ingefära
Underbara dofter och smaker, som gör att man tänker på Italien. Honung, färsk ingefära, rotfrukter och rosmarin trollar fram fantastisk smak på den helstekta och benfria fläskkotlettbiten, man kan också använda fläskfilé, men då måste man korta ner koktiden och jag tycker att det blir mera smak på skyn med helstekt fläskkotlett utan ben. Låt fettet vara kvar på köttet.
Ingredienser för 4 personer
2 msk god olivolja
100 g panacetta eller bacon (panacetta är italienskt bacon, länk till bild: Klicka här!)
800 g benfri hel fläskkotlett eller fläskfilé
2 st vitlöksklytor, hela och lätt krossade med knivbladet
1 msk flytande honung
1 cm färsk ingefära, tunt skivad
2 st palsternackor, varje delad i 4 delar
2 st morötter, grova bitar
1 st gul lök, finhackad
2 kvistar färsk rosmarin
3 dl vatten
1 msk Grönsaksbuljongsfond (Bongs)
2 krm nymald svartpeppar
salt, tänk på att buljongen är salt
Gör så här:
Börja med att värm försiktigt oljan och stek den strimlade panacettan eller bacon gyllenbrunt och ta sedan detta åt sidan. Stek nu fläskköttet runt om i samma panna som panacettan eller bacon.
Tillsätt nu vitlök, honung och ingefära och fortsätt steka på medelvärme runt om så att det karamelliseras.
Nu tillsätter du morötter, palsternacka, gul lök, rosmarin, panacettan eller bacon, vatten och fond.
Salta och peppra med nymald svartpeppar.
Täck med lock och låt sjuda på låg värme i 30 minuter.
Lyft nu upp grönsakerna försiktigt och ställ åt sidan.
Sjud köttet ytterligare 1 timme eller tills det är mört.
Lyft upp köttet och låt det vila en liten stund, innan du skär upp det i skivor.
Lägg nu tillbaka grönsakerna i stekgrytan och buljongen och värm på.
Lägg kötter på ett fat och de varma grönsakerna och så den mustiga buljongen över.
Ingredienser för 4 personer
2 msk god olivolja
100 g panacetta eller bacon (panacetta är italienskt bacon, länk till bild: Klicka här!)
800 g benfri hel fläskkotlett eller fläskfilé
2 st vitlöksklytor, hela och lätt krossade med knivbladet
1 msk flytande honung
1 cm färsk ingefära, tunt skivad
2 st palsternackor, varje delad i 4 delar
2 st morötter, grova bitar
1 st gul lök, finhackad
2 kvistar färsk rosmarin
3 dl vatten
1 msk Grönsaksbuljongsfond (Bongs)
2 krm nymald svartpeppar
salt, tänk på att buljongen är salt
Gör så här:
Börja med att värm försiktigt oljan och stek den strimlade panacettan eller bacon gyllenbrunt och ta sedan detta åt sidan. Stek nu fläskköttet runt om i samma panna som panacettan eller bacon.
Tillsätt nu vitlök, honung och ingefära och fortsätt steka på medelvärme runt om så att det karamelliseras.
Nu tillsätter du morötter, palsternacka, gul lök, rosmarin, panacettan eller bacon, vatten och fond.
Salta och peppra med nymald svartpeppar.
Täck med lock och låt sjuda på låg värme i 30 minuter.
Lyft nu upp grönsakerna försiktigt och ställ åt sidan.
Sjud köttet ytterligare 1 timme eller tills det är mört.
Lyft upp köttet och låt det vila en liten stund, innan du skär upp det i skivor.
Lägg nu tillbaka grönsakerna i stekgrytan och buljongen och värm på.
Lägg kötter på ett fat och de varma grönsakerna och så den mustiga buljongen över.
måndag 13 februari 2012
Nikkaluoktasoppa
Nikkaluoktasoppa på Sandbergs vis, en perfekt soppa på sportlovet att äta när det är kallt ute, men även i den tropiska värmen här i Singapore smakar den perfekt, vi lovar ;). Smidig att göra och bra mat att ha i frysen. Ta fram stora skinkgrytan och gör stor sats och frys in!
Ingredienser för 4-6 portioner
400 g nötfärs
1 st vitkålshuvud, normalstort, strimlad
2 msk smör
3 msk senap (original slotts)
2 lagerblad
20 hela kryddpepparkorn
2 liter vatten
4 msk kalvfond (Bongs)
1 purjolök, skivad i strimlor
1 gul lök, hackad
salt och svartpeppar
gräslök eller persilja
Gör så här:
Börja med att snitta, skölja och strimla purjolöken , finstrimla vitkål och hacka den gula löken.
Låt smöret bli ljusbrunt i stekgrytan, stek färsen och rör om så den blir finfördelad och stek till den fått lite färg. Nu lägger du i vitkål, purjolök och löken och rör om och lägger på locket i cirka 10 min och sänker värmen något, så att det inte bränns i botten. Sedan tar du bort locket och steker på lätt och rör om då och då. Nu tillsätter du senap och kryddorna, slår på vattnet och fonden. Låt nu soppan sjuda i allt från 30 min till 60 minuter beroende på hur mycket tuggmotstånd du vill ha på kålen. Vi föredrar 60 minuter!
Innan servering strö du på hackad persilja eller gräslök.
torsdag 9 februari 2012
Krispiga rostade potatisklyftor med ankfett
Har läst så mycket om ankfett och blev nyfiken på att testa detta. Första "bästa" mataffär ThreeSixty market Place, ION. I kyldisken bland rysk kaviar och italienska tryfflar fanns den. Priset för en burk ankfett, 320 g är 13:90 SGD här i Singapore.
Var det finns i Sverige, vet jag inte men i delikatessbutiker skulle jag kunna gissa. Googla och sök skulle jag rekommendera.
Potatisklyftorna blir verkligen riktigt krispiga och goda, svårt att beskriva men jag har nog inte smaka något godare tidigare. Om jag förra veckan hade blomkålssoppa och inga kolhydrater, alltså LCHF till 100%, så är detta icke LCHF till 100%, kolhydrat. och kalorimätaren slår i taket. Man behöver ju inte äta mängder utan detta är ju oftast ett tillbehör till en köttbit med någon god sås eller kryddsmör.Räkna med 150- 200 g potatis per person, alltså 1 potatis med andra ord.
Ingredienser för 2 pers:
300-400 g potatis
1,5 msk salt
1 liter vatten
3 msk ankfett
1 krm krossat flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka upp vattnet och salt i en kastrull.
Skala potatisen och delar varje potatis i 8 klyftor.
Koka potatisklyftorna i 5 minuter i saltvattnet.
Häll försiktigt av potatisen i ett durkslag, och låt ånga av så de får en torr yta.
Skaka nu durkslaget försiktigt så potatisen får en ruggad yta, men inte går sönder.
Blanda det lätt krossade flingsaltet med ankfettet, och vänd nu ner potatisen försiktigt i fettet, så fettet kommer runt om potatisen.
Lägg nu upp potatisen på bakplåtspapper i en ugnsfast form och så de inte ligger på varandra.
Rosta nu i ugnen i 30-40 minuter eller tills de fått en gyllene färg. Vänd efter halva tiden försiktigt.
När de är klara kan du vrida av värmen och låta luckan stå lite öppen, medans du steker köttet. Bättre att vänta på köttet än på potatisen. Potatisen blir ända mera krispig med luckan på glänt!
Salta försiktigt med lite mera flingsalt om det behövs.
Buon appetito!
torsdag 2 februari 2012
Blomkålssoppa med bacon - LCHF
Blomkålssoppa är en perfekt förrätt eller varmrätt och LCHF för den som tänker så.
Blomkål har blivit lite av en favorit för oss alla, och även Tommy som inte varit så förtjust i blomkål gillar det nu. Efter jul och nyår så kör vi lite hårdare LCHF, än tidigare och blomkål är perfekt ersättare för potatis och pasta. Kokar man den mjuk, så försvinner den starka kålsmaken och den blir mera neutral.
Här kommer receptet på våran goda soppa.
Ingredienser för 4 personer:
1 blomkålshuvud (ca.500 g)
1 gul lök
2 msk smör
5 dl vatten
2 msk kycklingfond, (Bongs)
3 dl vispgrädde
4-8 skivor knaperstekt bacon
Gräslök
Salt, peppar och cayennepeppar
(Parmesanost)
Gör så här:
Börja med att hacka den gula löken fint och fräs löken med smöret i kastrullen.
Slå på vatten och kycklingfonden.
Dela blomkålen i små buketter, och lägg i kastrullen och låt koka i minst 15 min eller tills de är mjuka.
Slå på grädden och låt koka upp sedan är det bara att köra med mixerstaven tills soppan är slät.
Några stänk av cayennepeppar, salt och peppar efter behag, så du måste provsmaka först ;).
Så långt kan du förbereda.
Knaperstek bacon, helst i micron som är smidigt att lägga skivorna på hushållspapper och papper över och köra på full effekt i någon minut. Kolla så de inte blir för hårt stekta!
Dela sedan bacon i småbitar och hacka gräslök
Slå upp i soppskål och garnera med bacon och hackad gräslök
Vill man höja smaken ytterligare kan man riva i parmesanost i den varma soppan och röra om innan man slår upp i skålarna.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)