måndag 28 juli 2025

Sambuca - Anice Aviation









Gillar du sambuca, då är denna drinken något för dig. Perfekt en varm sommardag att sitta och sippa på som en dessert. Gäller bara att man har sambuca hemma, parfait amor, den där violetta likören från Bols som smakar lite vanilj, gin och färsk lime är ett måste också, men det där cocktailbäret som jag älskar är oftast svårt att få tag på i butiken. Finns säkert många recept på denna drinken, men detta är min variant.


Ingredienser för 1 drink:

5 cl London dry gin
2 cl Parfait amor likör, Bols
2 cl Sambuca

3 cl färskpressad limejuice

1 st cocktailbär, kan förstås uteslutas som det gjorde för mig.


Gör så här:

Kyl cocktailglaset med is.

Pressa lime.

Blanda alla ingredienserna i en shaker.

Fyll på med is och shaka i 15 sekunder.

Häll bort isen från det kylda glaset.
Sila upp drinken i glaset och garnera med eventuellt ett cocktailbär.

Skål!

Asiatisk färsgryta med mycket grönsaker


Detta har blivit en favorit och det är ett eget recept, men med influens från andra recept där jag har plockat lite från olika recept, lagt till och dragit ifrån. Fläskfärs är köttet, men när man räknar ihop kött med grönsakerna, så är det mera ”grönt” än kött, så man kan ju inte säga köttfärssås då eller? Gott blir det och man kan göra en stor sats och göra massa andra rätter av det hela. Utöver den klassiska köttfärssåsen och ris, så kan man fylla dumplings med denna fyllningen. Färsen är ju redan färdig, annars brukar jag göra dumplings med rå fläskfärsfyllningen men med grönsakerna förarbetade i pannan.

Ingredienser för 4 personer:
100 g gul lök, hackad
4 st vitlöksklyftor, finhackade
125 g vitkål, fint strimlad
125 g stjälkselleri, hackad
250 g champinjoner, grov hackade
1 st röd färsk chili, finhackad
2 msk färsk ingefära, riven
2 msk fisksås
2 msk japansk soja
2 msk rårörsocker
2 msk rapsolja
500 g fläskfärs

Gör så här:
Skala och hacka, den gula löken, vitlök, stjälkselleri, champinjoner och chili. Strimla vitkålen fint med osthyvel eller mandolin. Riv ingefäran.
Blanda japansk soja, fisksås och rårörsocker med den rivna ingefäran och rör om så att sockret löser upp sig.
Nu häller du olja i en stor stekpanna och helst i teflon. Gjutjärnspanna blir oftast för varm så det bränns lätt. Jag vrider upp på högsta temperatur och lägger i fläskfärsen när det är oljan är varm. Fördelar färsen med händerna och observera, mycket viktigt att inte röra färsen på 5 minuter. Ta tiden och låt den steka så den får en stekt yta. När 5 minuter har gått, så delar jag färsen i fyra delar och vänder på de fyra delarna med en stekspade och steker ytterligare 5 minuter med halverar styrkan på spisen.
När ytterligare 5 minuter gått så delar jag färsen i lite mindre bitar, men storlek så att det är smidigt att äta färsbitarna med pinnar, som små miniköttbullar liksom.
Nu är det dags att lägga i gul lök och vitlök och steka i 3 minuter, sedan är det dags för chilin och steka någon minut till innan det är dags för stjälkselleri, vitkål och champinjonerna. Stek i 8 minuter och rör om hela tiden så att inte grönsakerna bränns. Nu sänker jag värmen till typ 2 på spisen och slår på vätskan med soja, fisksås, socker och riven ingefära. Rör om och låt nu småputtra under lock i 30 minuter. Rör om då och då. Efter 30 minuter så tar du av locket och låter vätskan koka in tills det bara återstår lite vätska.
Sedan är det bara att servera till klibbigt ris som är en favorit hos oss. Riktigt klibbigt ris kräver förberedelse då det måste ligga i blöt minst 12 timmar och sedan ångkokas i bambukorg, men oftast fuskar vi och kör med ris i bag och basmatiris. Pak choi som tillbehör som vi bara delar och fräser snabbt i lite olja och flingsalt.
Barn älskar denna såsen, men kan vara känsliga för stora grönsaksbitarna. Tips är att finhacka allt mycket, mycket fint. Jag hackar med en sådan där grönsakshackare man drar i ett snöre och knivarna mixar till små bitar. Sjuder du sedan såsen så att grönsakerna bli riktig mjuka och knappt syns. Mina barnbarn är stora och vet hela tiden vad som är i grytorna, för jag berättar och även när de var små, så berättade jag. De köper det, för annars smakar det inte gott om inte löken är med etc, etc.

En Riesling eller Gewürztraminer med asiatisk symbol passar perfekt men förstås även kallt gott mineralvatten eller en god ale.

torsdag 22 maj 2025

Äggmajonnäs - Œuf mayonnaise

Majonnäsägget, den där klassiska franska förrätten som finns på så många brasserier och restauranger i Frankrike och Paris där jag ätit det flest gånger, men även när vi bodde i Singapore, så fanns den rätten som förrätt på en fransk bistro/brasseri i Little India. Häftigt bland alla indiska dofter en liten fransk bistro. Härligt minne! Konstigt att denna rätten inte finns på några restauranger i Sverige som har franskt tema på menyn. Jag har inte sett den på menyn någonstans. Jag läser annars många menyer. Rätten kom till i början av 1900-talet och då var tanken att kombinera det hårdkokta ägget i sin enkelhet med en god och fyllig majonnäs. Det var så denna förrätten skapades och finns fortfarande på många kända brasserier i Paris bland annat. Finns en kusin till rätten och den heter mimosaägget, där man strösslar med hackad äggula uppe på majonnäsen så det ser ut som mimosablommor.
I Sverige så finns på många restauranger Toast Skagen på menyn som förrätt och i Frankrike så är det istället Œuf mayonnaise.
Potatissalladen kan uteslutas och att man bara serverar äggen. Finns några restauranger som serverar som på bilden, men en del är det bara tre ägghalvor med majonnäs. Att lägga äggen på en smörstekt brödskiva är också gott, då glider ju inte äggen runt på tallriken heller.

Ingredienser för 4 personer:
12 st ägg, hårdkokta
(4 st äggulor, hårdkokta om du ska göra mimosaägg)
Majonnäs av valfri sort. Jag är alldeles för lat för att göra egen.
6 st amandinepotatis, normalstora
4 msk majonnäs till potatissalladen
4 msk tunn grädde
1 st vitlöksklyfta, riven
2 msk gräslök, hackad
Salt och nymald svartpeppar.
Garnering 1: Majonnäsklick, grov dijonsenap, typ ett halvt kryddmått, rödlöksbit, persiljeblad.
Garnering 2: Majonnäsklick, äggula, fint hackad.

Gör så här:
Börja med att koka hårdkoka ägg, kyl sedan i kallt vatten så äggen blir kalla. Detta kan ju förberedas i god tid. Bra att ha alltid hårdkokta ägg i kylen. Bra mellanmål!
Koka potatisen i rikligt med saltvatten. Jag kokar hela med skal och i 15 minuter, sedan sköljer jag potatisen i kallt vatten och drar av skalet.
Låt potatisen svalna, men jag gillar att äta en inte för kall potatissallad.
Blanda majonnäs och grädde, riv vitlök och blanda.
Tillsätt hackad gräslök.
Dela potatisen i mindre bitar och blanda och rör om försiktigt så inte potatisen mosas sönder.
Salta och nymald svartpeppar efter smak.
Skala äggen, dela
Ska du göra mimosa ägg så hackar du äggulan mycket fint och försiktigt med det andra ägget.
Garnera med majonnäs och något grönt uppepå.
Jag använder ett runt kakmått att lägga potatissalladen i, så jag får de där raka kanterna.

Njut av din måltid - Bon appétit!