Ananasris som är en klassiker i Thailand men även förstås i Singapore och här serveras den på Thairestauranger, också hittar men rätten ofta på de många "hawker centres" här i Singapore.
Detta receptet är med räkor, men du kan också ha stekt bacon i bitar eller bara grönsaker blir den vegetarisk som gröna ärtor och majs, eller vad man gillar. Lite som våran pytt i panna - "man tager vad man haver". Har du bara grönsaker så får du salta lite extra.
Ingredienser för 4 portioner:
1 st färsk ananas som är mogen, fått ligga några dagar i rumstemperatur.
2 msk olivolja
0,5 tsk gurkmeja
4 vitlöksklyftor
8 dl kokt jasminris
4 ägg
2 gul lök
4 tomater
8 salladslökar
0.5 färsk ananas finhakas
1 dl cashewnötter, finhackade
Smaksättning:
3 msk japansk soja
4 tsk socker
flingsalt
svartpeppar
4 dl skalade räkor
2 limefrukt i klyftor
Gör så här:
Börja med att skära av ett lock på den färska ananasen och gröp ur ananasen till en skål.
Dela ananasköttet i mindre bitar och skär bort det hårda i mitten.
Finhacka vitlöken, löken och tärna grönsakerna.
Hetta upp en stekpanna och svetta vitlöken, löken och gurkmesan
Tillsätt ris och ägg, stek äggen så att det börjar stelna lite, cirka 30 sekunder.
Tillsätt grönsakerna och de finhackade nötterna.
Smaksätt med soja och kryddor.
Blanda i räkor och servera med en limeklyfta.
Tips! Undvik att röra för mycket annars blir det snabbt gröt av ananasriset och det vill vi inte.
Smaklig måltid!
tisdag 31 juli 2018
onsdag 18 juli 2018
Dragonsås
Det var den 14 juli när vi åt denna maträtt i år och hemma i Sandhem på Frankrikes nationaldag och en klassiker är väl kolgrillar Entrecôte, gräddig dragonsås och fries. Har ätit det många gånger i Frankrike men också på en fransk restaurang i Singapore - Le' Entrecôte.
Det är ju såsen som gör hela rätten. Såserna är ju det franska kökets stolthet och det finns ju hur många olika såser som helst. Men i grunden så tillagas alla ungefär på samma vis.
De fem grundsåserna;
Béchamel - vit grundsås, redd sås på mjölk.
Espagnole - brun grundsås, redd sås på mörk buljong.
Hollandaise - emulsionsås på äggulor och smör.
Sauce tomate - tomatsås.
Velouté - redd sås på ljus buljong.
Mina favoritsåser är klassisk bearnaisesås och en god brun gräddsås från skyn på bräserade fläskkotletter och så denna snabbgjorda dragonsås.
Vilken är din favoritsås?
Ingredienser för 4 personer (0,5 dl/pers):
1 st scharlottenlök, finhackad
2 msk smör
1 msk torkad dragon
1 msk kalvfond, koncentrat
0,5 dl vatten
Några varv med svartpepparkvarnen.
3 dl grädde
Gör så här:
Börja med att finhacka schalottenlöken svetta till den i smör i en kastrull.
Smula sönder den torkade dragonen i handen och låt den också fräsa med i kastrullen och utan att löken tar färg.
Slå nu på kalvfond, vatten och nymald svartpeppar låt småkoka 3 minuter.
Nu dags för grädden och passa nu så grädden inte kokar över för det går snabbt. Låt den koka upp under uppvisning, ta av kastrullen genast och låt grädden sjunka ihop. Gör detta 3 gånger och sedan är det lugnt att låta såsen småkoka sakta till lagom konsistens. Cirka 5 minuter.
Bon appétit!
Det är ju såsen som gör hela rätten. Såserna är ju det franska kökets stolthet och det finns ju hur många olika såser som helst. Men i grunden så tillagas alla ungefär på samma vis.
De fem grundsåserna;
Béchamel - vit grundsås, redd sås på mjölk.
Espagnole - brun grundsås, redd sås på mörk buljong.
Hollandaise - emulsionsås på äggulor och smör.
Sauce tomate - tomatsås.
Velouté - redd sås på ljus buljong.
Mina favoritsåser är klassisk bearnaisesås och en god brun gräddsås från skyn på bräserade fläskkotletter och så denna snabbgjorda dragonsås.
Vilken är din favoritsås?
Ingredienser för 4 personer (0,5 dl/pers):
1 st scharlottenlök, finhackad
2 msk smör
1 msk torkad dragon
1 msk kalvfond, koncentrat
0,5 dl vatten
Några varv med svartpepparkvarnen.
3 dl grädde
Gör så här:
Börja med att finhacka schalottenlöken svetta till den i smör i en kastrull.
Smula sönder den torkade dragonen i handen och låt den också fräsa med i kastrullen och utan att löken tar färg.
Slå nu på kalvfond, vatten och nymald svartpeppar låt småkoka 3 minuter.
Nu dags för grädden och passa nu så grädden inte kokar över för det går snabbt. Låt den koka upp under uppvisning, ta av kastrullen genast och låt grädden sjunka ihop. Gör detta 3 gånger och sedan är det lugnt att låta såsen småkoka sakta till lagom konsistens. Cirka 5 minuter.
Bon appétit!
torsdag 12 juli 2018
Singapore sling
Raffles Hotel i Singapore där man kan dricka en av världens mest berömda drink och som uppfanns år 1915. Hotellet består av en samling vita låga byggnader i kolinialstil, infattade av verandor och krönta av spetsiga tegeltak. Även om man inte bor på hotellet kan man vandra omkring och njuta av svalkan och lugnet i trädgårdarna på innegården. Hotellets trädgårdar har över 50 000 växter av 80 olika arter. Här kan man föreställa sig att man drack en och annan gin och tonic i den engelska kolinialstil och när hotellet öppnades 1887 och hur européer satt här och svalkade sig med en drink.
Ingredienser:
3 cl gin
1,5 cl Heering Cherry Liqueur
12 cl ananasjuice
1,5 cl limejuice
0,75 cl Cointreau
0,75 cl DOM Benedictine
1 cl grenadine
Ett stänk Angostura Bitter
Gör så här:
Häll samtliga ingredienser i en shaker med is och skaka häftigt. Garnera med en skiva ananas och ett körsbär.
Skål!
Ingredienser:
3 cl gin
1,5 cl Heering Cherry Liqueur
12 cl ananasjuice
1,5 cl limejuice
0,75 cl Cointreau
0,75 cl DOM Benedictine
1 cl grenadine
Ett stänk Angostura Bitter
Gör så här:
Häll samtliga ingredienser i en shaker med is och skaka häftigt. Garnera med en skiva ananas och ett körsbär.
Skål!
onsdag 11 juli 2018
Kycklingspett med jordnötssås - Chicken Satay with Peanut Sauce
En klassisk maträtt som man äter i Singapore, och de flesta som besökt Singapore har nog ätit detta eller sett maträtten på alla Food Court eller Hawker Centres. Det är hangarliknande byggnader fulla med matstånd som servera olika typer av mat asiatiska maträtter. Även nere i Chinatown så kan man äta denna maträtt. Alltså en klassisk Singapore rätt.
Igår så var det 10 år sedan vi lämnade Sverige för 5 underbara år i detta lilla annorlunda land. Kan verkligen rekommendera en resa hit och då inte bara som ett litet stopp på resan till ett annat slutmål. Det går åt minst 1 vecka för att verkligen kunna njuta och se lite mera. Vanligt är annars 3 dagar, men du kommer en dag och åker en dag så det blir i stort bara en hel dag och då ser du inte mycket.
Här kommer vårar recept på dessa kycklingspett med jordnötssås men det finns också här hur många olika recept att välja på. Testa också med annat kött som lamm-, fläsk- eller nötkött men med samma marinad.
Ingredienser för 8-10 st spett:
500 g kycklingfilé
8-10 grillspett av bambu
Marinad:
1 tsk färskriven ingefära
2 st vitlöksklyftor, rivna
2 msk jordnötssmör med bitar
2 msk indonesiskt söt soya, Ketjap Manis
1 msk olivolja
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk sambal olek
1 msk färskpressad citronjuice
1 tsk fisksås
Jordnötssås MED kokosmjölk (såsen på bilden):
1 msk röd currypasta
1 msk olivolja
1,5 dl kokosmjölk
0,5 dl jordnötssmör med bitar
0,5 dl vatten
1 tsk koncentrat av kycklingfond
1 msk färskpressad limejuice
1 tsk fisksås
Jordnötssås UTAN kokosmjölk:
1 dl jordnötssmör med bitar
1 st gul lök, mixad
1 st vitlöksklyfta riven
1 tsk sambal oelek
1 msk söt indonesisk soya "Ketjap Manis"
1 dl vatten
1 tsk koncentrat av kycklingfond
1 msk limejuice
1 tsk fisksås
Tillbehör:
Rödlök
Slanggurka
Basmatris
Gör så här:
Blöt grillspetten minst 1 timme.
Gör marinaden och börja med att skala och riva ingefära och vitlök. Lägg i en stor skål. Tillsätt övriga ingredienser och rör om.
Skär nu kycklingköttet i små bitar, stora som vanliga sockerbitar och låt köttet marinera minst 1 timme.
Jordnötssås med kokosmjölk gör du under tiden köttet marineras. Fräs currypastan i lite olja på medelvärme. Häll på kokosmjölken och rör sedan när allt utan limejuice och fisksåsen. Låt småkoka 3 minuter på svag värme. Ta bort från värmen och tillsätt lime och fisksåsen.
Jordnötssås utan kokosmjölk. Fräs gul lök, vitlök, sambal oelek i lite olja på medelvärme. Häll på soja, vatten och jordnötssmöret med bitar och kycklingfond. Låt småkoka 3 minuter på svag värme. Ta bort från värmen och tillsätt lime och fisksåsen.
Trä nu på kycklingköttet på halva spettet som på bilden så att man kan hantera dem på grillen och något att hålla i.
Under tiden så gör du en fin glödbädd på grillen så nära kanten som möjligt så att halva spettet (skaftet kan hänga utanför) annars brinner spettet upp.
Grilla nu spetten på medelvärme på fin glöd och det tar cirka 5 minuter att få dem genomstekta. Lägg dem sedan åt sidan på grillen för att hålla värmen.
Serveras med klyftas rödlök och bitar av slanggurka och förstås den goda såsen.
Ris kan man också ha till om man vill, men vi brukar hoppa över riset.
Dryck är förstås en riktigt kall god öl. I Singapore dricker man Tigeröl och vi dricker våran egna hemmagjorda öl från vårar egna bryggeri.
Etiketter:
Aptitretare,
Asiatiskt,
Buffé,
Förrätt,
Grillspett,
Jordnötssås,
Jordnötter,
Kyckling,
Kött,
Lunch,
Middag,
Singapore,
Sås
fredag 6 juli 2018
Öländska kroppkakor
Öländska kroppkakor görs med både rå och kokt potatis, annars på fastlandet gör man bara med kokt potatis enligt tradition. Kroppkakor från Öland har funnits sedan 1700-talet men det var först i mitten på 1800-talet när potatisen kom till Sverige som denna delikata maträtt tog sin nuvarande blandning. Fläsk var ju det allra bästa att fylla den men, men oftast så var det istället sill, torsk, ål och fläsk bara när det var fest. Finns ett smeknamn "Ölands gråa guld" så man förstår att de gillar sin landskapsrätt. Förra året när jag var på höstmarknad på Sollidens slott så åt jag denna goda rätt där på deras restaurang och det var ett självklart val på menyn. Hade ätit det tidigare, men det var long time ago men sedan den dagen har det varit en återkommande maträtt på vårat middagsbord. Igår blev det middag och dessutom ute i trädgården denna vackra sommardag och jag kan lova det smakade underbart gott tillsammans med krösamos (lingonsylt) och skirat smör. Tunn grädde smakar också gott till denna rätten. Det finns faktiskt många olika recept och det har tagit några omgångar innan jag hittat rätt. En gång blev de alldeles för lösa och innankråmet kom ut i koket. Tallriken som jag äter kroppkakorna på är en gammal tallrik som kommer från min morfars föräldrar. Min morfar var född 1897. Bägare från Gustavsberg heter servisen och jag har bara några få tallrikar i udda storlekar och uppläggningsfat.
Ingredienser 8 st kroppkakor:
400 g rå potatis
400 g kokt mosad potatis
150 g vetemjöl
1,5 tsk salt
Fyllning:
3 hg lättsaltat fläsk skuret i små tärningar
1 gul lök (1 msk smör till till fräsning av löken)
0,5 msk grovstött kryddpeppar
Till kokning:
1 tsk salt per liter vatten
Koktid cirka 60 minuter
Till stekning:
1 msk smör
Gör så här:
Skala, skölj och riv den råa potatisen, lägg den i en handduk och krama ur vattnet. Mosa den kokta potatisen och låt den kallna. Blanda potatisen med vetemjöl samt tillsätt salt. När smeten är väl blandad, tillsätt mera vetemjöl om den verkar för lös. Blanda fläsktärningarna med löken som du fräst i smör och den grovstötta kryddpepparn.
Forma lagom stora bullar av smeten och gör en fördjupning i var och en som sedan fylles med fläskfyllningen. Jag gör som små vulkaner och lägger fläskhacket i kratern, trycker sedan samman smeten över fyllningen och rulla kroppkakorna runda och jämna.
Kroppkakorna läggs i en rymlig kastrull med kokande saltat vatten och kokas utan lock i cirka 60 minuter. Lyft upp dem med en hålslev.
Jag gillar att bryna till kroppkakorna i stekpannan runt om. Bryn försiktigt i smör runt om, som att steka jättestora köttbullar.
Servera med tunn grädde och krösamos eller smält smör och krösamos.
Tips! Blöt händerna när du fyller och formar kroppkakorna så kladdar det mindre.
Smaklig måltid!
Etiketter:
Fläsk,
Husmanskost,
Kryddpeppar,
Landskapsrätt,
Lingon,
Lunch,
Middag,
Potatis,
Rimmat,
Öland
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)