fredag 30 september 2011

Curryräkor


Räkor som är frästa i currysmör och vitlök, en perfekt TGIF:are, tapasrätt eller som en liten aptitretare.
Lätt att fixa är det också, bara man har räkor i frysen, och just modellen större som inte är så salta och, som har lite av skalet kvar vid stjärten. Bra att hålla i med fingrarna och bita av.

Ingredienser till 2-6 personer:
500 g räkor
3 msk smör
3 tsk curry
1-2 vitlöksklyfta, riven eller pressad
2 krm salt

Gör så här:
Börja med att smälta smöret i en teflonpanna och fräs curryn utan att det bränns, lägg sedan i den rivna vitlöken och salt, rör om.
Nu är det bara att lägga i räkorna och fräsa så att de blir genomvarma.
Om man inte vill äta en LCHF-rätt, så kan man servera det med bröd som man doppar i smöret.

måndag 26 september 2011

Pressgurka


Pressgurka är ju en klassiker till söndagssteken, köttbullarna och de bräserade fläskkotletterna. I alla fall för oss. Varför inte bjuda på en klassisk middag till helgen som kommer, där just pressgurka ingår.

Ingredienser

1 slanggurka
½ dl ättiksprit (12%)
Klippt persilja
1 dl socker

Gör så här:

Skiva gurkan i tunna skivor och lägg i en burk. Strö över sockret, mycket klippt persilja och ättikspriten och på med locket och skaka burken så allt blandar sig. Låt stå kallt någon timma. Önskas en mildare gurka kan man blanda i lite vatten, men på ”mormors vis” ska det vara som ovan. Stark gurka som jag sa när jag var liten ;) och det säger jag även idag.

fredag 23 september 2011

Baconlindad Halloumi /Stekost


Detta är en favorit hos oss, en riktig aptitretare som sköljs bäst ner med Champagne;), men vitt och rött vin, öl och isvatten funkar också. 
Varför inte testa detta redan ikväll som en lite aptitretare.

Ingredienser:
1 paket Halloumiost 
eller svensk stekost, våran favorit är Ko-Lomi*) från Brostorps gårdsmejeri, 180-200 g
1 paket bacon
Tandpetare
1 tsk smör eller olja

Gör så här:
Börja med att dela osten i längder (stavar), lika många som baconskivorna.
Dra i varje baconskiva så de blir lite längre.
Linda nu en baconskiva om varje oststav.
Lägg i stekpannan som är lätt smord med lite smör eller olivolja
Stek försiktigt på medelvärme och när de fått en fin brun yta på undersidan vänder du försiktigt.
Stek nu denna sidan tills de får en vacker stekyta.
Lägg nu lite hushållspapper som suger upp fettet.
Ta nu upp de färdigstekta och dela i lagom stora små kuber och lägg tillbaka i stekpannan. Sätt tandpetare i och bara att servera.

Tips!
Serveras direkt ur stekpannan, så håller sig kuberna varma.

*)Sedan fakta om antibiotikaresistens och äkta halloumi kom, så har vi slutat att köpa halloumi, vi köper svensk Ko-Lomi från Brostorp istället och den år så god, och dessutom mycket godare än den från Cypern. 

"Halloumi får bara göras på Cypern och därifrån importeras all Halloumi som säljs i Sverige.  Cypern är även det land i EU som använder mest antibiotika till djur inom lantbruket. Det går åt hela 40 gånger mer per djur i Cyperns jordbruksproduktion i än Sverige. WWF uppmärksammar nu detta för att höja svenskarnas medvetenhet om antibiotikaanvändningen. Även om Halloumin i sig är fri från antibiotika så bidrar den konventionella produktionen till att öka resistensen. Halloumi kommer att ingå i WWFs konsumentguide och WWF flaggar för att produkten inte kommer att få grönt ljus!"

"Antibiotikaresistens räknas idag till ett av dom största hoten mot den globala folkhälsan. År 2050 riskerar tio miljoner människor att dö om inte krafttag tas mot antibiotikaresistensen, enligt FN. Inom ekologisk produktion är det inte tillåtet att i förebyggande syfte ge djur antibiotika. Den som inte vill bidra till en ökad antibiotikaresistens kan därför välja ekologisk Halloumi."

Källa: WWF och Ekoweb.

torsdag 22 september 2011

Tonfiskgryta Asia style


En gryta som är en riktig snabbrätt som du fixar på några minuter. Något som man oftast alltid har hemma är ingredienserna till denna rätten, som man kan kompletterar med lite ångkokta grönsaker som blomkål och broccoli. En favorit för ungdomar och fix ihop själva när de kommer hem från skolan och är hungriga. Tar max 10 min.
Mitt bidrag också till september månads matutmaning hos Kalasgott.

Ingredienser för 1-2 personer:
1 burk tonfisk i vatten
1 gul lök
2 dl kokosmjölk/kräm
1 vitlöksklyfta
4 kaffirlimeblad
1 fingerstor röd färsk chilli
2 tsk Bongs hummerbuljong
1 msk smör eller kokosolja/fett
½ krm cayennepeppar

Gör så här:
Börja med att skiva den gula löken i  skivor, hacka vitlöksklyftan i mycket små bitar och fräs detta i smöret eller kokosoljan utan att det tar färg i en gryta.
Skölj kaffirbladen och strimla och lägg i tillsammans med löken.
Skiva den röda chillin och lägg i hälften i grytan.
Slå på kokosmjölken, buljongen och smaka av med cayennepappar.
Låt koka upp och nu är det dags att lägga i den avrunna tonfisken och värma till.
Plocka gärna bort kaffirlimebladen, eller så många som möjligt för de är inte så goda att få in i munnen.
Slå upp i små skålar och äts med pinnar och porslinsked, garnera med resten av den röda chillin.
Ångkokta grönsaker smakar bra till. Förstås kan du även äta ris, men då garanterar jag paltkoma efteråt och du blir snart hungrig igen.

onsdag 21 september 2011

Stekt strömming



Något som man längtar efter här i Singapore är vanlig stekt strömming utan några konstigheter. Något som jag äter så fort som möjligt när jag kommer till Sverige.

Så här gör du:

Köp strömmingfiléer. Innan jag stekte filéerna skakade jag dom i lite rågmjöl med salt i en plastpåse. Stekte dom i rikligt med smör i stekpannan, sedan stekte jag ur pannan med fet god grädde och klippt dill och en nypa salt. Serverades med kokt färskpotatis eller vanlig potatis beroende på årstid förstås.
  
Dryck: Kylskåpskallt vatten från kranen. Ha alltid en karaff med kranvatten i kylskåpet eller som jag fyller exempelvis tomma petflaskor 1,5 l.

Hur enkelt och gott som helst!

tisdag 20 september 2011

Bruna bönor på klassiskt vis


Klassiska bruna bönor är min absoluta favoriträtt alla kategorier. Både sött, surt och salt, perfekt kombination!
Bruna bönor odlas på Öland, där den kalkhaltiga jorden och de milda höstarna är en perfekt odlingsmiljö. Det är bara dessa bönor som det går att göra en klassisk Bruna bönor.
Brukar alltid ta med några paket torra bruna bönor till Singapore i packningen.

Detta behövs för ca 6 personer
500 g Bruna Bönor
1-(1,5) liter vatten + 2 tsk salt
3 msk sirap
2 msk ättiksprit.


Gör så här:
Slå gärna upp bönorna i en tallrik och kontrollera renheten.
Skölj bönorna och lägg dem i blöt i rikligt med vatten, låt stå över natten och minst 12 timmar.
Sjud bönorna under lock mjuka i nytt vatten och börjar med 1 liter cirka 1 timmar, skumma. Fyll på med mera vatten om det skulle koka in för mycket, men om de endast sjuder räcker det säkert med 1 liter vatten
Rör om då och då så att bönorna reder sig.
Smaksätt med sirap och ättika.
Låter du bönorna svalna och bli kalla så tjocknar de till mera, när du sedan värmer upp dem försiktigt igen.
Serveras med köttbullar, stekt rimmat fläsk eller stekt falukorv

söndag 18 september 2011

Kaya Toast - Singaporefrukost


Kaya är en ljuvlig sylt här i Singapore som är gjord av ägg, kokosmjölk, socker och smaksatt med den unika Pandan bladet. Kaya betyder "rik" på malajiska. Perfekt med smörad toast eller vanlig toast, till frukost eller afternoon tea. Bor du på Raffles Hotel så är det en klassiker till frukosten. Detta är den nationella frukosten här i Singapore!

Kaya Toast
är två skivor vitt bröd, kvadratiska som är rostat på en kolgrill. Det är ett tunt lager av smör på de båda vita brödskivorna och sedan kayasylt som man lägg ihop, rosta i ugnen på hög värme tills de är ljusbruna.

Om du nu skulle vilja göra kaya själv, så kommer det ett recept här. Jag däremot köper min i shoppen på Raffles Hotel.

Ingredienser:
250 ml kokosmjölk (helst färskpressad)
8 Pandan blad
250 g socker
Nypa salt
8 ägg
4 skivor vitt bröd
Smör

Gör så här:
1. Blanda ägg, socker och salt i en stor skål tills sockret är upplöst.
2. Använd en gaffel för att gå igenom Pandanbladen för att frigöra de eteriska oljor och arom. Knyt ihop dem och lägg i en kastrull tillsammans med kokosmjölk.
3. Koka upp kokosmjölk försiktigt. När det börjar koka, vispa i kokosmjölk i äggsmeten långsamt.
4. När det är välblandat, plocka upp Pandan blad och häll blandningen genom en sil. Värm blandningen försiktigt under omrörning tills den tjocknar till en vaniljsås, 20-30 minuter. Låt svalna helt innan servering.
5. Lägg ett tunt lager av smör på de vita brödskivorna och sedan ett tjockt lager kayasylt och lägg ihop, rosta i ugnen på hög värme tills de är ljusbruna. Skär bort kanterna och delar den sedan diagonalt så det skapas två triangelformade kaya toast.
6. Kaya toast serveras vanligen tillsammans med en kopp te eller svart kaffe och en eller två halva löskokta ägg. Singaporianerna tillsätter soya och peppar i äggulan, men jag föredrar enbart salt.

En bra Kaya toast är en där det är rejält av kayasylt, och det finns liten mängd smör. Ytan på Kaya toast är något krispig, så när du biter i kaya toast, kan du upplever du det mjuka inuti och krispig på utsidan av Kaya toast plus den söta smaken av kokos, ägg, sylt och smör.

Kayasylt är ljust grön som ni kan se på bilden.

fredag 16 september 2011

Potatis provencale med oxfilé


En riktig gammal klassiker, Oxfile provencale.
Vi är ju bara två personer, så att helsteka en hel oxfile blir alldeles för mycket.
Men är man fyra personer och mera så passar ju helstekt oxfile bäst.
Här kommer ett recept för 2 personer.

Ingredienser:
4-6 medelstora potatisar (beror på hur stor man är i maten ;))
2 vitlöksklyftor
smör
salt och peppar
2 st bitar av oxfilé
Vitlökssmör med persilja

Tillbehör:
Sockerärtor
Coctailtomater

Gör så här:
Börja med att skala potatisen och skiva för hand i tunna skivor som du sedan lägger i kallt vatten så att stärkelsen får dra ut. Torka potatisen i en handduk innan stekningen.
Skiva vitlöken i små mycket tunna skivor.
Hetta upp en stekpanna och stek i rikligt med smör så att potatisen blir lätt brynt, salta och peppra.
Nu kan du lägga i vitlöksskivorna och sänka värmen, rör om då och då så att vitlöken blir genomstekt men inte bränd och att potatisen blir genomstekt.
Nu är det dags att hastigt steka bitarna av oxfilen. Vi steker bitar ca 1 minut på var sida. Salta och peppar.
Lägg upp potatisen på varma tallrikar och lägg den stekta filéen ovan och klicka på vitlökssmöret så att det smälter lite.
Sockerärtor och små tomater smakar smaskens till detta och ett gott rödvin.

torsdag 15 september 2011

Kajpsoppa på Sandbergs vis


Här kommer ett recept som jag fått tips om från min vän på Gotland, som undrade om jag smakat denna soppan. Det hade jag inte var svaret, men jag googlade och fann hur många olika recept som helst. Tyckte det verkade spännande gott, så här är resultatet.
Eftersom kajplök också bara växer på Gotland och Öland, så fick jag ta vad som fanns i affären här i Singapore och vårlök är nog bättre än purjolök vad jag fått tips om.

Ingredienser
2 knippe kajplök eller vårlök
6 dl kycklingbuljong (Bongs)
3 msk smör
1 krm nymalen vitpeppar
1 krm curry
2 dl grädde
salt efter smak

Gör så här
Skölj och skär kajplöken eller vårlöken i bitar. Svetta löken och curryn i en kastrull med smöret utan att ta färg. Tillsätt buljongen, grädden och låt koka i ca 20 minuter.
Smaka av med salt. Mixa den med en mixerstav.
Serveras med parmesanflan, bara att riva lite ost och lägga på ett bakplåtspapper några minuter i 250 grader.
Låta svala och lägga uppe på sopptallriken, se bilden.

tisdag 13 september 2011

Bak Kut Teh - Revbenssoppa


Bak Kut Teh är en kinesisk soppa som serveras i Singapore, men även i Malaysia, Kina, Taiwan och Indonesien.
Bokstavligt översatt betyder det "kött ben te". Soppan äts vanligtvis tillsammans med ris eller nudlar och man doppar i en mörk soja med hackad röd chillipeppar.

När man sjuder denna soppan doftar det underbart gott av alla kryddor som finns i buljongen och den smakar precis lika gott som det doftar.

Ingredienser 4 personer
600 g tjocka revben
3 st vitlökskyftor, endast lätt krossade
1 st kanelstång
2 st kryddnejlika, hel
1 st stjärnanis, hel
1 tsk tsk vitpeppar, hel
0,5 tsk svartpeppar, hel
2 tsk salt
1 msk mörk soja
1½ l vatten
Sås:
60 ml mörk soja
1 st röd fingerlång chilli

Gör så här:
Dela revbenen i bitar, ett ben = 1 bit
Lägg köttet i kastrull och fyll på med kokande vatten och koka upp, ta bort ev. skum.
Lägg i alla kryddor, soja och salt.
Låt sjuda i 4-5 timmar eller tills köttet precis släpper benet.
Skiva chilipepparn mycket fint och lägg i sojan och låt stå och dra.

Serveras med kokt ris i en skål intill och där blir det extra gott om du häller på lite av den goda buljongen på riset. Dippa revbenen i sojasåsen med chili. Revbenen äts förstås med pinnar och kinesisk sked till buljongen.

måndag 12 september 2011

Fläskpannkaka

Ugnspannkaka eller fläskpannkaka är enkelt att göra och en klassiker tillsammans med krösamos.
Har man bara ägg, mjölk, mjöl och krösamos hemma, en bonus är om man har rimmat fläsk också.
Här i Singapore finns inte rimmat fläsk att köpa, bara färskt. Så jag rimmar själv istället, och det känns nyttigare än färdigrimmat som gör köttet rödaktigt. Nu är det ju bara salt och en uns socker.
Här är receptet: Rimmat kött.

Ingredienser
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
2 msk smör
300 g rimmat fläsk
Krösamos (lingonsylt)

Gör så här:
Blanda mjöl och salt i en hög skål och tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Häll sedan på resten av mjölken. Vispa sedan i äggen sist, lite lätt och ej för krafiga tag.
Låt smeten stå och svälla en stund.
Sätt ugnen på 225 grader, skär fläsket i små tärningar. Bryn fläsket med lite fett i långpannan tillsammans med smöret. Pensla kanterna på långpannan med fettet och häll smeten i långpannan. Se till att fördela fläsket, så det inte samlas i en hög.
Grädda i mitten på ugnen tills pannkakan stannat och fått fin färg. 20-25 min. Låt den vila några minuter innan du delar den i bitar.

Serveras med krösamos (lingonsylt)
Sådan tur att IKEA har det här i Singapore.

fredag 9 september 2011

Ananas med serranoskinka


Detta recept kommer från Gokväll lördag, och det verkade så himla gott att jag var tvungen att testa, och det smakade lika gott som det ser ut. Ananasen vi har här i Singapore är bl a från Malaysia och den är så mycket godare än den vanliga av märket Dole. Dole finns även här i affärerna men den får man ju små sår i munnen om man äter mera än två bitar. Den Malaysiska är ju solmogen på plats innan den plockas och så söt och god.

Serranoskinkan är ju den spanska lufttorkade skinkan och den tycker vi är godare än den italienska parmaskinkan, men det går givetvis att byta ut skinkan i receptet till parma om man föredrar den.

Ingredienser:
1 st färsk ananas
200 g serranoskinka
Olivolja, salt och peppar

Gör så här:
Dela ananasen i lagom stora bitar
Pensla ananasbitarna i olivolja av god kvalité
Salta och peppra
Linda sedan serranoskinka om ananasbitar och fäst med tandpetare

Perfekt tapasrätt och som tilltugg till drinken. Min favorit är Tio Pepe, spansk torr sherry som serveras i små glas och välkyld.

onsdag 7 september 2011

Portugisisk apelsindessert



Här kommer ett recept som är enkelt att röra ihop (ingen elvisp här inte), men kanske inte så nyttig med tanke på sockret. Ofta har man allt redan hemma, men den är godast riktigt kall, så det är bra att ha på lager i frysen om du får oväntat besök och vill bjuda på något friskt.

4-6 portioner
4 ägg
2 ½ dl strösocker
2 apelsiner, pressad saft
1 msk smält smör
2 msk vetemjöl

Garnering:
apelsinskiva
mörk choklad

Ugnstemperatur
225º - Grill

Gör så här:
Sätt på ugnen. Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna. Blanda alla ingredienser till kakan, äggen ska också bara röras i, de behöver inte vispas. Häll den mycket lösa smeten i långpannan. Grädda i mitten av ugnen tills smeten stelnat, det tar 12 - 15 min.
Strö lite socker över kakan och stjälp upp den på ett annat bakplåtspapper. Dra av pappret som kakan gräddats på. Rulla försiktigt ihop från ena långsidan. Låt kakan svalna, täck sedan över och ställ den kallt.
Garnera med apelsinskivor och riven mörk choklad. Kakan går bra att frysa och är mycket god när den är riktigt kall, nästan direkt från frysen.

Serveras med vispad grädde.

Visste du att: Apelsiner är väl en av de populäraste frukterna efter bananen i Sverige. Alla vet ju att det är rikt på C-vitaminer men att den även innhåller fibrer, kalium och folat. Den innehåller dessutom mer än 170 stycken kraftfulla färgpigment, där 60 tillhör flavonoider. Alltså är apelsiner en riktig hälsobomb.

tisdag 6 september 2011

Fransk omelett med gräddiga räkor


Idag gör vi det enkelt, en fransk krämig omelett med gräddiga räkor. En lite snabblunch, som jag brukar göra till mig här i Singapore. Om man vill kan man ju göra en stuvning med mjöl, men det hoppar jag över.
Man brukar ju alltid finnas lite frysta räkor i frysen och ägg har man också i kylskåpet och förhoppningsvis fet god grädde.

Ingredienser för 1 person
2 ägg
2 msk grädde
1 dl grädde
250 frysta räkor
smör till stekning
salt och peppar och dill om det finns

Gör så här:
Skala räkorna
Knäck ägg i en skål och rör några lätta tag med gaffel tillsammans med grädden och lite salt.
Bryn smör i en panna och häll äggsmeten och rör försiktigt lite i pannan.
Koka under tiden ihop grädden så den blir lite simmig, smaka av med salt och peppar och värm bara till räkorna innan du slår det på omeletten.

måndag 5 september 2011

Jordgubbsallad med italiensk dressing


Här kommer ett recept som ofta brukar göra. Vi brukar göra den i var sin portionsskål och inte i en stor skål.
Det är en sallad som består mest av jordgubbar, men även grönsallad, tomat, rödlök, röd paprika och som dressing gör vi en italiensk med vitlök och örter.

Ingredienser till salladen för 2 pers:
250 g jordgubbar
Grönsalladsmix
1 stor tomat, finhackad och urkärnad
1/4 rödlök, finhackad
1/4 röd paprika, finhackad
Nymald svartpeppar
Flingsalt efter behag

Ingredienser till dressing för 2 pers:
½ dl olivolja
1 msk vittvins vinäger
1 klyfta vitlök, mycket fint hackad
1 msk färskpressad citron
1 krm salt
1 msk gul lök, mycket fint hackad
1 tsk röd paprika, mycket fint hackad
1 krm oregano, smulat i handen


OBS! Mycket fint hackad = 2 mm bitar

Gör så här:
Börja med dressing och blanda samman så att den få stå och dra. Kan även göras dagen innan.
Skölj salladen och fördela i portionsskålar, hacka de urtagna tomaterna, rödlök och paprika.
Lägg detta på grönsalladen, skölj jordgubbarna och dela gubbarna i små klyftor och fördela.
Häll nu den italienska dressingen över jordgubbarna, dra några varv med svartpepparkvarnen och slutligen lite flingsalt över.

Häll dressingen på salladen precis innan man ska äta salladen annars kan de gröna salladsbladen tappa sin krispighet.

Detta smakar jättegott till stekt och grillat kött eller kyckling och även till mycket mera, bara att testa.

torsdag 1 september 2011

Lychee Martini


Om du letar efter en drink med en ovanlig, exotisk smak och vill att dina gäster ska prata om på nästa fest, ska du prova den asiatiska Lychee Martini.
Lychee är ett träd som finns i sydostasien, frukten beskrivs som citrus med blommig smak.
Detta är en av mina favoriter på NewAsiaBar och där blandar de den 50/50.

Ingredienser:
2 delar god vodka
1-2 delar lycheejuice
2 frukter, konserverade eller färska
martiniglas
5-6 isbitar
längre tandpetare

Gör så här:
Häll allt i en shaker och skaka tills allt är iskallt.
Sila upp i martiniglas och garnera med frukterna

Jag använder konserverade frukt på burk och den juice och sockerlag som de ligger i.
Om du använder färsk frukt, glöm ej ta bort kärnan.