måndag 7 oktober 2024

Hallonpaj

Nu har vi många hösthallon i trädgården och då är det perfekt även om det går precis lika bra att göra på frysta hallon. De blir bara lite blötare och man får blanda i lite potatismjöl i dessa hallon såfall. Vi gillar smulpaj med havregryn och vetemjöl och där jag först bryner smöret till en sådär härlig koladoftande smuldeg där också havssaltet ger det där lilla extra.

Ingredienser för 4 personer:
500 gram hallon 
2 msk strösocker
(1-2 tsk potatismjöl om hallonen varit frusna)
1 msk smör till formen
125 gram smör, brynt
3 msk strösocker
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 krm havssalt

Gör så här:
Börja med att sätta på ugnen på 200 grader.
Bryn smöret försiktigt i en kastrull så det inte bränns. Låt smöret svalna något innan du rör ner gryn, mjöl, socker och salt.
Smöra en 26 cm stor form och lägg hallonen och strö över socker och eventuellt potatismjöl. Fördela grynblandningen över. 
Ställ in pajformen i ugnen i mitten och grädda den ljusbrun i cirka 25 minuter.
Låt pajen svalna något och vi serverar med vaniljglass eller det du tycker om.


 

tisdag 1 oktober 2024

Dumplings - smashade med fläskfärs och ingefära

Älskar dumplings och det är lite av ett handarbete att pyssla med och man får inte vara stressad, men man kan säga att det är lite avstressande att pyssla med. Roligt också att göra det tillsammans med familj och vänner, men även alldeles själv, så gör du det i din takt. Men om du vill snabba på så är detta grejen om du ska göra många och rätten är perfekt att göra till en buffé också, eller frysa in. Gott att ha och bara värma till. Det som skiljer smashed dumplings från de klassiska dumplingsen är bara tillagningen. Istället för att steka och ånga, så stekts de i en het stekpanna med rapsolja, steker sidan med fyllningen först innan man vänder och steker andra sidan. Så mycket smidigare! När man äter så viker man ihop den, lägger lite sojadressing på och lite grönsaker och skjuts in i munnen.

Ingredienser för 4 personer:

Fyllnigen:
2-3 blad salladskål, förvälld och fint hackade
1 dl salladslök, fint hackad
2 msk riven färsk ingefära
2 st vitlöksklyftor, rivna
500 g fläskfärs
1 tsk salt
2 krm vitpeppar, mald
1 tsk rårörsocker (funkar med vanligt socker också)
1 msk japansk soja
2 tsk sesamolja
1 msk potatismjöl

Dumplingsdeg:
200 gram vetemjöl special
110 gram vatten, 70 grader

Dippsås
2 msk japansk soja
1 msk rårörsocker
2 msk risvinäger
1 tsk riven färsk ingefära
1 finhackad vitlöksklyfta
1 tsk sesamolja
Finhackad färsk röd chili efter behag.

Gör så här:
Börja med degen. Värm vattnet och knåda snabbt ihop degen och lägg i en plastpåsen. Knåda genom plastpåsen lite då och då. Låt degen vila i rumstemperatur minst 1 timma.

Nu gör du dippsåsen så den får stå och dra till sig smakerna.

Nu gör vi fyllningen. Börja med att snabbt förvälla salladskålens blad i en minut i kokande vatten. Skölj i kallt vatten och krama ur allt vatten och hacka fint.
Hacka salladslöken fint.
Riv färsk ingefära och vitlök.
Blanda allt med 500 gram fläskfärs.
Krydda upp med salt, rårörsocker, japansk soja, mald vitpeppar, sesamolja, potatismjöl.
Blanda allt igen väl och ställ åt sidan en stund.

Nu ska vi göra smashad dumplings. Låt degen ligga i plastpåsen och ta ungefär 10 gram deg och rulla en boll. Jag rullar den sedan i mjöl och lägger den på en skärbräda av plast och kavla ut till en rund och tunn, stor som en liten plätta. Breder på av fläskfärsfyllningen ända ut till kanten. Jag gör ungefär 4-5 stycken åt gången. Värmer en stekpanna med lite rapsolja på medelvärme och steker med fyllningen först nedåt och gyllene, innan jag vänder och steker degsidan. Bra att ha en stekpanna med lock att lägga de färdiga, så de håller sig varma med du gör resten.

När du sedan äter så lägger du på lite dipp, viker ihop och stoppar i munnen. Gott med lite asiatisk morotssallad till.
Klicka på länken för receptet: Morotssallad


fredag 31 maj 2024

Svartvinbärsbladssaft














En klassisk saft på svartavinbärsblad, så enkelt och så gott. Ungefär samma vis som man gör fläderblomssaft. Barnbarnen var här igår och smakade och de sa direkt, fläderblom. Men om man doftar på saften innan man smakar, så känner man doften av svartvinbär. Eftersom det är citron i både denna saften och fläder, så tar citronen över något och då är det svårt att bestämma vad det smakar. När man gör saft och speciellt saft som man inte kokat frukten, utan bara lagen så är det verkligen viktigt att flaskorna man silar upp saften i är rena. Vilken tur att jag hittade några tomma flaskor renat, så pass rena att de fortfarande doftade sprit. Flaskor som brännvinet jag gjort Limoncello av. Läskande gott och här finns det många möjligheter att testa och blanda. Någon centiliter i en Gin & Tonic. Ska nog testa det i eftermiddag.

Sockerdricka, gillar du det? Jag blandade bara en uns av svartvinbärsbladssaft i kolsyrat vatten och då smakade det sockerdricka. Googlade och läste lite vad sockerdricka innehåller och hittade vad arom bestod av i gamla recept när det gjordes på apoteket och då var det just svartvinbärsblad. När du läser på en sockerdricka idag vad den innehåller, står det vatten, socker, citronsyra och arom. Här kan du ju styra hur mycket socker din sockerdricka ska innehålla. Att smaksätta sitt kolsyrade kylda vatten med bara en uns av saften räcker för att få en läskande dryck. Barnbarnens favorit!

Ingredienser:
8 dl svartvinbärsblad
1 st citron, ekologisk
7,5 dl socker
7,5 dl vatten
16 g citronsyra

Gör så här:
När du plockat bladen så sköljer du noga och låter rinna av. Lägger sedan i en rostfri bunke eller något som tål värme.
Tvätta den ekologiska citronen och skiva citronen runt och lägg upp på bladen som ett täcke.
Koka upp socker och vatten, så sockret löses upp och blanda sedan i citronsyran.
Häll sockerlagen över blad och citron. Täck med lock eller plastfolie.
Ställ kallt och låt stå och dra i minst 2 dagar men 5 dagar är bäst.
Sila upp och häll på rena flaskor och låt flaskorna förvaras i kylskåp.
Saften blandar jag 1 del saft och 3 delar vatten, men här är det bara att testa sig fram till sin smak.

onsdag 22 maj 2024

Kokt vit sparris
















Maj månad är det säsong för vit färsk sparris. Först kommer den tyska sparrisen till butikerna och snart så kommer även den svenska och först ut är väl Skåne. Finns ett ställe utanför Hjo som odlar som heter Vätternsparris. Jag gillar att äta sparrisen ljummen, inte för varm och inte kall. Jag gillar också en handslagen beasås till, och man kan fuska och köp en färdig. Min favorit är ICA:s Selections och så nära en handslagen med mycket smak.

Ingredienser till 500 g sparris:
1 liter vatten
2 tsk salt
2 tsk strösocker

Gör så här:
Börja med att skära av med en kniv cirka 5 cm av sparrisen längst ner.
Skala sparrisen med en potatisskalare och skala mera än vad du tror, så du får bort det träiga. När du har skalat en gång, skala helt enkelt en gång till.
Lägg sparrisen försiktigt i det kokande vattnet och koka på medelvärme i cirka 10-15 minuter beroende på hur tjocka sparrisen är. Prova med en sticka när de är färdiga.
Ta upp sparrisen försiktigt med en tång och lägg i kallt vatten så de slutar att koka inuti. Lyft sedan upp och lägg på ett hushållspapper att rinna av.
Bara att lägga upp, på med bea och lite hackad persilja.

Smaklig måltid!

måndag 22 april 2024

Krabbröra


Recheio de Sapateira heter rätten på portugisiska och jag kan säga att den smakar så gott. Har bara sett den på bild tidigare, men det har sett så gott ut. Nu när vi var på Madeira så serverades detta på hotellet en kväll när det var skaldjursbuffé. Jag såg direkt detta, då man använder själva skalet från krabban och där allt det goda finna som man hackar ner. Numera när man köper krabbor i Sverige, så är de röntgade, så man vet att det är fyllda. Man vill ju inte köpa en tom krabba. Det jobbiga med att tillreda rätten är att bryta sig in i skalet utan att skada skalet eller sig själv. När vi kom hem från semestern, så var jag tvungen att göra rätten och kan säga att min röra smakade godare än den jag fick på hotellet även om den smakade så gott att jag ville göra den direkt när jag kom hem.

Ingredienser för 4 personer om man har det som tillbehör till en skaldjursbuffé:
1 kokt krabba
2 hårdkokta ägg, finhackat
50 g pickles, finhackat
2 msk Heinz ketchup
2 msk osötat ströbröd
5 cl öl
200 g majonnäs.
Hackad persilja
Citronklyftor
Toastbröd

Gör så här:
Separera ben och klor. Bryt upp insidan från stjärten försiktigt. Gröp ur med en sked fyllningen i som finns i huven och spara skalet. Grovhacka krabbafyllningen, hacka ägg och pickles.
Lägg krabbhacket, hackade ägg, pickles och ketchup i en skål.
Tillsätt sedan ströbröd och öl. Blanda väl.
Tillsätt till sist majonnäsen, smaka av med salt och peppar och blanda allt väl. Fyll skalet på krabban med denna underbara röra och servera med knäckta klor och benen, citronsaft, hackad persilja och komplettera med valfritt rostat bröd.

söndag 7 april 2024

Ugnsbakad fläskkarré

Fläskkarré är en härlig bit kött som blir så saftigt och god när den bakas i låg temperatur i ugnen. Perfekt när man har annat att göra eller bara vill ta det lugnt med en god bok, något gott attt dricka och bara sitta där och läsa och känna den goda doften från köket. Gjorde detta igår och efter att den kommit in i ugnen gick vi ut och gick en långpromenad. Vinet vi drack till, var franskt och från Rhônedalen och det tillfälliga sortimentet. Passade perfekt! Nyanserad, kryddig smak med inslag av fat, skogshallon, lagerblad, körsbär, mynta, vanilj, jordgubbar, viol och kakao. Château des Nages, Vieilles Vignes, 2021 är namnet och årgången.

Ingredienser för 4 personer:
600 g fläskkarré
2 dl vitt torrt vin
3 vitlöksklyftor
1 lagerblad
2 msk olivolja
Salt och nymald svartpeppar
1 msk smör
Små delikatesspotatisar
Sallad och bröd till serveringen.

Gör så här:
Lägg fram köttet och låt det bli rumsvarmt. Sätt ugnen på 125 grader. Häll vin i en skål och skala vitlöken och lägg i vinet tillsammans med lagerblad och olivolja. Krydda köttet rejält med salt och svartpeppar runt om.
Lägg nu en smörklick i stekgryta och bryn köttet runt om så det få en fin färg. Häll nu över inblandningen och sätt på locket och skjuts in i ugnen. Jag använder en emaljerad gjutjärnsgryta med tungt lock, så det sippar ut minimalt med vätska. Låt nu köttet bakas i minst 4 timmar, har du inte ett tungt lock, så checka så det inte går torrt i grytan, slå på då lite vatten.
Det är gott med små potatisar till. Jag tvättar små potatisar och pickar skalen med en tandpetare och låter potatisen gå med efter 4 timmar, så lyfter jag av locket och höjer temperaturen till 150 grader, öser köttet och steker på 45 minuter eller tills potatisen är mjuk inuti.
Serveras med stekskyn, sallad och en god baguette.

tisdag 30 januari 2024

Pannkaksrulle med vaniljkräm


























Denna pannkaksrulle är en favorit både hos barnbarnen och mig. Älskar man vaniljbullar så kan jag rekommendera detta recept. Så mycket mera smidigt att slippa göra vetedeg och bara en pannkakssmet även om den görs lite annorlunda. Läs receptet!

Ingredienser för 6-8 personer:
120 g  smör
120 g vetemjöl
3 dl  mjölk
1 krm  salt
1 tsk  strösocker
1 tsk kardemummakärnor (stött i mortel)
3   ägg
Smält smör till pensling och strösocker som topping.

Fyllning:
4 dl vaniljkräm

Jag gjorde krämen av Ekströms Marsan, kallrörd. Färdig på 10 minuter.
4 dl mjölk, standard
10 msk marsanpulver

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C.
Klä en långpanna 30x40 med bakplåtspapper och smörj det lätt.
Smält smöret i en kastrull på svag värme och rör ner mjölet. Späd med mjölken medan du vispar så det blir klumpfritt. Tillsätt salt och kardemumman som är nystött i mortel. Sjud tills såsen tjocknar. Låt den svalna. Rör ner äggen, ett i taget.
Fördela smeten i långpannan. Grädda i 20 minuter i nedre delen av ugnen tills kakan fått fin färg. Låt svalna.
Under tiden du gräddar pannkakan, så gör du vaniljkrämen, enligt anvisning på paketet.
Stjälp upp pannkakan på ett bakplåtspapper. Dra bort papperet som sitter på undersidan.
Fördela vaniljkrämen på och rulla ihop den från långsidan. Pensla med smält smör och strö på strösocker.

Smakligt mellanmål, dessert eller fika!


tisdag 21 mars 2023

Raggmunk som våffla


Älskade raggmunken är en favorit hos många och läser man menyer på lunchrestauranger så verkar det vara en given rätt på måndagar eller tisdagar. Våffeldagen närmar ju sig, även om vi hemma speciellt när barnbarnen kommer efter skolan på fredagarna äter oftast äggvåfflor, istället för att steka småplättar och pannkakor. Igår när jag var ute och gick kom jag på denna idéen att grädda raggmunken i våffeljärnet. Jag gjorde en blandning av raggmunks- och äggvåffelsmet. Det smälta smöret som är i brände jag tills det doftade kolla. Blev så himla gott och så smidigt. Behövde inte ens smöra järnet. Beror kanske på om du har ett järn med teflon eller ett gammalt som kräver pensling av fett.

Ingredienser till 4-5 st våfflor:
1 dl vetemjöl
1 tsk medelhavssalt eller 0,5 tsk vanligt salt
1 tsk bakpulver
2 dl mjölk
25 g smör
1 st ägg
1 st potatis, stor (200 gram)

Gör så här:
Börja med att smälta smöret och bryn det tills det doftar kola.
Mät upp mjöl, salt och bakpulver i en bunke.
Tillsätt mjölken och vispa tills det är klumpfritt.
Vispa i ägget.
Vispa i det brynta smöret i en jämn stråle.
Nu skalar du potatisen och river den på den fina sidan på rivjärnet.
Blanda genasts ner den rivna potatisen i smeten så potatisen inte mörknar.
Låt nu allt så och gotta till sig en stund.
Nu är det bara att grädda i våffeljärnet och servera med krösamos (lingonsylt)
Jag har ett våffeljärn som lyser grönt när våfflan är klar, jag grädda ytterligare en liten, liten stund till. Testa dig fram hur ditt järn gräddar.

Smaklig måltid!

tisdag 8 februari 2022

Ugnsrostad potatis, blästrad med ströbröd

Riktigt krispig god ugnsrostad potatis med smak av lite vitlök och rosmarin. I Italien så står det på menyn Patate Sabbiate och översätter man det så är det sandblästrad potatis. Har du över kokt potatis så går det bra att använda, men annars så skalar du potatis delar i små bitar och kokar i rikligt med saltat vatten i 5 minuter. Denna rostade potatis passar till det mesta, som här när jag gjorde sist Fish and Chips, och klart mycket godare än friterad pommes om jag får välja.

Ingredienser för 4 personer:
6 st normalstora potatisar av fast sort
2 st vitlöksklyftor, krossade med knivbladet
2 kvistar rosmarin, färsk eller 2 krm torkad
5 msk ströbröd, osötat
2-3 msk olivolja
Salt och nymald svartpeppar


Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Sedan skalar du potatisen och delar i bitar som är i storlek som sockerbitar. Bäst är om man kokar upp vatten och slår på den delade potatisen när man sedan kokar potatisen i 5 minuter. Häll genast av och låt rinna av så potatisen känns torra. Låt potatisen svalna något Värm under tiden oljan i en stekpanna på svag värme och lägg i de krossade vitlöksklyftorna och kvistarna med rosmarin eller den torra kryddan om du inte har färsk. Detta kan du göra samtidigt som potatisen kokar och sedan hälls av och svalnar något.
Nu tar du den svala potatisen och blandar ner i den varma oljan och bland om rejält så potatisen får olja runt om sig, lite salt och nymald svartpeppar. Sedan strö du på ströbröd, rikligt och blandar om hela tiden så att potatisen får ströbröd runt om. Vitlöken plockar du nu bort och även rosmarinkvistarna. Lägg nu potatisen i en form och skjuts in i ugnen på 200 grader. Vänd  efter 15 minuter och kör ytterligare 15 minuter, alltså ungefär 30 minuter beroende hur din ugn fungerar. Ska ju vara fint gyllene och inte brända. Strö lite flingsalt på

Bon appetito!


onsdag 12 januari 2022

Mango- och currykyckling

Kycklingrätt som jag gjorde för så där 20 år sedan senast och som jag verkligen alldeles glömt bort. När jag förra veckan fick frågan om recept på min kopia av den där currydippsåsen från kedjan med stort gult M, så kom plötsligt denna rätten upp i huvudet och jag sökte efter receptet här på bloggen. Receptet fanns inte. Så idag har jag gjort denna rätten och fotograferat. Den var precis lika god nu som då. Den här rätten kommer jag bjuda på nästa gången barnbarnen med familj kommer och äter middag. Är övertygad om att de kommer att älska denna rätten. Man kan förstås använda kycklingbröstfiléer, men dela då varje bröstfilé i 3 delar. För min del så tycker jag att lårfiléerna blir saftigare och därmed godare. 


Ingredienser för 4-6 personer:
700 g kycklinglårfiléer
2 dl apelsinjuice
3 msk sweet chilisås, thai style
salt och nymald grov svartpeppar
3 dl vispgrädde
3 msk mango chutney 
2 tsk curry

Gör så här:
Lägg kycklinglårfiléerna i en ugnsfast form. Salta, peppra, ringla över 2 msk sweet chilisås och sedan rullar liksom ihop filéerna som rulader och slår på apelsinjuicen och ringlar på ytterligare 1 msk sweet chilisås och lite mera salt och peppar på toppen. 
Skjuts in på 200º i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. 
Vispa under tiden grädden riktigt fast och vänd sedan i mangochutneyn och curry. 
Ta ut kycklinglårfiléerna och häll av juicen. (Jag sparar juicen, gott att ta några skedar på riset om man gillar lite starkare mat)
Klicka på grädden och kör ytterligare i ugnen cirka 15 minuter tills det puttrar i hela formen. Servera med basmatris och gärna färsk kokt broccoli. 

Skriv gärna en kommentar vad du tycker om rätten.

Smaklig måltid!

tisdag 15 juni 2021

Italiensk salladsdressing


Dressing som vi alltid har i kylskåpet är en italiensk salladsdressing som passar till så mycket. Att också göra sin egna dressing istället för att köpa i affären, då vet man vad som finns i flaskan utan att behöva läsa massa med e-nummer. Givetvis kan man ändra på detta receptet om man vill lägga till något eller ta bort. det är ett bra grundrecept så kan du modifiera. Tycker du om mera paprika så mer paprika eller något annat. Tycker du också att den blir för skarp av ättikan så ta något mindre, men jag gillar denna styrkan. 
Jag gör inte mera än vad som ryms i en dressingflaska (Eva Solo på bilden är perfekt). Lagom mängd är bäst annars är risk att man får slänga bort. Jag förvarar den i kylskåpet och räkna med 1 månads hållbarhet och även upp till 2 månader, men oftast och iallafall nu till sommaren så förbrukar man mera salladsdressing än på vintern.

Ingredienser till drygt 3 dl dressing:
2 dl rapsolja (svensk och ekologiskt)
1 dl vatten
0,5 dl ättika 24%
1 msk strösocker
1 msk finhackad vitlök
1 msk finhackad scharlottenlök
2 tsk finhackad röd paprika
2 tsk finhackad grön paprika
2 tsk havssalt
1 tsk oregano, torkad
0,5 tsk nymald svartpeppar
0,5 tsk finhackad röd chilipeppar, färsk

Gör så här:
Blanda rapsolja, vatten, ättika och socker i en skål. 
Finhacka vitlök, scharlottenlök, paprika och chili och blanda i skålen.
Tillsätt övriga ingredienser; havssalt, nymald svartpeppar och torkad oregano.
Rör om och häll upp på ren flaska.

Förvaras i kylskåp och glöm inte att omskaka flaskan innan användning!


måndag 7 juni 2021

Mandelflan med vaniljglass och varm hjortronsylt















En klassisk efterrätt för oss, den fanns på menyn när vi gifte oss för ett antal år sedan. I år när vi firade bröllopsdag så fanns den på menyn igen. Smidig att göra om man kör med färdig glass. Mandelflanen är enkla att göra och så är det bara att värma lite hjortronsylt och serveras i ett vackert glas, som här i ett coupeglas.

Ingredienser för mandelflanen, ca 10-15 st:
1 dl sötmandel, hackad
50 g smör
0,5 dl strösocker
1 msk vetemjöl
2 tsk mjölk
1 msk ljus sirap

Tillbehör:
Vaniljglass
Hjortronsylt

Gör så här:
Börja med att sätta på ugnen på 175 grader.
Hacka mandeln grovt. Jag använder en liten hackmaskin, men kniv funkar också.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt socker, vetemjöl, mjölk, sirap och den hackade mandeln.
Rör ihop och koka upp någon minut.
Nu är det bara att klicka ut på en plåt med bakplåtspapper. Tänk på att de smälter ut rejält, så max 6 stycken på varje plåt.
Grädda kakorna i mitten på ugnen i 5-6 minuter eller tills de fått fin färg.
När de är färdiga så formar jag flanen skålformade, så de passar i glasen. Tänk på att de är varma så du inte bränner dig, du känner när de svalnat så mycket att de håller ihop men att man fortfarande kan forma till önskad form.
Nu är det bara att försiktigt värma hjortronsylten, lägga ett mandelflan i botten, en vaniljglasskula ovanpå och skeda på lite hjortronsylt som rinner ner över glassen och genom mandelflanet och hamnar på botten av glaset. När man sedan äter så får man knacka hål på mandelflanet för att komma åt sylten.


tisdag 2 mars 2021

Nattjästa frukostfrallor







Finns ju inget godare än nybakade frukostfrallor på morgonen, men att ställa sig och göra deg och på morgonen är inte något för oss. Men att göra degen på kvällen och då bara röra smidigt alltihop i en bunke utan att knåda eller plocka fram någon hushållsapparat. Låter den jäsa sedan 30 minuter innan jag ställer den i kylskåpet. Vid utbakningen tar man bara fram en skärbräda på 20 x 30 cm som man mjölar och trycker ut degen, pudrar med mjöl på ovansidan, skär med kniven till 10 frallor. Lägger på en plåt med bakplåtspapper och skjuts in i ugnen som är 225 grader i 15-20 minuter. Bara att sedan svalna på galler en stund med en bakduk ovan. Vill man känna den där lite hårda utan, så sprayar du med duschflaskan några gånger in i ugnen under bakningen.

Ingredienser för 10 frukostfrallor:
630 g vetemjöl special
25 gram jäst för inte söta degar
5 dl vatten 
1 msk honung
1,5 tsk havssalt
Lite, lite mjöl till utbakningen.

Detta gör du på kvällen: 
Ta fram en bunke på 3 liter. Lös upp jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet tillsammans med honung och salt. Häll nu i mjölet och blanda snabbt ihop till en deg med en slev. Lägg nu plastfolie över och låt degen stå i rumstemperatur 30 minuter och jäsa innan du ställer den i kylskåpet och jäsa över natten. 
Nästa morgon: 
Sätt på ugnen på 225 grader. Ta fram en skärbräda 20x30 som du mjölat. Häll upp degen och tryck ut den med mjölad hand och pudra lite mjöl på ovansidan. Dela degen i 10 frallor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Skjuts in i ugnen i 15-20 minuter. Vill du att frallorna ska ha den där hårda frasiga ytan, så spraya in vatten några gånger i ugnen under bakningen.

måndag 12 oktober 2020

Currydip

Barnbarnen och även vi älskar den där currydipsåen som finns att köpa på den världskända hamburgerkedjan med ett stort gult M. I somras så tänkte jag att nu ska jag försöka få till den där såsen och lyckades vid första försöket. Barnbarnen fick komma och smaka och det blev tummen upp direkt. Sedan kom det där pedagogiska momentet när barnbarnen för göra sin egna sås, var och en. De fick mäta upp, lukta och sedan skriva ner receptet och klistra på sin glasburk och ta med hem. De rynkade på näsan när de fick lukta på ättikan, men de stod också att om inte ättikan är med så smakar det inte den currydip som de tycker om. Man kan säga att det är ättikan som är pricken över i:et.

Ingredienser för drygt 2 dl dip:
2 dl aprikosmarmelad (Den Gamle Fabrik)
2 tsk majsolja
1 tsk currypulver (Santa Maria)
2 krm havssalt
2 krm ättika, 24%
2 krm korianderfrö, mald
2 krm sellerisalt
1 krm vitlökspulver
1 krm paprikapulver

Gör så här:
Bara att blanda allt och låt stå och dra en stund i kylskåpet. Klart! Kom ihåg att detta är min dipsås och ingen annans recept.

Hoppas att du gillar receptet och tycker som vi!

tisdag 12 maj 2020

Stekt fasanbröst och gräddsås med smak av enbär

Det är mäng år sedan jag sist åt fasan, men minnet av smaken finns kvar att det var väldigt gott. När jag till nyår köpte fryst anklår, såg jag också att det fanns fasan på Citygross och självklart så var jag ju bara tvungen att köpa för ett senare tillfälle. Minnet av smaken fanns ju kvar. Fasan kan man också köpa i saluhallarna har jag sett.
Minns inte vilken sås jag fick då och tanken är ju att det ska vara något med viltsmak och enbär är ju en som man tänker med vilt och skog. Den dryck utöver enbärsdricka som man tänker på när det gäller enbär är ju gin, och vi som samlar på olika gin från hela världen är ju då en sås med smak av gin den helt perfekta såsen. Till denna gräddiga sås med smak av vilt och gin till fasan passar också rösti gott som tillbehör och gör dessa i god tid och värm till snabbt efter att du efterstekt fasanen ni ugnen och under tiden du skär upp fasanbröstet. Sockerärtor och svartvinbärsgelé som tillbehör också gör det till en festmåltid.
Man kan koka fond på skrovet till såsen, men jag gjorde en enklare variant och använde viltfond på flaska istället men kompletterade med kryddor, rotfrukter och vin.

Ingredienser för 4 personer:
2 st fasaner eller 4 st fasanbröst

Fond:
1 msk olivolja
1 st lök, gul, skalad och grovhackad
1 st morot, liten,skalad och tärnad
100 g rotselleri, skalad och tärnad
6 st enbär, krossade
2 st lagerblad
5 st vitpepparkorn, grovkrossade
2 dl vin, torrt vitt
5 dl vatten
3 msk viltfond, koncentrerad från Bongs

Sås:
2 st schalottenlökar
1 msk smör
6 st enbär, krossade
2 msk gin, + 2 msk gin
4 dl av fonden
2 msk viltfond, koncentrerad från Bongs
2 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl utrört i kallt vatten

Till stekningen:
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 msk smör

Tillbehör:
Rösti
Sockerärtor
Svartvinbärsgelé

Gör så här: 
Är fasanen frusen, så ta ut den från frysen och lägg den i kylskåpet över natten.
Skär ut bröstfiléerna med en vass filékniv. Låt skinnet på bröstfiléerna vara kvar. Lägg sedan bröstfiléerna i kylskåpet igen om du ska göra fonden långt innan ni ska äta, annars får fasanen ligga framme om du ska äta inom 2 timmar.
Häll lite olja i en gryta och tillsätt lök, morot, selleri, persilja, enbär, lagerblad och nykrossad vitpeppar. Fräs i 3 minuter utan att det tar färg och rör hela tiden. Tillsätt vinet, 5 dl vatten och 3 msk viltfond. Sänk värmen. Låt småkoka utan lock cirka 30 minuter  eller tills 4 dl fond återstår. Sila bort grönsaker och kryddor.

Sås: Skala och finhacka scharlottenlökarna. Fräs mjuk i smör i en kastrull tillsammans med de krossade enbären. Häll på 2 msk gin, fonden, viltfond och grädde. Låt såsen sjuda utan lock tills drygt 4 dl återstår. Vispa ner vetemjöl utrört i lite kallt vatten och 2 msk gin. Låt såsen koka ca 5 min. Sila och håll varm.

Fasan: Sätt ugnen på 200°. Salta och peppra fasanbrösten med nymald svart peppar. Bryn dem i smör 1 minut på varje sida på medelvärme. Lägg över i en ugnssäker form och stek tills köttets innertemperatur är 67 grader i tjockaste delen. Låt köttet vila nu i cirka 5 min. Värm såsen och röstin, koka sockerärtor. Skiva fasanbrösten. Servera på varma tallrikar med rösti, sockerärtor, sås och svartvinbärsgelé.

Här hittar du länk till rösti.

Smaklig måltid!

lördag 2 maj 2020

Revben med smak av Kina

Vi bara älskar revben, där köttet släpper från benet bara man tar i benet. Här kommer ett recept med smaker från Kina. Här är ett recept med lite heta och hoisinsås som får tankarna till Pekingaanka. Perfekt att ha som fingerfood tillsammans med en god kall öl.

Ingredienser:
2 kg tunna- eller kamben av gris
1 dl hoisinsås
1 dl ketchup, Heinz
0,5 dl Sriracha chilisås. Bulliards av märket Risberg
2 tsk havssalt

Så här gör du:
Förvärm ugnen till 120 ° C.
Använd en liten kniv för att hjälpa dig att ta bort det tunna vita membranet från undersidan av revbenen. Krydda racken med salt.
Blanda hoisinsås, ketchup och Sriracha i en skål. Spara 1/3 av blandningen så att du kan glasera med det senare. Applicera nu den återstående blandningen på revbenen med en pensel och salta revbenen. Gör ett foliepaket av revbensracken med två lager ark grillfolie, förseglade i kanterna för att bilda en "foliebåt".
Stek i den förvärmda ugnen i 2,5 timma.
Ta bort revbenen från ugnen och höj ugnens temperatur till 200 ° C.
Öppna försiktigt foliepaket. Överför revbenen till en ny plåt / form. Samla upp eventuell sky och köttsaft och skeda över revbenen. Ta sedan den sparade chilisåsblandningen och pensla varje rack med såsen. Sätt tillbaka revbenen i ugnen, utan något folie över 15-20 minuter eller tills revbenen har gjort och härligt griljerad färg.

Såsen som blir över kan man använda som dipsås och blanda ut den med lite av skyn. Sweet Chili sås är också gott till som tillbehör.

Hoppas att du gillar revbenen!

onsdag 29 april 2020

Pasta med heta chiliräkor

Som ni förstår så gillar jag chili, och ganska stark chili även om svensk klassisk husmanskost också är en favorit. Här kommer ett recept som du fixar riktigt snabbt. Gäller bara att ha hemma; pasta, smör, frusna stora räkor, piripiri, vitlök och har du dessutom parmesanost och vårlök är det komplett. Salt och svartpeppar förstås men det har man ju alltid hemma.

Ingredienser för 2 personer:
Vatten till pastakoket och 2 msk salt till pasta vattnet
200 g pasta
10-20 jätteräkor, frusna och förkokta
25 g smör
1 vitlöksklyfta krossad
2 st piripirikapslar, torkad och mortlade med flingsaltet
1 tsk flingsalt
1 vårlök, strimlad (hackad persilja funkar också)
parmesanost, riven

Gör så här:
Börja med att koka upp pastavatten och salta rejält.
Under tiden vattnet kokar upp så lägger du smör i en kastrull, den krossade med knivbladet vitlöksklyftan, den mortlade piripirin med flingsaltet och låter det värmas utan att det tar färg. Lägg sedan i de frusna räkorna och låt dem ligga där på svag värme så de tinar upp samtidigt som du kokar pastan. När räkorna har blivit genomvarma så är de klara. Nu har det blivit en god buljong av räkorna.
Häll nu av pastan och blanda sedan ner räkorna och det goda smöret och blanda.
Krydda med nymald svartpeppar och blanda igen.
Bara att lägga upp på djupa tallrika, strimlad vårlök (persilja) och riv över parmesanost.

Så himla gott!

Revben med smak från Korea

Vi bara älskar revben som där köttet släpper från benet bara man tar i benet. Här kommer ett recept med lite mera sting och smaker från Korea och just vilken smak som man lägger på som marinad och glaze gör ju att man kan verkligen variera. Här är ett recept med heta och älskar man chili så är det riktigt gott och svårt att sluta äta. Perfekt att ha som fingerfood tillsammans med gott kallt öl.

Ingredienser:
2 kg tunna- eller kamben av gris
1 dl gochujang, fermenterad chilipasta, märket Risberg
1 dl ketchup, Heinz
0,5 dl Sriracha chilisås. Bulliard´s av märket Risberg
2 msk kokosmjölk/grädde
2 tsk havssalt

Så här gör du:
Förvärm ugnen till 120 °C.
Använd en liten kniv för att hjälpa dig att ta bort det tunna vita membranet från undersidan av revbenen. Krydda racken med salt.
Blanda gochujang, ketchup, Sriracha, kokosmjölk i en skål. Spara 1/3 av blandningen så att du kan glasera med det senare. Applicera nu den återstående blandningen på revbenen med en pensel. Packa in racken i två lager ark grillfolie, förseglade i kanterna för att bilda en "foliebåt".
Stek i den förvärmda ugnen i 2,5 timma.
Ta bort revbenen från ugnen och höj ugnens temperatur till 200 °C.
Öppna försiktigt foliepaket. Överför revbenen till en ny plåt/form. Samla upp eventuell sky och köttsaft och skeda över revbenen. Ta sedan den sparade chilisåsblandningen och pensla varje rack med såsen. Sätt tillbaka revbenen i ugnen, utan något folie över i 15-20 minuter eller tills revbenen har fått en härligt griljerad färg.

Såsen som blir över kan man använda som dipsås och blanda ut den med lite av skyn. Sweet Chili sås är också gott till som tillbehör.

Hoppas att du gillar revbenen!

måndag 30 mars 2020

Köttbullar - asiatiska

Köttbullar med smak av asien. Visst är svenska köttbullar en klassiker och gå inte att jämföra, men om man gillar asiatiska smaker så är just dessa köttbullar perfekta och gott att ha i frysen. De är goda både varma och kalla. Som här på bilden till spagetti, på mackan som i Vietnam Banh Mi eller som förrätt med lite sötstark chilisås av thaityp. På bilden har jag två olika såser av sriracha som tillbehör, en med smak av kokos och den andra med majonäs.
Vill man inte använda fläskfärs så går det precis lika bra med kycklingfärs, men då blir de lite torrare.
En picklade morotssallad till köttbullarna, är som pricken över i:et. Klicka här för recept!

Ingredienser:
500 g fläskfärs
1 st citrongrässtjälk, endast den nedre delen, finhackad
3 st vitlöksklyftor, fint riven
4 st salladslök, vita och gröna delar finhackade
1 msk fisksås
1 msk Sriracha
1 msk kokosmjölk
1 tsk havssalt
olja till stekning

Tillbehör:
kokosgrädde eller kokosmjölk, majonäs

Gör så här:
Blanda allt väl och forma till köttbullar i storlek som valnöt.
Värm upp olja i stor non-stick stekpanna på medelhög värme. Stek köttbullar (i omgångar om det behövs), vänd efter 5 minuter och stek sedan tills det är jämnt brynta och genomstekta.
För att blanda de olika såserna på bilden så gjorde jag 50/50.
Hälften sriracha (stark chilisås) och lika mycket kokosgrädde och i den andra skålen byte jag ut kokosgrädde mot majonäs istället. Gillar du inte kokos gör majonnässåsen eller tvärt om.

Hoppas du gillar de asiatiska köttbullarna!

måndag 23 mars 2020

Kinesisk wok med fläskfärs och nudlar

När man har bott i Asien och Singapore så kan man ibland längta efter den maten som serverads där och man inte kan få på någon restaurang här i Sverige vad jag upplevt. Då får man göra det själv och min känsla och smak är att man kan få till det så det smakar så som jag minns det. Man kan självklart välja vilken färs man vill, men jag tycker att just med fläskfärs så får man en mycket mera fyllig smak. Har gjort med nöt- och blandfärs, men jag tycker att fläskfärsen är bäst och dessutom mera miljövänlig än nötfärs. Ska du äta kött så välj gris oftare så har du gjort något för miljön. Vi har istället för att äta var sin köttbit så delar vi en på två, exempelvis entrecôte. Precis lagom och då har vi ju faktiskt halverat våran köttkonsumtion. Fiffigt!

Ingredienser för 4 personer:
2 msk majs- eller rapsolja
500 g fläskfärs
2 gul lök, skivad
2 st vitlöksklyftor, finhackade
1 st röd färsk chilipeppar, finhackad utan fröerna
200 g vitkål, finstrimlad
2 morötter, finstrimlade
150 g äggnudlar i torr form
2 msk fisksås
2 msk hoisinsås
1 tsk mörk sojasås
4 st salladslökar, strimlade
Sesamfrön

Så här gör du:
1. Häll olja i en wok eller stor stekpanna hög värme. Tillsätt fläskfärsen och sprid ut färsen. Låt färsen steka i minst 5-6 minuter, sänk från hög värme till medel eller tills köttjuicerna har förångas innan du börjar röra runt. Använd nu en spatel för att vända det brynta fläskköttet.

2. Tillsätt nu löken och rör om i ytterligare en minut. Tillsätt vitlök och chili och rör om i ytterligare 20 sekunder. Tillsätt sedan kålen och omrör i ytterligare 20 sekunder. woka sedan igenom morötterna tills den bara lite mjuka. Stäng nu av värmen och sätt åt sidan.

3. Koka nudlarna i kokande vatten i en minut eller tills de är al dente, ska bli färdiga i själva woken. Tappa av och tillsätt i wok/pannan med fläskfärs. Sätt tillbaka på värmen till hög och tillsätt fisksås, hoisinsås, mörk sojasås. Woka och rör om tills det är väl blandat. Strö över salladslök och sesamfrön och servera med ätpinnar och något gott att dricka.

Smaklig måltid!

onsdag 11 mars 2020

Gubbröra

Här kommer ett recept på min gubbröra. Gubbröror finns det säkert lika många recept som det finns kockar. Alla har sin gubbröra, både varm och kall. Jag gillar båda men här kommer en kall variant.
Har fuskat och gjort på färdigköpt potatissallad en självklart funkar det med egen gjord potatissallad också. Gubbröran blir lite mera matig och kanske något för personer som inte gillar för mycket sill. Men jag som gillar sill tar bara extra mycket sill i istället. Receptet är gjort på en liten burk potatissallad och räcker till 4 smörrebröd som den på bilden. Gör du små aptitretare och delar brödskivan i 4 delar så blir det minst 16-20 aptitretare. Som aptitretare kan du inte lägga lika mycket röra när man äter det som finger food.
Jag köper oftast både den stora och lilla burken från Grebbestads hummeransjovis hemma.

Recept för 4 smörrebröd:
1 liten burk potatissallad
1 hårdkokt ägg, kallt (6 min)
0,5 st rödlök, finhackad
1 msk gräslök, finhackad
55 eller 125 g ansjovis, hackad
Dill till garnering

Gör så här:
Blanda allt och beroende på hur mycket ansjovis du gillar så väljer du storlek på burk och man behöver ju inte ta alla 125 gram om man nöjer sig med 100 gram istället.

Jag tycker ju att gubbröran smakar bäst på rågbröd och här har du ett recept på ett saftigt rågbröd med smak av fänkål. En kall öl och snaps är ju också gott och då blir det en festmåltid.

Rågbröd med smak av fänkål
Snaps

Hoppas att det smakar!

Rågbröd med fänkål

Rågbröd är så himla gott och godare när det får ligga och mogna minst 1 dygn innan man börjar smaka på brödet. Degen görs i 2 dagar, första dagen gör man en deg som sedan får jäsa i rumstemperatur 24 timmar innan du blandar i det sista mjölet och sedan låter den jäsa ytterligare 2 timmar i brödform innan du bakar den i ugnen 1 timme. Sedan ska den ligga och svalna i handduk och sedan vänta 1 dygn innan du smakar på det goda brödet. Det har ju en hård yta och gör att man kan skiva så tunt så man nästan kan se igenom. Ett klassiskt smørrebrød ska brödet vara tunt och sedan mycket pålägg. Vill du göra små aptitretare så delar du brödskivan i 4 delar och perfekt mumsbit med lite god röra på till en välkomstdrink.

Ingredienser till 2 formbröd där varje form är på 1,3 liter:
Deg 1:
12 g brödjäst
5 dl vatten, 37 grader
2 dl filmmjölk
1 msk honung
1 msk salt
560 g rågmjöl, grovt

Deg 2:
360 g vetemjöl
2 msk fänkål som du stöter väl i mortel.

Smör till formen

Gör så här:
Blanda ut jästen i det ljumna vattnet. Sedan tillsätter du honung, salt och filmjölk och blanda väl innan du rör ner rågmjölet. Blanda noga och täck bunken med plastfilm och låt jäsa beroende på rumstemperatur, men har du runt 22 grader så räcker det med 24 timmars jäsning. Har du svalare hemma i köket så kan det gå åt en halv dag till.
Nu är det dags att stöta fänkål i mortel. Blanda fänkålen sedan med vetemjölet.
Nu är det dags att blanda i vetemjölet sakta och lugnt. Blanda lite mjöl i taget och här använder jag en trägaffel. Degen ska vara kletig. Smöra formarna. För att det ska bli lika mycket deg, brukar jag väga och se så det blir lika mycket deg i varje form. Skaka formarna väl mot diskbänken så degen sätter sig och packar sig.
Nu ska de jäsa igen 2 timmar och eftersom degen är kletig så är det bäst att lägga bakplåtspapper över formarna. Tar man typ plastfilm så fastnar degen på plastfilmen och mycket av degen följer med plasten när du tar av innan den åker in i ugnen.
När du gjort allt det här är det dags att sätta på ugnen så den är 200 grader varm lagom till brödet är färdigjäst.
Grädda bröden 1 timme och sedan tar du bort formen och låter brödet ligga i ugnen ytterligare 10 minuter för att få en hård skorpa runt brödet.
Nu ska brödet svalna inlindat i bakhandduk och låt brödet vila minst 1 dygn så blir det så saftigt och smaken kommer fram innan du skivar och njuter av det goda brödet.

Nu är det dags att planera vilka pålägg som ska ligga på brödskivan.

torsdag 5 mars 2020

Saffranspannkaka

Saffranspannkaka en landskapsrätt från Gotland och ett måste att äta om man är på Gotland sägs det. Jag har aldrig varit på Gotland men jag har gjort saffranspannkaka som är så god. Älskar du saffran och småländsk ostkaka då är detta något för dig. Det är ju ingen ostmassa i denna pannkaka utan risarynsgröt, men med hackad mandel så får man texturen i munnen med känslan av ostkaka. Man ska servera saffranspannkakan med salmbärssylt, men eftersom vi här på fastlandet inte har sådana bär, så är en mix av hallon- och björnbärsylt så nära du kan komma salmbärssylt. Saffran kom till Gotland på medeltiden genom hansatiden och bytesvaror som byte till sig - saffran och mandel. Gör en stor form och frys in i små förpackningar. Smidig dessert att bjuda på och uppskattad. Jag hade aldrig ätit detta tidigare och det är bara drygt ett år sedan jag blev bjuden på detta för första gången och blev förälskad.

Ingredienser för 6-8 personer:
1 liter  risgrynsgröt, kall
(vill du fuska så kan du köpa färdigkokt i butik)
0,5 g saffran
2 msk strösocker
1 dl mandel, skållad och hackad
3 ägg
1,5  dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
smör till formen

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Mortla saffran med sockret. Skålla mandel och hacka fint.
Blanda väl risgrynsgröt med ägg, grädde, vaniljsocker, mandel och saffran. Smöra en form 20x30 cm.  Häll i formen och grädda i cirka 30 minuter i ugnen. Låt svalna och servera med vispad grädde och sylt. Helst salmbär förstås men en kombo av hallon- och björnbärssylt funkar jättebra.

Smaklig måltid!

tisdag 3 mars 2020

Kringlor

Kringlan som är bagarskråets symbol sedan sekler och urminnes tider tillbaka. Ja, redan på romartiden var kringlan visst symbol för bageri.
Mina barnbarn har en arbetsgrupp på fritids som är bakning, och de frågade mig om något gammalt klassiskt recept som de sedan kan baka och bjuda på inför kommande öppet hus. Då passar ju verkligen dessa klassiska kringlor och som dessutom är himla goda och som bara smälter i munnen och är i smaken som klassiska shortbread.

Det här behöver man till cirka 70 kringlor:
500 g svalt smör
9 dl vetemjöl (500 g)
1,5 dl strösocker
4 msk kallt vatten

Garnering: 
Pärlsocker

Gör så här:
Blanda samman smör, mjöl och socker. Arbeta också in det kalla vattnet mot slutet.
Jag tryckte ut degen mellan bakplåtspapper så att det blev en längd på 15 cm, och ungefär en fingertjocklek på höjden.
Låt degen vila i kylskåpet några timmar eller över natten.
Sätt ugnen på 250 grader.
Dela sedan med kniv långa längder  (15 cm) i fingertjocklek. Rulla dem lätt och forma till kringlor, doppa i pärlsocker och lägg dem med sockersidan uppåt förstås på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda 6-8 minuter. Lyft över de ljust gräddade kakorna på galler och låt dem kallna.

Perfekt till kaffet!

måndag 10 februari 2020

Köttfärslimpa - allt i ett


Så gott och enkelt att göra denna middagen och perfekt när man är många men som igår så gjorde jag den bara till mig och min man till söndagsmiddag. Gör du till många är det bara att göra dubbel sats eller trippel sats. Gör du en stor sats så är långpanna ett måste.

Ingredienser för 2-4 personer:
400 g blandfärs
1 st liten gul lök, mixad/riven
1 dl kallt vatten
1 dl mjölk
4 msk osötat ströbröd
1 msk potatismjöl
1 tsk salt
1 krm vitpeppar, mald
1 krm svartpeppar, nymald
1 ägg


Allt i ett:
4-6 st potatisar
2 st morötter
1 st gul lök
olivolja
salt och nymald svartpeppar

Sås:
2 dl grädde, 40%
2 msk kalvfond

Tillbehör:
Lingonsylt

Gör så här:
Börja med att sätta på ugnen på 200 grader.
Börja med att blanda ihop de torra produkterna i en stor skål.
Mixa sedan den gula löken med vatten och blanda sedan med det torra och tillsätt mjölken. 
Tillsätt också ägget och låt det stå och svälla en stund.
Blanda sedan i färsen och gör till en jämn smet.
Olja en form stor så du får plats med grönsakerna vid sidan om. Forma färsen till en limpa diagonalt i formen.
Sätt nu in formen i mitten av ugnen i 20 minuter.
Under tiden skalar du potatisen och delar i klyftor. Skala morötter och dela i mindre bitar och klyfta den göra löken i små klyftor. Lägg allt i en skål och blanda i några droppar olivolja, salta och några varv med svartpepparkvarnen och blanda. När 20 minuter gått så fördela detta vid sidorna om köttfärslimpan.
Sätt in i ugnen cirka 30-35 min. 
Under tiden blandar du ihop i en liten skål grädde och kalvfond. Fördela detta över allt och sätt in i ugnen ytterligare 10-15 minuter så det gottar till sig och bubblar. 
Nu är det bara att servera med lingonsylt.

Smaklig måltid! 

torsdag 30 januari 2020

Cowboysoppa

Igår så gjorde jag Cowboysoppa till kvällsmat, soppan som nästan alla barn på förskolor och skolor älskar men som den amerikanska hiphop-stjärnan ASAP Rocky inte tyckte om i Kronobergshäktet i somras. Undrar vad de äter i häktet i USA eftersom han klagade på denna jättegoda och matiga soppa. Helt klart en favorit för oss och barnbarnen. Gillar man tjocka eller tunna soppor så späder du bara med mera eller mindre buljong. Finns säkert många recept med olika variationer, både med och utan bönor eller med potatis. Denna varianten är med bara bönor och för mig ska det vara bönor om det ska vara en riktig cowboysoppa. Välj de bönorna som du tycker om. Måttet  i receptet på bönorna är vikten på bönorna när jag tagit bort vätskan de ligger i. I soppan på bilden hade jag 3 dl buljong i kastrullen.

Ingredienser för 4 personer:
2 msk olivolja
2 st röda paprikor, finhackade
1 st gul lök, finhackad
500 g blandfärs, finfördelad
500 g passerade tomater
230 g små vita kokta bönor
230 g bönmix, bortlotta, canellini och kidney
1 st vitlöksklyfta, riven eller pressad
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 tsk oregano
2,5 - 5 dl köttbuljong av kalvfond från flaska (beroende hur tjock eller tunn du vill ha soppan)
3 dl grädde, 40%
Cayennepeppar efter behag

Gör så här:
Tvätta och dela paprikorna och plocka bort alla kärnorna och det vita. Skär paprikorna i små bitar.
Stek paprikan tillsammans med  köttfärsen i oljan i en stor stekgryta tills den är genomstekt och fått lite brynt färg. Dela under tiden färsen så det blir mindre bitar.
Hacka också undertiden den gula löken i små bitar, fräs sedan den gula löken tillsammans med paprika och färs i 10 minuter.
Sänk värmen och riv eller pressa i vitlöken och krydda med paprikapulver, oregano, salt och svartpeppar.
Slå nu på de passerade tomaterna och låt sjuda i 20 minuter.
Rör i bönorna, grädden och buljongen, sjud i 5 minuter.
Smaka av med cayennepeppar om så önskas.

Servera soppan och njut!

måndag 18 november 2019

Purjolök- och potatissoppa


En riktig höst- och vintersoppa som värmer gott när det är kallt men kan förstås ätas året om. När jag var i England för två år sedan och åkte runt bland olika små städer och bodde på allt från slott till pubar så fanns på menyn Leek & potato soup. Vi var vid denna tiden och det pyntades för advent på varenda pub och restaurang. Läste att man kunde boka bord till juldagsmiddag med 3-rätters och där förrätten var just Leek & potato soup. Jag var ju förstås tvungen att beställa och smaka hur deras soppa smakar jämfört med den som vi brukar göra hemma. Skillnaden var att det var mycket mald svartpeppar som gjorde en behaglig heta och så mixades den till en len gräddig soppa. Förr innan så åt vi soppan klar med bitar av potatis och purjolök, men sedan den dagen i England så gör jag den engelska varianten och den har blivit en favorit även hos barnbarnen.
Franska kvinnors smala hemlighet är ju den magiska purjolökssoppan, bara för den är ju dessutom så hälsosam och gör att vi renar kroppen. Skulle kunna skriva ett jättelångt inlägg om bara hälsoeffekten. Är du intresserad så googla hälsofördelar purjolök så kommer det upp hur många länkar att klicka på.

Ingredienser till 6-8 portioner:
1 stor purjolök (450 g), den vita och ljusgröna delen.
450 g potatis
1 liten gul lök
25 g smör
4 msk olivolja
1 tsk nymald svartpeppar
1 tsk havssalt
1,5 liter kyckling- eller grönsaksbuljong (jag använder Bongs fonder)
2 dl grädde
persilja, gräslök eller strimlad gröna på purjolöken som garnityr eller stekta små baconbitar.

Gör så här:
Börja med att skölja purjolöken och dela i mindre bitar.
Skala potatis och tärna i lagom storlek.
Hacka den gula löken.
Smält smör och lägg i olivolja i en kastrull.
Lägg nu i grönsakerna i kastrullen och svetta grönsakerna i smör/olja i 10 minuter utan att det tar färg.
Slå på buljong och låt småkoka i 20 minuter.
När potatisen börjar koka sönder så tar du av grytan och kör med mixerstav till en silkeslen soppa.
Nu  tillsätter du grädden och värmer upp soppan utan att den kokar.
Smaka av och tillsätt mera nymald svartpeppar om du vill.
Klar att servera.

söndag 6 oktober 2019

Krabba - svartpeppar

Black Pepper Crab som rätten heter på engelska är wokad krabba med en stark sås av bland annat svartpeppar. Singapores nationalrätt är ju Chili Crab, men vi gillar mera denna med svartpeppar och den är inte riktigt lika söt dessutom, men starka är de båda rätterna. Äntligen blev det dags att göra rätten hemma. Har gjort rätten på Sandbergs vis eftersom jag köpte färdigkokta krabbor på svenskt vis. I Singapore delar man med kniv de levande krabborna i mindre bitar och wokar i het olja i 3 minuter sedan lägger man på locket och låter koka på eftervärme i 8 minuter innan man tar upp krabban och de använder inget salt alls i denna proceduren.
Jag köpte igår hos fiskhandlaren 2 färdigkokta krabbor och delade dem sedan i mindre bitar. Resultatet blev mycket godare än i Singapore där vi tycker att sältan saknas i deras skaldjur.
Grundreceptet har jag hämtat från en kokbok från Singapore.

Ingredienser till 2-4 personer.
2 st kokta krabbor, helst honor förstås.
0,5 dl olivolja till lätt uppvärmningen i wok eller stor stekgryta

Svartpepparsåsen:
3 msk smör
1 msk olja
3 st vitlöksklyftor, rivna
1 cm färsk ingefära, skalad och strimlad
1 st röd färsk chili, fingerstorlek, urkärnad och skivad i tunna strimlor
1 msk oystersås
1 msk  thai soja
1 msk mörk soja
2 tsk strösocker
1,5 msk finkrossad svartpeppar i mortel

Garnering:
Vårlök, färsk skivad
Koriander,färsk, hackad

Gör så här:
Börja med att plocka fram allt först.
Dela krabborna i mindre bitar och låt ligga framme, så de inte är iskalla. Knäck klorna.
Ta en liten stekpanna och lägg i smöret och oljan och stek på medelvärme vitlöksklyftorna och ingefäran tills det blir gyllenbrunt 3-5 minuter.
Lägg sedan i chili och fräs ytterligare 2 minuter på något lägre värme.
Nu är det dags för oystersåsen, de båda sojorna och strösocker på låg temperatur i 30 sekunder innan du lägger i den nykrossande svartpepparn.
Koka nu såsen 1-2 minuter.

Nu värme du oljan i woken eller stor stekgryta på medelvärme och tossar hastigt runt krabbdelarna så de blir lite ljumna. Slå på den varma svartpepparsåsen och fortsätt tossa runt krabbdelarna i någon minut så det blir svartpepparsås runt om.
Dags att lägga upp på serveringsfat, dekorera med skivad vårlök och färsk koriander.

Ladda upp med mycket servetter, skål med vatten och citron för att kunna tvätta av fingrarna. Skaldjurskniv är också bra att använda. En baguette är ett gott tillbehör förstås och dryck passar det mesta, så drick det du tycker om.

Hoppas du gillar Black Pepper Crab!

fredag 6 september 2019

Rösti - små


Detta är en mindre variant av rösti istället för en stor som annars är vanligt. Dessa små godingar är perfekt att göra i förväg om man ska ha bjudning, då är det bara att värma till i ugnen i 10-15 minuter och har du varmluftsugn kan de ligga på flera plåtar samtidigt.
Räkna med 1-2 små rösti per person.

Ingredienser för 4 stycken små rösti:
300 g mjölig potatis
salt
2 msk smör
1 msk olivolja

Gör så här:
Börja med att skala potatisen och sedan river du den grovt på rivjärn.
Värm upp en stekpanna på medelvärme med smöret och olja.
Fördela den rivna potatisen direkt till 4 rösti i stekpanna.
Bryn ungefär 2 minuter på varje sida.
Lägg sedan upp röstin plåt med bakplåtspapper. Så långt kan du förbereda.
Värms i ugnen på 200 grader i cirka 10-15 minuter till de blir krispiga och precis innan de ska serveras.

På köttet är det rödvinssmör, klicka på länk för recept.

Smaklig måltid!

fredag 30 augusti 2019

Tacos och bakad potatis


Fredag och många äter tacos denna dag. Här kommer en variant som vi gillar och där vi börjar med att baka potatis. Under tiden som den bakar i ugnen, cirka 50 minuter så steker vi färsen, sköljer och hackar grönsaker. Man kan också göra potatisen i micron och då går det på 14 minuter. Vi föredrar ugnen och tycker det blir bättre. Att laga mat tillsammans som man kan gör under tiden och samtidigt prata och sippa på ett glas rödvin. Det så mysigt med fredagen tycker vi och hoppas ni tycker det också att laga mat tillsammans hela familjen.
Jag beskriver bara i receptet själva bakningen av potatisen och momenten efteråt. Vad ni äter till och vilka grönsaker ni föredrar är upp till eget val. Jag gillar ju förstås en stark salsa och jalapeno. Jag gillar dessutom också det krispiga potatisskalet där det finns mycket smak.

Ingredienser till 1 portion:
1 jättestor potatis av mjölig sort eller 1 bakpotatis
1 msk smör
flingsalt

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 225 grader.
Tvätta potatisen och stick lite hål i skalet runt om med en sticka.
Lägg potatisen på galler mitt i ugnen och baka i 50 minuter ungefär.
Stick med en sticka och känn efter om de är mjuka inuti.
Allt beror ju på hur stora potatisen är.
Ta ut potatisen och skär ett kryss upptill och kläm försiktigt så potatisen öppnar upp sig.
Lägg en klick smör i och lite flingsalt.
Klart!
Nu är det bara att fylla sin bakpotatis med tacosfärs och strö på riven ost och lägga på de grönsaker man gillar och toppas med något nachos om man vill.

Smaklig måltid!

måndag 17 juni 2019

Kryddsmör - Café de Paris på Sandbergs vis

Ett gott kryddsmör lite över det vanliga är perfekt att ha i lager i frysen eller kylskåpet och det är ju så mycket godare än de som finns färdiga att köpa. När du ändå gör, så gör så du kan frysa in och perfekt nu när det är grilltider för det kommer att gå åt som smör i solen ;).
Finns säkert en hel del olika recept på just detta kryddsmör, med här kommer Sandbergs kryddsmör och tolkning av Café de Paris, som egentligen är en smörsås typ bea som är kryddad med massor med olika kryddor.
Kryddsmör kan användas på många rätter som på en varmrätt att lägga en klick kallt smör på grillat kött eller fisk precis innan det serveras eller att lägga på rostat bröd är så gott eller varför inte gör klassisk men kryddigt vitlöksbröd.

Ingredienser för 200 g smör:
200 g smör, rumsvarmt
1 st scharlottenlök (större), finhackad
1 st vitlöksklyfta (större), finhackad
0,5 dl persilja, finhackad
1 msk dragon, torkad och smulad i handen till pulver
0,5 tsk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
1 tsk svartpeppar, nymald
1 tsk flingsalt

Gör så här:
Vispa smöret pösigt med elvisp. Blanda i övriga ingredienser och vispa ytterligare tills allt blandats. Lägg nu allt på ett smörpapper och forma till en rulle och tillslut även plastfolie om. Ska du använda det så kan du lägga det i en liten skål och men det som blir över fryser du in och varför inte dubbla satsen så har du för många grillningar framåt.