tisdag 13 oktober 2015

Toast Skagen

Toast Skagen en klassisk svensk förrätt som kom till på 50-talet av Tore Wretman och faktiskt en av de vanligaste förrätterna som serveras har jag hört. Jag är en utav alla som ofta väljer detta om jag går på en klassisk känd restaurang bara för att kunna göra en bedömning på vilken restaurang jag tycker serverar den godaste. Då är råvarorna viktiga och att de använder färska eller djupfrysta räkor med skal som de själva skalat. Klart minus är skagenröran som är gjord på räkor i saltlake. Majonäsen är också viktig, att det inte är någon billig fabrikstillverkad. Går man på en bra restaurang så är det ju självklart att man ska använda handgjord majonäs i sin skagenröra.
När man själv gör en skagenröra så tycker jag att det är tillåtet att använda färdigköpt majonäs när man ska göra för några personer. Så här gör jag min Toast Skagen!

Ingredienser för 4 personer:
500 g färska eller frysta räkor med skal
4 skivor vitt bröd utan kanter
2 msk smör till stekning
4 st citronklyftor
1 dl majonnäs (Findus är min favorit)
2 msk hackad dill + några kvistar till garnering
50 g löjrom
1 liten nypa salt och peppar

Gör så här:
Skala räkorna. Blanda dem med majonnäs och smaka av med salt och några drag med svartpeparkvarnen. Ställ kallt.
Stek brödskivorna gyllenbruna i smör precis innan serveringen så att de är nystekta och inte hinner bli iskalla. Viktigt för att känna den goda smörsmaken tycker jag.
Blanda ner den hackade dillen i skagenröran precis innan serveringen så att den har kvar sin spänst.
Lägg skagenröran på brödskivorna och toppa med en klick löjrom.
Garnera med en citronklyfta och en dillkvist.
Viktigt! Servera genast så att brödskivan inte blir blöt och mjuk, utan spänsten i den stekta skivan finns kvar när du tar din första tugga.

Har du några maträtter som du ofta väljer på restaurang, bara för att kunna jämföra och leta efter den bästa?
Har du ätit en supergod Toast Skagen på restaurang, såfall vilken?
Själv har jag inte hittat någon supergod som min egna, men då har jag inte varit än på någon utav alla Tore Wretmans restauranger som han varit verksam vid än, men de står på listan framöver.

Finns andra maträtter och tillbehör som jag också testar; klassiska köttbullar eller bearnaisesås är några som finns på min lista.

onsdag 7 oktober 2015

Focaccia - italienskt klassiskt bröd

Focaccia är ett klassiskt italienskt bröd som kommer från Ligurien där vi var i somras bland annat och vandrade mellan byarna i Cinque Terra, men man kan faktiskt äta det lite överallt och även förstås hemma. Fick det innan vi fick in anti pasti i Bologna. Brödet serveras då oftast tillsammans med god olivolja och några droppar av den klassiska balsamvinägern från Modena och då gärna den krämiga varianten. Supergott att doppa brödet i denna blandning.
Brödet är bakat på vetemjöl och durumvete med havssalt, olivolja och örter. Viktigt för att få ett gott bröd är att låta det jäsa sakta, därför blandar jag jästen i kallt vatten och låter det jäsa innan utbakning i normal rumstemperatur och även efterjäsning innan det blir dags för ugnen. Så långt bort från den varma ugnen och spisen som möjligt 1-2 timmar. Fyllning tar du din favorit förstås, men jag gillar soltorkade tomater och kalamata oliver.
Räkna med inklusive jästid att det tar ungefär 4 timmar innan du kan äta brödet från det att du börjar plocka fram ingredienserna med den långa jästiden.

Ingredienser för 1 bröd i långpanna 25x35 cm:
4 dl kallt vatten
25 g jäst
1,5 tsk honung
7 dl vetemjöl special
2 dl durumvete
5 tsk oregano
0,5 dl olivolja
2 tsk salt

olivolja till pensling
flingsalt
önskad fyllning som exempel soltorkade tomater i strimlor

Gör så här:
1. Lös jästen i det kalla vattnet.
2. Tillsätt honung, vetemjöl, durumvete, olivolja, oregano och knåda rejält i 15 minuter i maskin.
3. Tillsätt salt och knåda ytterligare 4 minuter i maskinen. Låt degen vila i 20 minuter övertäckt.
4. Pensla under tiden en liten långpanna (35x25 cm) rejält med god olivolja och platta sedan ut degen i långpannan. Låt den jäsa i till dubbel höjd (jäsningen kan ta 1-2 timmar beroende på hur kallt degen står), bäst resultat är 2 timmar som jag skrev tidigare.
5. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Pensla degen med olivolja och strö lite flingsalt över.
7. Tryck i önskad smaksättare, soltorkade tomater eller kalamata eller vad du gillar.
8. Sätt in långpannan i mitten när ugnen kommit upp i 250 grader. Spruta direkt lite vatten med blomsprutan och sänk temperaturen till 230 grader. Baka tills brödet blir gyllenbrunt (12-18 min).
9. Lossa brödet från långpannan när det svalnat lite och ställ det på ett galler.
10. Skär sedan upp önskade bitar av brödet. Ät och njut tillsammans med god olivolja som du droppar lite krämig balsamvinäger i!

Buon appetito!