torsdag 31 januari 2013

Tonfiskröra - perfekt till sallad eller sandwich

Idag gjorde jag en snabblunch, innan jag skulle steka köttbullar på Sandbergs vis. Denna tonfiskröra går blixtsnabbt att röra ihop. Oftast så har man ju tonfisk hemma, även majonäs, gul lök, salt och peppar och lite tomat och sallad. Som bonus hittade jag en burk med kalamata, som blev pricken över i:et. Man tar helt enkelt det som finns hemma och man gillar.

Ingredienser för 2 portioner sallad, sandwich eller baguette:
1 burk tonfisk i vatten
3 msk majonäs
0,5 st gul lök, riven eller mixad med mixerstav
salt och nymald svartpeppar

Gör så här:
Börja med att öppna burken lite och låt vattnet rinna av väl.
Under tiden river du en halv gul lök fint eller kör den med mixerstaven med med några droppar vatten.
Blanda tonfisk, lök och majonäs och rör med en gaffel till tonfisken finfördelas.
Salta med en nypa salt och peppra med ganska mycket nymald svartpeppar.
Nu är det bara att äta den till salladen, eller lägga den i baguetten eller göra en tonfisksandwich med några salladsbland emellan. Tapasrätt och som dip till grönsaker är också jättegott.

onsdag 23 januari 2013

Blomkålssoppa med curry

Ibland måste man städa i kylskåpet, och ofta ligger det lite råa grönsaker som inte gått åt. Den här soppan kan man använda vad som finns för tillfället och låta fantasin flöda. Basen i soppan blev blomkål och eftersom vi gillar curry, så blev det smaksättningen. Så här i slutet på januari månad, kan det ju vara lite tomt i en dels plånböcker. Passa på att fixa det som finns i kylen och frysen. Är övertygad om att det finns en hel del, istället för att slänga. Lukta och smaka, även om datum gått ut, håller mycket längre än vad som står på förpackningen. Måndagar brukar vara soppdag för oss här i Singapore, och ibland kommer soppor till bara för att ingredienserna finns hemma och ingen soppa blir den andra lik, men denna soppan kommer jag faktiskt att göra om. Jag var inte ensam om att tycka det, och det är ett gott betyg när man hör att "det här kan vi äta flera gånger".

Detta hittade jag i kyl och frys, blev en soppa för 2-4 personer:
200 g nötfärs (frysen)
0,5 st blomkålshuvud
1 st morot
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta (stor)
3 msk oxbuljong, Bongs fond
1 l vatten
1 dl grädde + skvätt till serveringen
3 msk curryblandning
1 st fingerstor röd chilipeppar
salt och nymald svartpeppar
Smör till stekning av nötfärsen och löken

Gör så här:
Skölj blomkålen och dela i mindre bitar, skala moroten och dela även den i mindre bitar.
Lägg blomkål och morot i lättsaltat vatten i en kastrull och koka mjuka.
Under tiden bryner du nötfärsen och dela färsen, så det blir småbitar och inte färsliknande i en stekpanna.
Skiva de den gula löken och fräs till mot slutet av färsen, och den hackade vitlöken, cirka 10 min.
Pudra över curryn över färsen och löken och stek, 5 minuter.
När blomkål och moroten är mjuka, häller du av vattnet, men sparar lite för att tunna ut soppan om den blir för tjock.
Mixa nu blomkål och morot med mixerstav till en pure.
Slå på buljongen och 1 liter kokande vatten i kastrullen och den curryfrästa färsen med lök.
Rör om och slå på 1 dl grädde och koka upp, tycker du att den är för tjock, slå du på grönsaksvattnet till önskad konsistens.
Skölj och ta bort kärnarna i den röda chillin och skiva fint.
Slå upp soppan och garnera med en skvätt grädde och den finstrimlade röda chilin.

tisdag 15 januari 2013

Snabb pizzadeg - sprödtunn med Chorizo

En god pizza för oss är bara inte vad som är på, utan själva pizzabotten. Vi vill ha en tunn och spröd pizza, som man kan äta med fingrarna, utan bestick. Vi har gjort hur många olika recept som helst genom åren, men först nu efter att jag bakat typ naanbröd, fick jag en idé och provade och blev helnöjd.
Jag förbakade pizzabotten i stekpannan på spisen någon minut innan jag plockade på godsakerna, sedan var det vara att gratinera i ugnen någon minut tills osten smält och blivit lite färg på kanterna.
OBS! Att vi inte har någon röd tomatsås på botten, utan kör med färska småtomater i bit istället på pizzan.
Här kommer receptet, men du kan ju givetvis ta vilken fyllning du tycker om, men här är våran favorit just nu.
TIPS! Orkar du inte göra pizzadeg, köpa det klassiska libanesiska Liba-brödet och gör din pizza på och grilla till några minuter.

Ingredienser för 2-4 pizzor, beroende storlek på stekpanna
Pizzabotten:
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
ca 0,75- 1 dl ljummet vatten

Pizzafyllning:
Riven mozzarellaost
85-100 g äkta spansk chorizo
En liten hand coctailtomater
Liten rödlök
Jalapeño (stark) eller Pepperoni (mild)
Oregano
Cayennepeppar
Olivolja

Gör så här:

1. Blanda mjöl och salt i en skål, arbeta med rengjorda händer
2. Tillsätt vattnet, först 0,5 dl och sedan lite i taget tills du har en mjuk deg, du får känna dig fram.
3. Arbeta degen i 10 min så den blir smidig i dina händer. Perfekt terapi att gå omkring och knåda.
4. Täck över degen med en fuktig handduk, och låt den vila en stund, minst 20 minuter.
5. Dela degen i 2-4 bitar bitar, rulla bitarna till små bollar. Detta kan du göra och lägga i en plastask i kylskåpet om du vill förbereda för kvällen redan på förmiddagen.
6. Kavla ut degbollarna så tunt du bara kan till en rund pizzabotten, inte större än stekpannan du har,. Mjöla bakbordet hela tiden om det behövs.
7. Värm en stekpanna till medelhög värme, helst gjutjärn.
8. Värm ugnen till 250-300 grader och bakplåten.
9. Lägg pizzabotten i den torra stekpannan, och värm någon minut ena sidan, den får inte bli bränd.
10. Lägg nu pizzabotten på bakplåtspapper och fördela riven ost på botten, lite tunt skivad chorizo, skivad  jalapeño  eller pepperoni beroende om du vill ha en stark eller mild pizza, små tomatklyftor och små klyftor från rödlök. Pensla kanterna med lite olivolja.
11. Ta ut den varma plåten och dra på bakplåtspapperet med pizzan och skjuts in i ugnen i mitten, men bara någon minut tills osten smält. Passa noga så inte kanten blir bränd.
12. Strö på lite oreganokrydda och dela pizzan i tårtbitar. Vill du ha lite mera sting i pizzan, kan du pudra på lite cayennepeppar.