onsdag 23 november 2011

Glögg














Egen glögg är fantastiskt gott och har man väl börjat göra sin egna, är det svårt att gå över till köpglögg igen. Här kommer vårat recept, men det är bara att experimentera med olika mängder av kryddor för att sedan hitta sin egna favorit om man så vill.

Ingredienser, ca. 1 liter glögg
75 cl enkelt rödvin
1,5 dl vodka
6 st kanelstänger av mindre modell
20 st hela kryddnejlikor
1 tsk krossade kardemummakärnor
2 cm färsk ingefära i fingerstorlek
4 strimlor apelsinskal
1,5 dl strösocker
0,5 dl vatten

Gör så här:
Börja med att krossa kardemumman i en mortel och krossa lätt sönder kanelenstängerna också.
Tvätta en apelsin och skala med en potatisskalare 4 smala strimlor av apelsinen och bara det yttersta, alltså inget vit ska vara med, ca 1 x 4 cm.
Skala ingefäran och dela i 4 delar
Lägg i kryddorna, apelsinskalen och ingefära i en glasburk (helst med lock), häll över 1,5 dl vodka.
Låt burken stå över natten så att kryddsmaken dras ut ordentligt.
Sila ifrån kryddorna, spara kryddextrakten och även kryddorna också. Nu har du fått en stark extrakt på cirka 1,5 dl.
Blanda socker, vatten och kryddorna som du silat bort från extrakten i en kastrull och koka upp så att sockret smälter och att du får ur det sista av kryddorna,  sila försiktigt upp sockerlagen.
Man blanda vin, kryddextrakt, vodka och sockerlag när drycken är kall och förvara blandningen i högst 2 veckor i kylskåp.
Tips! Man kan också göra mera omgångar kryddextrakt och sockerlag, så man har på lager till julafton. Lika bra att göra allt på en och samma gång.
Vill man också ha starkare glögg spetsar man med mera vodka och efter behag.

Serveras som vanligt lätt uppvärmd med russin och mandel tillsammans med varför inte en kanelstång i en liten kopp. Gott till glöggen är pepparkakor och lite ädelost tillsammans med sharonfrukt.


Vill du ha vit glögg byter du ut rödvinet mot vitt torrt vin.

fredag 18 november 2011

Kyckling piri piri


Kyckling Piripiri, med klyftpotatis och "het" sky. Är en av mina favoriter efter bruna bönor. Det är just piri pirin som gör att det blir en favorit, nästan allt som innehåller piri piri gillar jag om jag själv får göra det ;).
Finns visa restauranger som serverar piri piri men jag tycker att det mest smakar tabasco. Fernando´s i Macau är väl det ställe som jag ätit godast kyckling piri piri.

Ingredienser ca 2-4 port.:
1 stor färsk kyckling
2 limefrukter
2 st gula lökar
1 tsk gourmetsalt eller grovsalt
8 st torkade piripiri
6 kvistar persilja
4 msk smör
Rostad klyftpotatis:
4-8 st potatis av fast sort
olivolja, flingsalt och några hela vitlöksklyftor med skal

Så här gör du:
Skölj fågeln och torka den ut- och invändigt med hushållspapper.
Blanda salt och piripiri i mortel och mortla tills piripirin blivit pulver.
Tvätta limefrukterna och dela på mitten och pressa ur saften i morteln.
Bryn smöret tills du känner en koladoft och blanda piripiriblandningen och pensla hela kycklingen både på insidan och utsidan.
Lägg i limeskalen, klyftad lök och persiljekvistar i kycklingen.
Ställ in kycklingen i nedre delen av 175 grader varm ugn och låt steka 1,5 – 2,0 timmar, beroende storlek.
Under tiden tvättar du potatisen och skär i klyftor med skalet på, lägger i en form med bakplåtspapper och rör om med lite olivolja, salt och några vitlöksklyftor. Ställ in potatisformen tillsamman med kycklingen, när halva tiden är kvar av kyckling.
Ös kycklingen var 20:e minut. Testa genom att sticka i lårvecket - när köttsaften är färglös är kycklingen färdig. Låt fågeln stadga sig några minuter innan den skärs upp.
Lägg upp den delade kycklingen över den rostade klyftpotatisen (ta bort bakplåtspappret) och ös över skyn från kycklingen, se bilden.

Som tillbehör passar en tomatsallad perfekt och som dryck ska man dricka egengjord sangria förstås.

måndag 14 november 2011

Tomatsallad


En snabb och enkel sallad som passar till de flesta maträtterna eller som man kan komplettera med fetaost eller något annat matigt så blir det en lunch.

Ingredienser ca 2-4 port.:
4 stor tomater på kvist
1 st rödlök
blandsallad
Kalamataoliver
olivolja
salt och svartpeppar från kvarn

Så här gör du:
Skölj sallad och lägg upp på fat
Skiva tomater
Skiva rödlök i tunna skivor
lägg på oliverna
droppa på god olivolja
lite salt och svartpeppar med kvarnen

fredag 11 november 2011

Sangria

Här kommer receptet på våran försvinnande goda sangria, som vi brukar dricka genomgående till kyckling piri piri. På Fernandos i Macao serveras det mycket sangria till denna heta kycklingrätt. Nästa vecka blir det kyckling piri piri som recept.

Ingredienser (10 glas)
1 kanelstång
1 kryddnejlika
1 flaska spanskt rött vin av enklare slag
3 cl konjak
1-2 msk strösocker
1 liter 7-Up
1 apelsin
1 citron

Gör så här:
Skär frukten i små bitar och lägg i en karaff, pressa lätt med handen.
Blanda med kryddor, vin, konjak och socker.
Låt stå kallt minst en timme men gärna upp till 4 timmar.
Häll i 7-Up och servera i väl kylda glas.

tisdag 8 november 2011

Rostad chilipeppar


Klassiskt och enkelt. Varför inte göra en söndagsstek till helgen, den sköter ju sig själv i stekgrytan medans du går en härlig långpromenad. Blir ju också så himla god gräddsås. Istället för det klassiska kokt potatis, föreslår jag rostade rotfrukter. Tag det som finns hemma och släng på ett gäng hela vitlöksklyftor med skal på också. Det sprids en så härlig doft i köket och i resten av huset.
Men nu till detta med chilipeppar. Efter halva tiden i ugnen med de rostade rotfrukterna så slänger du in den fingerstora chilipepparn, lika många minst som personer som ska äta och vänder runt den så den får lite smör eller oliviolja på sig.
Den blir inte stark utan mera en söt smak när den har blivit "bakad" i ugnen. Ät små bitar av den till varje tugga.