Ananasris som är en klassiker i Thailand men även förstås i Singapore och här serveras den på Thairestauranger, också hittar men rätten ofta på de många "hawker centres" här i Singapore.
Detta receptet är med räkor, men du kan också ha stekt bacon i bitar eller bara grönsaker blir den vegetarisk som gröna ärtor och majs, eller vad man gillar. Lite som våran pytt i panna - "man tager vad man haver". Har du bara grönsaker så får du salta lite extra.
Ingredienser för 4 portioner:
1 st färsk ananas som är mogen, fått ligga några dagar i rumstemperatur.
2 msk olivolja
0,5 tsk gurkmeja
4 vitlöksklyftor
8 dl kokt jasminris
4 ägg
2 gul lök
4 tomater
8 salladslökar
0.5 färsk ananas finhakas
1 dl cashewnötter, finhackade
Smaksättning:
3 msk japansk soja
4 tsk socker
flingsalt
svartpeppar
4 dl skalade räkor
2 limefrukt i klyftor
Gör så här:
Börja med att skära av ett lock på den färska ananasen och gröp ur ananasen till en skål.
Dela ananasköttet i mindre bitar och skär bort det hårda i mitten.
Finhacka vitlöken, löken och tärna grönsakerna.
Hetta upp en stekpanna och svetta vitlöken, löken och gurkmesan
Tillsätt ris och ägg, stek äggen så att det börjar stelna lite, cirka 30 sekunder.
Tillsätt grönsakerna och de finhackade nötterna.
Smaksätt med soja och kryddor.
Blanda i räkor och servera med en limeklyfta.
Tips! Undvik att röra för mycket annars blir det snabbt gröt av ananasriset och det vill vi inte.
Smaklig måltid!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar