fredag 14 oktober 2011
Beef Rendang, kryddig Malaysisk Coconut Beef
Rendang är en maträtt som härstammar från Minangkabau i Indonesien, också mycket populärt i Malaysia och Singapore förstås.
Rendang är tillverkad av nötkött, men man kan även använda kyckling, får och lamm. Rätten får långsamt koka i kokosmjölk med kryddorna i flera timmar tills nästan all vätska kokat bort, vilket ger köttet en intensiv kryddig smakupplevelse. Den långsamma tillagningen gör att köttet absoberar alla kryddorna.
Det finns säkert många recept på Rendang, lika många som vi har köttbullsrecept. Den blir extra god om man äter den dagen efter då den ytterligare har fått stå och dra i kryddorna. Alltså perfekt som matlåda till jobbet;).
Ingredienser för ca. 6 pers:
800 g nötkött (högrev brukar jag använda), i 2 cm bitar
4 dl tjock kokosmjölk
1 dl färsk kokosnöt kött eller finriven kokos
2 stjälkar citrongräs, lätt krossad för att passa i wok eller pannan
2-3 st kaffirlimeblad
3 msk rapsolja
2 tsk socker
salt och peppar
Kryddpastan:
4-5 tsk sambal oelek
3 cm färsk ingefära, skalad, skivad
2 cm s citrongräs skalad, skivad
3 cm färsk gurkmeja skalad, skivad
2 tsk grovsalt
Gör så här:
- Dela köttet i bitar, salt och peppar och låt ligga i minst 30 minuter i rumstemperatur.
- Under tiden gör du kryddpastan:
- Med hjälp av en mortel och stöt, stöter man citrongräs, ingefära, gurkmeja roten, sambal oleka och grovt salt till en kryddapasta.
- I en torr uppvärmd panna, rostar du det fint rivna kokosen över låg värme , tills den är gyllenbrun. Låt svalna och sedan, mortla och stöt till även detta till en pasta
- Hetta upp en wok på höga värme, stek kryddapasta 2-3 minuter i rapsoljan, tillsätt kokosmjölk, minska värmen så det kokar sakta och rör om ofta.
- Lägg i nötkött och låt koka i 10 minuter långsamt.
- Tillsätt citrongräs stjälk, kaffirlimeblad och socker.
- Sänk värmen till mycket låg, utan lock och låt sjuda minst 3 timmar, rör om ofta med en spatel, se till att "skrapa" ner i woken eller stekgrytan, tillsätt lite vatten om det börjar torka upp för fort. Jag kan låta köttet sjuda upp till 5 timmar beroende på när köttet blir så där jättemört.
- Tillsätt den rostad kokospastan under de senaste 30 minuter av matlagningen.
- När köttet är mycket mört, såsen tjocknat och oljan börjar flyta på toppen, är den klar. Kasta citrongrässtjälkar och limebladen.
- Servera Beef Rendang med kokt ris (och på bananblad om det finns;).
Etiketter:
Asiatiskt,
Indonesiskt,
Kokos,
Kokosmjölk,
Kryddstarkt,
Malaysia,
Nötkött,
Singapore,
Varmrätt
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Letade rendangrecept och ditt verkar väldigt gott!
SvaraRaderaVäldigt gott och smakar väldigt likt det vi åt i Malaysia!
SvaraRaderaTill detta brukar vi göra en sås på kokosmjölk och en sås på jordnötssmör
Radera