Denna italienska klassiker är en dessert som vi är mycket förtjusta i, och den kan behövas en dag som denna när det är måndag, november och det regnar ute
Tira mi sù betyder "dra mig upp", eller "pigga upp mig", vilket kommer av att rätten innehåller kaffe och kakao, som båda innehåller uppiggande ämnen som koffein och teobromin..
Går man på café eller restauran här i Singapore, finns det nästan alltid Tiramisu, så vi brukar beställa en Tiramisu och två skedar. Den är också enkel att göra själv, så här kommer vårat recept.
Det här behövs till 8 personer:
5 äggulor
2 dl strösocker
500 g mascarponesost (2 pkt á 250 g)
1 tsk rivet skal av citron
2 dl mycket starkt kaffe eller espresso
2-4 cl konjak
24 st Savoiardikex
80 g mörk choklad eller kakaopulver
Gör så här:
1. Vispa gulor och socker till pösit skum. Tillsätt mascarpone och citronskal. Blanda till en slät smet.
2. Blanda kaffe och konjak
3. Häll hälften av kaffeblandningen i en form där 12 st savoiardikex får rum. Lägg nu de 12 kexen i formen
4. Bred halva mängden av mascaponesmeten över kexen.
5. Doppa sedan de andra 12 kexens bottendel i kaffeblandningen och lägg uppe på mascaponesmeten och så att kexen ligger över varandra, som på bilden. Lägg sedan resten av masaponesmeten över kexen.
6. Låt stå minst 5 timmar i kylskåpet övertäckta med plastfolier, och så långt kan du förbereda om den ska äta den nästa dag
7. Strö över fint riven choklad eller sikta över kakao precis före servering och skär upp med vass kniv.
Vi föredrar mörkt fint riven choklad.
Buon appetito!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar