Är väldigt svag för allt som innehåller citron, och sedan blåbär det mest svenska vi kan äta faktiskt eftersom blåbärsriset är den växt som det finns mest av på Sveriges yta, hela 17% av svensk yta består av blåbärsris, så det måste finnas en hel del blåbär också. Kanske inte så konstigt att det serveras blåbärssoppa i Vasaloppsspåret!
Nu till dessa supergoda blåbärsmuffins som jag bakade igår tillsammans med barnbarnet Leia 2,5 år.
Jag gillar inte de där superstora amerikanska muffinsar utan, bättre att ta en eller två av format mini istället.
Ingredienser till 20 småmuffins:
75 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
1 st ägg
0,5 dl mjölk
1 st citroner rivet skal och saft, ekologiska
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
2 dl svenska blåbär, djupfrysta
Frosting:
1 st citron, rivet skal och ekologisk förstås
0,5 dl strösocker
ev. smält smör
Gör så här:
Börja med att ta ut smöret så det blir rumstempererat.
Sätt på ugnen på 175 grader
Vispa smör och socker poröst i en skål.
Vispa ägg, mjölk, citronsaft och rivet skal av citronen och skal luftigt i en annan skål och tillsätt det i smörsmeten och blanda väl.
Blanda de torra produkterna som; mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål och tillsätt det försiktigt i den blötta smeten och vänd endast försiktigt med en slev.
Tillsätt nu de frusna blåbären försiktigt så de inte färgar smeten av blåbären utan att bären håller sig hela.
Fördela nu smeten i muffinsformar och grädda i cirka 20 minuter.
Låt muffinsen svalna.
Under tiden river du citronskal av ekologisk citron och blandar med strösocker.
Doppa översidan på muffins i citronsockret precis innan servering.
Fäster inte sockret, kan man pensla med lite smält smör innan man doppar dem.
Dessa på bilden körde jag utan smör.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar