måndag 10 september 2018

Förälskade havskräftor - flamberade

Förälskade havskräftor var Restaurang Gourmets paradrätt på 80-talet och det var där jag åt den första gången. Nu finns inte den restaurangen och vill man äta den så får man göra den själv. En perfekt rätt för 2 personer och högst 4 personer om man vill imponera på sina gäster med flamberingen. Den goda smaken av pernod gör att man aldrig glömmer smaken man upplever i munnen. Var jättemånga år sedan vi gjorde denna rätten, men man kom ihåg att precis så ska den smaka när jag gjorde rätten i fredags kväll. I receptet är det havskräftor men kinesiska jätteräkor är att rekommendera istället och som finns att köpa i frysdisken. De är fastare i köttet och lämpar sig bättre för flambering. Jag har också fuskat med själva skaldjurssåsen genom att använda färdig hummerfond istället för att koka på skalen.

Ingredienser för 2 personer:
10 st havskräftor eller 20 st jätteräkor
2 st schalottenlökar
200 g kastanjechampinjoner
1 msk finhackad persilja
4 cl konjak
4 cl Pernod
2 dl lättvispad grädde
50 g smör
3 msk hollandaisesås
2 msk hummerfond Bongs koncentrat
2 dl vatten
1 dl vitt torrt vin
2 tsk majsenamjöl

Hollandaisesås:
1 äggula
1 msk kallt vatten
50 g kallt smör

Ris:
1 st gul lök finhackad
1 msk smör
Basmatiris i påses

Gör så här:
Skala kräftstjärtarna eller tina upp jätteräkorna.

Blanda till och koka upp hummerfonden med 2 dl vatten och 1 dl vitt vin och majsenamjöl i en kastrull.

I en annan kastrull så fräs den finhackade gula löken till riset. Koka riset i påsen och blanda sedan det kokta väl avrunna riset med det smörfrästa löken.

I en annan kastrull så lägger du en äggula och 1 msk kallt vatten och vispar precis tills gulan blir 64 grader på mycket svag värme, precis börjar tjockna och då lägger du i det kalla smöret och vispar tills smöret smält. Krydda av med något varv nymald vitpeppar och en uns salt.

Dags att börja med flamberingen!
Man kan avsluta rätten och flambera den inför gästerna så som man gjorde på Gourmet, men det går naturligtvis lika bra i köket. Servera på varma tallriks med sås över och en klick ris till.

Finhacka schalottenlöken. Smält smöret i en flamberingspanna och fräs löken i smöret utan att löken tar färg.

Skiva champinjonerna och finhacka persiljan. Lägg dem i pannan och rör om några minuter.

Tillsätt kräftstjärtarna eller jätteräkorna och rör om försiktigt.

Häll i konjak och Pernod. Stäng av ventilation innan och tag av pannan från spisen, lågorna slår högt upp. Värm upp det och tänd på med tändsticka.

När lågorna lagt sig,  tar man upp stjärtarna och håller dem varma.

Häll fonden i pannan och koka upp, tillsätt vispad grädde och hollandaisesåsen.

Smaka av med salt och peppar. Lägga i kräftstjärtarna eller jätteräkorna på varma tallriks med ris till.

Bon appétit!

1 kommentar: