Bak Kut Teh är en kinesisk soppa som serveras i Singapore, men även i Malaysia, Kina, Taiwan och Indonesien.
Bokstavligt översatt betyder det "kött ben te". Soppan äts vanligtvis tillsammans med ris eller nudlar och man doppar i en mörk soja med hackad röd chillipeppar.
När man sjuder denna soppan doftar det underbart gott av alla kryddor som finns i buljongen och den smakar precis lika gott som det doftar.
Ingredienser 4 personer
600 g tjocka revben
3 st vitlökskyftor, endast lätt krossade
1 st kanelstång
2 st kryddnejlika, hel
1 st stjärnanis, hel
1 tsk tsk vitpeppar, hel
0,5 tsk svartpeppar, hel
2 tsk salt
1 msk mörk soja
1½ l vatten
Sås:
60 ml mörk soja
1 st röd fingerlång chilli
Gör så här:
Dela revbenen i bitar, ett ben = 1 bit
Lägg köttet i kastrull och fyll på med kokande vatten och koka upp, ta bort ev. skum.
Lägg i alla kryddor, soja och salt.
Låt sjuda i 4-5 timmar eller tills köttet precis släpper benet.
Skiva chilipepparn mycket fint och lägg i sojan och låt stå och dra.
Serveras med kokt ris i en skål intill och där blir det extra gott om du häller på lite av den goda buljongen på riset. Dippa revbenen i sojasåsen med chili. Revbenen äts förstås med pinnar och kinesisk sked till buljongen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar