En svensk klassiker är den väl en räkcocktail med Rhode Island sås och en given förrätt förr i tiden och inte så vanlig idag. Själva såsen Rhode Island är Tore Wretman pappa till. Han ville på sina alla restauranger att hovmästaren skulle göra denna såsen inför sina matgäster vid bordet om de beställt en rätt där denna såsen ingick. Då kom han ut med en vagn och alla ingredienserna och så blandade han ihop såsen och serverade sina gäster. Först var såsen tänkt till hummer men blev mer och mer även till alla typer av skaldjur och då till förstås räkcocktailen. Rhode Island finns ju att köpa i många olika färdiga utförande men jag har aldrig fått någon färdig som smakar som denna och absolut inte med dessa ingredienser. Oftast är det bara majonäs och chilisås som blandas ihop i de färdiga men här är det ett helt batteri av ingredienser och tänk att vi hade en flaska med Bourbon Whisky hemma, visst kan man utesluta spriten men den gör faktiskt pricken över i:et.
Klicka på länk till recept på Räkcocktail
Ingredienser för till 4 personer och räkcocktail:
1 dl majonäs (jag använder Findus klassiska)
3 msk Chilisås (Heinz)
1 msk röd paprika mycket fint hackad
1 msk fint hackad persilja
1 msk fint hackad dill
4 stänk Tabasco
1 klyfta citron, endast saften
1 msk Bourbon Whisky (konjak funkar också)
Gör så här:
Plocka fram alla ingredienser.
Börja med att hacka paprika, persilja och dill mycket fint.
Blanda sedan alla ingredienser i en skål.
Smaklig måltid!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar