Savarin som uttalas savaräng är en klassisk mormorskaka och ska vara av en jäsdeg som sedan dränks in med sockerlag med smak av någon alkoholhaltig fruktlikör. Idag så upplevs originalet stabbigt och jag har gjort en savarin på sockerkaka istället, alltså en falsk savarin. Receptet har jag hämtat från Kunglig Taffel och det är Drottningen och Kungens egna recept som de gör på sommaren på Solliden, iallafall på 80-talet när boken gjordes. I helgen gjorde jag och barnbarnet kakan och serverade den igår efter söndagsmiddagen som en dessert med lättvispad grädde. Gott med kaffe till kakan. Jag modifierade receptet lite eftersom jag inte hade Grand Manier, utan tog Cointreau istället, apelsinlikör båda sorterna men Cointreau mera ren citrussmak efter som Grand Manier har konjak som bas. Eftersom det också skulle vara saft av en apelsin och citron i lagen, så tog jag och rev skalet på apelsinen och ner i sockerkaksmeten. I lagen hoppade jag också över honung eftersom jag inte gillar honung. Saftig och god blev den iallafall. Här kommer mitt recept!
Ingredienser för 6-8 personer:
Kakan:
3 ägg
2,5 dl strösocker
100 g smält smör
4 dl mjöl
2,5 tsk bakpulver
1,5 dl grädde
rivet skal av en apelsin
Lag:
4 dl vatten
1,5 dl socker
3 msk Cointreau
Saft av 1 apelsin
Saft av 1 citron
Till garnering:
3 dl lättvispad grädde
Hallon och jordgubbar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker med elvisp några minuter till ett pösigt skum. Rör ner det smälta smöret droppvis i äggskummet.
Blanda samman mjöl och bakpulver och blanda ner allt tillsammans i äggsmeten och det rivna skalet av apelsinen. Rör till sist ner grädden och det lite i sänder.
Smör en sockerkaksform med hål i mitten den bör rymma nästan 2 liter. Strö formen med finsiktar strömjöl. Häll i smeten och grädda kakan i ugnen i 200 grader i cirka 25-30 minuter. Pröva med en sticka - när kakan är helt torr är den klar. Stjälp upp kakan och låt den svala helt.
Koka lagen. Börja med vatten och socker. Koka tills sockret löst sig och låt den lagen bli kall.
Pressa apelsin och citron och lägg i den kalla lagen och tillslut Cointreau.
Diska nu sockerkaksformen så den är ren. Häll nu nu hälften av lagen i sockerkaksformen.
Lägg försiktigt i kakan och låt den dra åt sig av lagen. Nu sticker du i kakan med provstickan försiktigt och häller på resten av citruslagen så kakan blir rejält genomdränkt.
Stjälp upp den på ett vackert fart och dekorera efter tycke och smak.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar