Nu var det ett tag sedan det blev några recept på bloggen, men ibland räcker inte tiden till. Nu har jag många recept i min bank som bara ska finnas tid till skriva ner här på bloggen. Årstiden hör också till och jag vill kunna fotografera maträtterna i dagsljus och då är vintertiden inte en bra årstid, men även här finns det bilder i min bildbank på lager för att publiceras.
Ett gott hårt tunnbröd som är gott som lite tilltugg innan maten eller som snacks. Receptet är lite annorlunda eftersom man penslar ut smeten eller degen på bakplåtspapper och man behöver förstås inte någon matberedare eftersom smeten blir som en tjock målarfärg. Bara att röra ihop med en visp och slev. Är det första gången du gör det så kan det ta 1-2 plåtar innan man får in rätt teknik med penslingen. Första gången jag gjorde detta så slevade jag upp en stor klick i mitten men tunnbrödet blev alldeles för tjock. Rätt teknik är att måla från början och börja från ena sidan till den andra - tunt, tunt. Vill du ha ett mörkare tunnbröd så byter du ut den ljusa sirapen mot mörk.
Recept för 6-8 plåtar med tunnbröd
2,5 dl grahamsmjöl
5 dl vatten
15 g jäst
1 dl ljus sirap
500 g vetemjöl
1 tsk anis
1 tsk kummin
1/2 msk fänkål
1 msk flingsalt
extra flingsalt
Verktyg: Siliconpensel
Gör så här:
Börja med att mortla lätt kryddorna.
Lös upp jästen i vattnet som har rumstemperatur.
Blanda kryddorna och saltet i mjölutblandningen.
Vispa ner mjölblandningen i degvätskan och rör till en jämn smet.
Låt degen vila i rumstemperatur i en timme med handduk över.
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör om smeten och börja nu att pensla ut smeten/degen på bakplåtspapper riktigt tunt och strö över lite flingsalt.
Baka i ugnen tills tunnbrödet har fått en fin lätt ljusbrun färg, se bilden.
Brödet ska vara torrt. Ta ut brödet och pensla baksidan med kallt vatten och dra av bakplåtspapperet försiktigt. När du bakat alla tunnbröd kan bröden ligga inne i ugnen för torkning på 50 grader och med luckan lite öppen tills de är riktigt torra. Lägg sedan tunnbröden i burk när de svalnat.
Gott till bara riktigt gott smör eller en bit västerbottenost.