Kålpudding med havregryn har vi gjort i många år. Många använder risgrynsgröt eller inget alls i kålpuddingen. Havregrynen gör att den blir väldigt saftig. Vi har faktiskt havregryn även i våra köttbullar, vilket gör dem extra saftiga. Gunde Svan han körde ju 5-milen på havregrynsgröt, så det är perfekt att ladda upp med detta nu när skidsäsongen drar igång och även annars också ;).
Färdig kålpudding är bra mat att ha i frysen, och perfekt att sätta in i ugnen medans du går en långpromenad eller tränar. Har du också havregryn i puddingen, känns kokt potatis som tillbehör onödigt. Vi kompletterar med gröna ärtor och lingon, och ibland en brunsås, men den är så saftig puddingen så det saknas inte sås.
OBS! Många använder sirap på kålen, men det har vi aldrig haft, smakar minst lika gott och känns nyttigare.
Ingredienser för 16 portioner:
Kall havregrynsgröt av 2 dl torra havregryn + 5 dl vatten + 2 krm salt
2,5 kg vitkål
2 liter vatten + 2 tsk salt
3 msk smör + 2 msk soja
1 kg blandfärs
1 msk salt
3 ägg
1 tsk mald vitpeppar
2 st gula lökar + 1 dl kallt vatten
(1-2 dl mjölk eller vatten)
Gör så här:
Börja med att koka havregrynsgröten och låt den svalna.
Dela vitkålen i stora klyftor och skär bort stocken. Skär sedan kålen i små bitar. Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Lägg i kålen i kokande vatten och låt koka i 5 minuter. Häll av det kokande vattnet och lägg ner smöret och sojan och rör om.
Mixa den gula löken med mixerstav och 1 dl vatten, eller riv löken om du inte har mixerstav.
Blanda nu färs med salt, peppar, sedan med gröten, lökröran och äggen. Späd med eventuellt med mjölk eller vatten till en ganska lös färssmet.
Lägg nu hälften av kålen i en långpanna som passar ugnen (30 x 40 cm). Lägg färs över kålen i ett jämt lager och sist resten av kålen över. Sätt in i 250 graders varm ugn i mitten. Sänk nu värmen till 200 grader och grädda i cirka 1 timma. Kolla så inte kålen blir bränd, då får du lägga på lite folie över.
Servera med lättkokta gröna djupfrysta ärtor som är fulla med nyttigt zink bland annat och krösamos förstås, gärna rårörda lingon.
Ska du göra massa med matlådor, låter du kålpuddingen svalna innan du skär den i portionsstora bitar, förpacka den och fryser in.
Om vi ska gå ut och gå en långpromenad, och vill äta när vi kommer tillbaka direkt, eller efter en hård träning.
Sätter vi in den frusna portionsbiten på 100 grader och har lite folie över. Klart när man kommer tillbaka och bara att äta på direkten. Fylla på förrådet, när kroppen skriker efter påfyllnad!
Verkar intressant , ska göra denna nu !😀
SvaraRadera