tisdag 25 mars 2014

Äggvåfflor

Äggvåfflor är min favorit och även om det är mycket fett i dessa så är det inte alls lika mycket som i frasvåfflorna. På dessa kan man ju komplettera genom att äta dem med smör och strösocker eller någon god sylt som hjortronsylt och vispad grädde. Något som också är gott är jordgubbssylt med smak av lime som smakar perfekt och med smak av sommaren.

Ingredienser till 8-10 laggar:
100 g smör
4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
5 dl mjölk, 3%
2 ägg

Gör så här:
Smält smöret försiktigt och låt det svalna . Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och hälften av mjölken till en jämn smet. Rör ner resten av mjölken, tillsätt äggen och det smälta smöret.
Nu är det bara att värma våffeljärnet, Pensla järnet vid gräddning av första våfflan, sedan behövs det knappast, beror ju också på hur bra våffeljärn man har förstås. Cirka 1 dl smet vid varje gräddning och grädda tills de blir gyllenbruna och lyft inte på locket första minuten och kolla.

Servera våfflorna nygräddade, här ska man sitta och vänta på våfflorna och inte lägga dem på hög.
Serveras med smör, strösocker eller grädde och sylt.

Jordgubbssylt - med smak av lime













Alla ni som smakat på kombinationen jordgubbar och lime, vet hur fantastiskt gott det är och limen liksom förstärker jordgubbens smak. Vi brukar alltid har limesocker till de färska jordgubbarna på sommaren och varför inte testa det till jordgubbssylten också. Jag hade inte fel, för det smakade precis som jag hade tänkt.
Idag har jag gjort detta som ska serveras till äggvåfflorna eftersom det idag är våffeldagen 2014 när jag gör detta receptet.

Ingredienser till en burk sylt:
500 g jordgubbar (djupfrysta eller färska) delade i bitar
250 g syltsocker eller vanligt socker
1 st lime, rivet skal och pressad saft

Gör så här:
Lägg jordgubbar och syltsocker eller vanligt socker i en kastrull. Låt alltsammans koka upp under omrörning. Koka sedan sylten 2-3 min. Skumma under tiden.
Riv skalet på en lime och pressa också saften.Häll i limesaft, det rivna skalet ock rör om.
Låt sylten stå kvar i kastrullen cirka 10 min innan den hälls upp på väl rengjord burk. Sätt på locket och förvara sylten i kylen.

måndag 10 mars 2014

Mojosås Colorado - såsen från Kanariöarna

Alla ni som varit på Kanariöarna och ätit denna röda goda chilisås tillsammans med små saltkokta potatisar och älskade det, är detta receptet ett måste helt enkelt. Lätt och smidigt att göra om du har en mortel hemma och några få ingredienser. Godast blir det med dessa små saltkokta potatisar, men annars funkar rostade klyftpotatisar också.

Ingredienser 4 portioner.:
2 vitlöksklyftor
1 röd chilipeppar
1/2 tsk salt
2 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad oregano eller 1 msk färsk hackad
2 tsk vinäger
1 mellanstor kokt potatis
3 msk olivolja
1 dl hett vatten

Saltkokta potatisar:
600 g småpotatis (delikatess)
2 dl grovt salt till 1 liter vatten
vatten

Så här gör du:
Stöt hackade vitlöksklyftor och urkärnad, strimlad chilipeppar med saltet i en mortel. Blanda i paprikapulver, spiskummin, oregano och vinäger. Stöt också i potatisen. Rör i oljan. Häll i vatten medan du rör med stöten.
Tvätta potatisarna men skala inte. Lägg dom i en kastrull och fyll på med vatten så det precis täcker. Häll i salt i proportion till vattnet och låt potatisen koka under lock tills den är klar. Den ska vara skrynklig på utsidan om mjuk inuti.



torsdag 6 mars 2014

Ostkaka - småländsk

En riktigt god hemmagjord småländsk ostkaka och man vill inte äta någon annan köpeostkaka mera.
Man ska känna både tuggmotstånd och bitar av sötmandel. En god hallonsylt och speciellt på skogshallon är oslagbar tillsammans med vispad grädde och perfekt avslutning på en god middag. Tyvärr så hade jag inga skogshallon kvar och hjortonsylt är ju också jättegott
Idag när jag skriver receptet här på bloggen så är det fössta tossdan i mass som vi säger i Småland och lite av våran landskapsdag och då är ju den småländska ostkakan en given landskapsrätt att fira med denna dag.

Ingredienser till 8-10 personer:
5 liter mjölk, minst 3%, helst gammaldags
1 dl vetemjöl
2 msk ostlöpe (finns på apotek och i en del livsmedelsaffärer)
1 dl sötmandel
1 st bittermandel
4 st ägg
4 dl vispgrädde
0,75 dl socker

Gör så här:
Vispa ut mjölet i lite av mjölken till en slät redning. Ljumma resten av mjölken till 37 grader. Tag grytan från spisen. Rör ner redningen och ostlöpen. Låt blandningen stå tills den stelnat till ostmassa, minst 30 minuter tar detta moment.
Skär sönder ostmassan korsvis med en kraftig stålvisp, typ ballong. Låt stå en stund, så att massan vasslar sig. Häll massan i ett durkslag och låt vasslan rinna av. Låt det ta tid så inte ostkakan blir vattnig.
Sätt på ugnen på 175-200 grader, jag brukar börja med 200 och vrida ner till 175 grader när jag sätter in  den.
Grovhacka sötmandeln och finriv bittermandeln. Vispa ihop ägg, grädde och socker. När ostmassan är fri från vassle, pressa lite lätt med en press.
Rör ner ostmassan i äggsmeten och tillsätt hackad sötmandel och riven bittermandel.
Häll blandningen i en vid, smord ugnssäker form (2,5) eller 2 mindre eller 4 mycket mindre formar.
Grädda i mitten av ugnen tills kakan stelnat och blivit ljusbrun, cirka 1 timma. Om det är mindre formar något kortare tid.
Servera ostkakan ljummen med sylt och lättvispad grädde.
Går utmärkt att frysa!
Så mitt tips är att göra mindre formar och frys in och ta ut efter behag.
Ska du ha stort kalas så är ju givetvis den stora formen perfekt, klassiskt småländskt bonnakalas.

Orkar du inte göra själv kan jag varmt rekommendera Brostorps ostkakor, klicka på länken HÄR för återförsäljare och checka var du kan köpa hemgjord ostkaka om du inte bor i närheten av Tranås.