tisdag 26 augusti 2014

Sjömansbiff - Sirène









Sjömansbiff, är en svensk klassiker där vätskan består av öl, men testa också våran franska variant Sirène med vitt vin istället. Sirène betyder sjöjungfru på franska och det är bara något vi har döpt våran rätt till, blir lite som en löksoppa fast med potatis och kött. Fantasin bara som sätter stopp på det hela, går att gratinera med lite ost om man serverar det portionsvis. Vet inte alls om det finns någon sådan variant i det franska köket.

Ingredienser 4 port.:
500 g ryggbiff
3 msk smör
2-3 tsk salt
2 krm malen vitpeppar
1 krm grovmalen svartpeppar
1 lagerblad
4 gula lökar
1 1/2 kg fast potatis
1 fl (50 cl) öl (byts ut mot torrt vitt vin)
1 dl vatten
2 msk bongs kalvfond
2 msk hackad persilja

Så här gör du:
Skär köttet i 5 mm tjocka skivor. Bryn skivorna på ömse sidor i smör, salta och peppra. Skala och skiva löken, bryn den också. Skala potatisen och skiva den. Varva potatis, kött och lök i en gryta, potatis både överst och underst, salta lite på potatislagren. Tillsätt öl eller vin samt vatten som du stekt ur stekpannan blandat med fond. Låt puttra under lock på svag värme 60 minuter, tills potatisen är genomkokt och köttet känns mört. Strö klippt persilja över och servera direkt ur grytan med inlagd gurka, sallad och vitlöksbröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar