söndag 6 oktober 2019

Krabba - svartpeppar

Black Pepper Crab som rätten heter på engelska är wokad krabba med en stark sås av bland annat svartpeppar. Singapores nationalrätt är ju Chili Crab, men vi gillar mera denna med svartpeppar och den är inte riktigt lika söt dessutom, men starka är de båda rätterna. Äntligen blev det dags att göra rätten hemma. Har gjort rätten på Sandbergs vis eftersom jag köpte färdigkokta krabbor på svenskt vis. I Singapore delar man med kniv de levande krabborna i mindre bitar och wokar i het olja i 3 minuter sedan lägger man på locket och låter koka på eftervärme i 8 minuter innan man tar upp krabban och de använder inget salt alls i denna proceduren.
Jag köpte igår hos fiskhandlaren 2 färdigkokta krabbor och delade dem sedan i mindre bitar. Resultatet blev mycket godare än i Singapore där vi tycker att sältan saknas i deras skaldjur.
Grundreceptet har jag hämtat från en kokbok från Singapore.

Ingredienser till 2-4 personer.
2 st kokta krabbor, helst honor förstås.
0,5 dl olivolja till lätt uppvärmningen i wok eller stor stekgryta

Svartpepparsåsen:
3 msk smör
1 msk olja
3 st vitlöksklyftor, rivna
1 cm färsk ingefära, skalad och strimlad
1 st röd färsk chili, fingerstorlek, urkärnad och skivad i tunna strimlor
1 msk oystersås
1 msk  thai soja
1 msk mörk soja
2 tsk strösocker
1,5 msk finkrossad svartpeppar i mortel

Garnering:
Vårlök, färsk skivad
Koriander,färsk, hackad

Gör så här:
Börja med att plocka fram allt först.
Dela krabborna i mindre bitar och låt ligga framme, så de inte är iskalla. Knäck klorna.
Ta en liten stekpanna och lägg i smöret och oljan och stek på medelvärme vitlöksklyftorna och ingefäran tills det blir gyllenbrunt 3-5 minuter.
Lägg sedan i chili och fräs ytterligare 2 minuter på något lägre värme.
Nu är det dags för oystersåsen, de båda sojorna och strösocker på låg temperatur i 30 sekunder innan du lägger i den nykrossande svartpepparn.
Koka nu såsen 1-2 minuter.

Nu värme du oljan i woken eller stor stekgryta på medelvärme och tossar hastigt runt krabbdelarna så de blir lite ljumna. Slå på den varma svartpepparsåsen och fortsätt tossa runt krabbdelarna i någon minut så det blir svartpepparsås runt om.
Dags att lägga upp på serveringsfat, dekorera med skivad vårlök och färsk koriander.

Ladda upp med mycket servetter, skål med vatten och citron för att kunna tvätta av fingrarna. Skaldjurskniv är också bra att använda. En baguette är ett gott tillbehör förstås och dryck passar det mesta, så drick det du tycker om.

Hoppas du gillar Black Pepper Crab!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar