torsdag 5 mars 2020

Saffranspannkaka

Saffranspannkaka en landskapsrätt från Gotland och ett måste att äta om man är på Gotland sägs det. Jag har aldrig varit på Gotland men jag har gjort saffranspannkaka som är så god. Älskar du saffran och småländsk ostkaka då är detta något för dig. Det är ju ingen ostmassa i denna pannkaka utan risarynsgröt, men med hackad mandel så får man texturen i munnen med känslan av ostkaka. Man ska servera saffranspannkakan med salmbärssylt, men eftersom vi här på fastlandet inte har sådana bär, så är en mix av hallon- och björnbärsylt så nära du kan komma salmbärssylt. Saffran kom till Gotland på medeltiden genom hansatiden och bytesvaror som byte till sig - saffran och mandel. Gör en stor form och frys in i små förpackningar. Smidig dessert att bjuda på och uppskattad. Jag hade aldrig ätit detta tidigare och det är bara drygt ett år sedan jag blev bjuden på detta för första gången och blev förälskad.

Ingredienser för 6-8 personer:
1 liter  risgrynsgröt, kall
(vill du fuska så kan du köpa färdigkokt i butik)
0,5 g saffran
2 msk strösocker
1 dl mandel, skållad och hackad
3 ägg
1,5  dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
smör till formen

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Mortla saffran med sockret. Skålla mandel och hacka fint.
Blanda väl risgrynsgröt med ägg, grädde, vaniljsocker, mandel och saffran. Smöra en form 20x30 cm.  Häll i formen och grädda i cirka 30 minuter i ugnen. Låt svalna och servera med vispad grädde och sylt. Helst salmbär förstås men en kombo av hallon- och björnbärssylt funkar jättebra.

Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar