Maj månad är det säsong för vit färsk sparris. Först kommer den tyska sparrisen till butikerna och snart så kommer även den svenska och först ut är väl Skåne. Finns ett ställe utanför Hjo som odlar som heter Vätternsparris. Jag gillar att äta sparrisen ljummen, inte för varm och inte kall. Jag gillar också en handslagen beasås till, och man kan fuska och köp en färdig. Min favorit är ICA:s Selections och så nära en handslagen med mycket smak.
Ingredienser till 500 g sparris:
1 liter vatten
2 tsk salt
2 tsk strösocker
Gör så här:
Börja med att skära av med en kniv cirka 5 cm av sparrisen längst ner.
Skala sparrisen med en potatisskalare och skala mera än vad du tror, så du får bort det träiga. När du har skalat en gång, skala helt enkelt en gång till.
Lägg sparrisen försiktigt i det kokande vattnet och koka på medelvärme i cirka 10-15 minuter beroende på hur tjocka sparrisen är. Prova med en sticka när de är färdiga.
Ta upp sparrisen försiktigt med en tång och lägg i kallt vatten så de slutar att koka inuti. Lyft sedan upp och lägg på ett hushållspapper att rinna av.
Bara att lägga upp, på med bea och lite hackad persilja.
Smaklig måltid!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar