torsdag 9 februari 2012
Krispiga rostade potatisklyftor med ankfett
Har läst så mycket om ankfett och blev nyfiken på att testa detta. Första "bästa" mataffär ThreeSixty market Place, ION. I kyldisken bland rysk kaviar och italienska tryfflar fanns den. Priset för en burk ankfett, 320 g är 13:90 SGD här i Singapore.
Var det finns i Sverige, vet jag inte men i delikatessbutiker skulle jag kunna gissa. Googla och sök skulle jag rekommendera.
Potatisklyftorna blir verkligen riktigt krispiga och goda, svårt att beskriva men jag har nog inte smaka något godare tidigare. Om jag förra veckan hade blomkålssoppa och inga kolhydrater, alltså LCHF till 100%, så är detta icke LCHF till 100%, kolhydrat. och kalorimätaren slår i taket. Man behöver ju inte äta mängder utan detta är ju oftast ett tillbehör till en köttbit med någon god sås eller kryddsmör.Räkna med 150- 200 g potatis per person, alltså 1 potatis med andra ord.
Ingredienser för 2 pers:
300-400 g potatis
1,5 msk salt
1 liter vatten
3 msk ankfett
1 krm krossat flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka upp vattnet och salt i en kastrull.
Skala potatisen och delar varje potatis i 8 klyftor.
Koka potatisklyftorna i 5 minuter i saltvattnet.
Häll försiktigt av potatisen i ett durkslag, och låt ånga av så de får en torr yta.
Skaka nu durkslaget försiktigt så potatisen får en ruggad yta, men inte går sönder.
Blanda det lätt krossade flingsaltet med ankfettet, och vänd nu ner potatisen försiktigt i fettet, så fettet kommer runt om potatisen.
Lägg nu upp potatisen på bakplåtspapper i en ugnsfast form och så de inte ligger på varandra.
Rosta nu i ugnen i 30-40 minuter eller tills de fått en gyllene färg. Vänd efter halva tiden försiktigt.
När de är klara kan du vrida av värmen och låta luckan stå lite öppen, medans du steker köttet. Bättre att vänta på köttet än på potatisen. Potatisen blir ända mera krispig med luckan på glänt!
Salta försiktigt med lite mera flingsalt om det behövs.
Buon appetito!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hej!
SvaraRaderaJag bor också i Singapore sedan några månader tillbaka och råkade hitta din blogg! Måste säga att det är riktigt kul att läsa den och få lite inspiration! :)
Hör av dig om du vill ta en fika på stan en dag!
RaderaHej! Absolut, det skulle jag gilla!
RaderaÄr du ledig någon dag nästa vecka?
Onsdag eftermiddag, om det passar dig :D
RaderaE-post: annelieochtommysandberg@hotmail.com
Skriv ett mejl så kan vi, bestämma tid och plats där.
Ha en bra fredag/ Kram Annelie