måndag 4 november 2013

Bakad potatis - gratinerad

Gratinerad bakad potatis blir så mycket mera än bara bakad potatis med en röra och den är smidig att förbereda, även dagen innan och bara gratinera 15 minuter innan servering. Kan vara en helrätt tillsammans med en sallad eller som ett tillbehör till en varmrätt.

Ingredienser för 2 portioner eller 4 som tillbehör:
2 st stora bakpotatis
1 pkt bacon, klippt i småbitar
1 st rödlök, tunt skivad
3 dl lagrad herrgårdsost, riven och varav 1 dl till gratineringen
0,5-1 dl grädde
3 msk smör
1 knippe persilja, hackad
salt, vitpeppar

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
Tvätta potatisen och nagga skalet med en gaffel runt om och lägg dem sedan i ugnen på gallret och baka i cirka 1 timma eller tills de är mjuka.
Under tiden steker du försiktigt bacon lite lätt knaprigt och låter baconet rinna av på hushållspapper.
Halvera potatisen och gröp försiktigt ur potatisen så att skalet inte skadas. Skalet ska ju sparas och fyllas igen.
Mosa potatisen med en gaffel eller potatisstöt och tillsätt grädde och smör.
Skala och skiva rödlöken i tunt och rör ner i potatisen, även bacon och persiljan och tillslut 2 dl av den rivna osten. Nu smakar du av med salt och peppar innan du fördelar tillbaka potatisen i skalen.
Är ni bara 2 som ska äta, så fyller du bara 2 halvor och ska ni ha det som tillbehör fördelar du det i de fyra halvorna.
Innan du gratinera så fördelar den rivna osten över (1 dl) och gratinera sedan i cirka 15 minuter i 225 grader.
Vill du äta utan bacon, byt ut mot smörstekta kantareller eller annan svamp.

Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar