onsdag 24 augusti 2011

Wok à la Sandberg


Här kommer ett sandbergsrecept, men med smakupplevelser från food courten här i Singapore, men utan massa med smakförstärkning.
På food courten har de en massa smakförstärkare i maten, eller som vi brukar säga glutamat eller E 621.
Kinamat har ofta ett väldigt högt innehåll glutamat. Besvären som många har rapporterat kallas "Chinese restaurant syndrome" enligt Livsmedelsverket. "Känsliga personer kan drabbas av reaktioner som huvudvärk, svettning, halsbränna, tryck över bröstet och illamående vid intag av höga halter."

Ingredienser för 2 personer:
2 st biffar strimlade tunt
2 st gula lökar i klyftor
1 st röd paprika i bitar
1 st grön paprika i bitar
2 st finhackade vitlöksklyftor
2 cm fingerstorlek av färsk ingefära, som skivas i mm tunna skivor
1 st röd chili
½ dl mörk soja
1 tsk nymald svartpeppar
1½ msk kalvfond ( ska ej innehålla några smakförstärkande ämnen enligt hemsidan)
½ dl vatten
2 msk smör

Gör så här:
1. Börja med att tvätta alla grönsaker
2. Skiva den röda chilin i mycket tunna skivor, även kärnorna ska vara med och lägg det i en jätteliten skål och slå på sojan, så det får stå och dra.
3. Gör i ordning grönsakerna och lägg allt i små högar på tallriken, först klyftar du löken och delar klyftskivorna, fixar paprikan, hackar vitlöken, skivar ingefäran.
4. Strimla biffen och mal svartpeppar över.
5. Hetta upp wokpannan och när smöret doftar "kola" är det dags att bryna den strimlade biffen snabbt, när biffen har brynts någon minuter lägger du på den gula löken utan att du rört köttet, sänk värmen och efter ytterligare en minut så kan du nu röra om och blanda köttet med löken.
6. Nu ska paprikan i och röras om.
7. Nu är det dags för vitlöken och ingefäran och att röra om på medelvärme.
8. Slå på kalvfonden och vattnet och rör om.
9. Häll upp på varmt serveringsfat och ställ fram.
10. Rätten äts förstås med pinnar och bitarna doppas i chilisojasåsen innan man stoppar in dom i munnen.

Lämplig dryck är förstås pilsner eller isvatten.

Är det någon som känt av "Chinese restaurant syndrome" någon gång?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar