söndag 12 augusti 2018

Raggmunk

Raggmunk är en av mina favoriträtter och det känns som det är många som gillar denna maträtten eftersom det är en stående rätt på många dagens rätt i början av veckan landet runt. Rätten räknas som Östergötlands landskapsrätt. Jag har en rätt till som jag älskar och det är bruna böner, hemkokta bruna bönor och stekt fläsk. Raggmunk och Bruna bönor är mina favoriter över allt annat. Enkel svensk husmanskost och inga konstigheter. Det är ju inte svårt att göra raggmunk, men jag har kommit till många matställen och inte alls fått några goda och det känns som de kockarna inte vet hur en raggmunk ska smaka. Så det är med lingonsylt, det ska vara riktig lingonsylt och ingen blandsylt med vinbär och äpplen i.
Kan man steka pannkakor, skala potatis och riva så kan man göra raggmunk och hur enkelt som helst.

Ingredienser för 2-4 personer:
2 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
5 dl mjölk
1 ägg
700 g potatis av den fasta sorten (8 medelstora)
Smör till stekning

Till servering
Stekt rimmat fläsk
Lingonsylt

Gör så här:
Börja med att göra pannkakssmeten. Mät upp mjöl och salt. Tillsätt hälften av mjölken och vispa ihop till en klumpfri smet. Vispa i resten av mjölken och ägget.
Skala potatisen och riv den fint på rivjärnet. Blanda genast ner den i smeten så potatisen inte mörknar.
Låt lite smör blir lätt brynt i stekpannan. Grädda smeten som tunna pannkakor (ungefär 1 dl smet per raggmunk).

Tips är att steka fläsket i långpanna på 180 grader, pudra över lite torr ingefärskrydda och in i ugnen. Det kan du börja med innan du blanda ihop smeten. Bara att sänka värmen i ugnen om när fläsket är färdigt och du slipper stekos och fettstänk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar