lördag 11 augusti 2018

Vit sås

Vi gillar en klassisk vit sås med kryddpeppar till våran stekta isterband, kokt potatis och lite persilja till. Kokta gröna ärtor och lite stark senap också är pricken över i:et. Vit sås som är bottenred, alltså jag smälter smör i en kastrull och rör ner mjölet. Béchamelsås vispar man ut mjölet i mjölken först och värmer sedan. Denna såsen har jag ätit sedan jag var liten och just till isterband, mycket mald kryddpeppar som var med redan från början i smöret i kastrullen. Barndomsminnen till tusen!

Ingredienser för 4 personer:
3 msk smör
3 msk vetemjöl
1 tsk mald kryddpeppar
0,5 tsk salt
0,5 krm mald vitpeppar
5 dl mjölk (3%)
1 dl grädde
(stekfettet från stekpannan med isterbanden)

Gör så här:
Smält smöret i kastrullen tillsammans med kryddorna på svag värme, när smöret är smält rör du ner mjölet och låter mjölet puttra i smöret utan att det tar färg i 3 minuter. Nu vispar du i mjölk och grädde och låter det koka upp försiktigt. Passa kastrullen så det inte kokar över och rör i botten så det inte bränner vid. Koka såsen minst 5 minuter.
När isterbanden är stekt så brukar jag ta stekfettet från isterbanden i panna och vispa ner i såsen precis innan serveringen.

Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar