fredag 16 september 2011

Potatis provencale med oxfilé


En riktig gammal klassiker, Oxfile provencale.
Vi är ju bara två personer, så att helsteka en hel oxfile blir alldeles för mycket.
Men är man fyra personer och mera så passar ju helstekt oxfile bäst.
Här kommer ett recept för 2 personer.

Ingredienser:
4-6 medelstora potatisar (beror på hur stor man är i maten ;))
2 vitlöksklyftor
smör
salt och peppar
2 st bitar av oxfilé
Vitlökssmör med persilja

Tillbehör:
Sockerärtor
Coctailtomater

Gör så här:
Börja med att skala potatisen och skiva för hand i tunna skivor som du sedan lägger i kallt vatten så att stärkelsen får dra ut. Torka potatisen i en handduk innan stekningen.
Skiva vitlöken i små mycket tunna skivor.
Hetta upp en stekpanna och stek i rikligt med smör så att potatisen blir lätt brynt, salta och peppra.
Nu kan du lägga i vitlöksskivorna och sänka värmen, rör om då och då så att vitlöken blir genomstekt men inte bränd och att potatisen blir genomstekt.
Nu är det dags att hastigt steka bitarna av oxfilen. Vi steker bitar ca 1 minut på var sida. Salta och peppar.
Lägg upp potatisen på varma tallrikar och lägg den stekta filéen ovan och klicka på vitlökssmöret så att det smälter lite.
Sockerärtor och små tomater smakar smaskens till detta och ett gott rödvin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar