fredag 7 oktober 2011

Höstgryta


En vanlig kalops som man kompletterar med rotfrukter som kålrot, rotselleri, palsternacka och morot. Perfekt att låta stå på spisen, på svag värme och bli klar medans man går en långpromenad.  Dubbla gärna och gör storkok, så det blir matlådor också. Nu är det ju även aktuellt med älgkött. Kanske dags att det frysta älgköttet från förra året äts upp innan det ska fyllas på med nytt.

Ingredienser för 4 potioner
1 kg nöt- eller älgkött med ben ex, högrev eller 600 g kött utan ben
2 msk smör
10 st kryddpepparkorn
1½ tsk salt
1 krm vitpeppar, malen
2 st lagerblad
5 dl vatten
3 st gula lökar
2 st morötter
¼ rotselleri
½ kålrot
1 st palsternacka
1 knippe persilja
Tillbehör: Kokt potatis

Gör så här:
Skär köttet i lagom bitar, och bryn köttet i omgångar på ej för stark värme. Lägg kött och ben i grytan tillsätt salt och kryddor och den gula löken i klyftor. Vispa ur pannan med lite vatten och slå på köttet med överiga vattnet. Koka under lock på mycket svag värme tills köttet bli mört, ca 2 timmar.
Förbered också rotfrukterna i små bitar, kålroten i 1x1 cm och de övriga i lite större bitar. Skala potatisen.  Nu skulle du kunna gå ut och gå en långpromenad i 2 timmar och när du kommer tillbaka, så lägger du i rotfrukterna i kalopsen och rör om. Kokar potatisen i en kastrull. Efter ytterligare 20-30 minuter kan du sitta ner och äta. Glöm ej att sist av allt hacka persilja, strö över och rör om.

Nu är det också dags att nominera bästa matblogg, det gör du här: Nominera till Matbloggpriset.

1 kommentar: